17 minuten leestijd

In regio Delft zijn er ongeveer 4500 zelfstandig ondernemers werkzaam. Ben jij één van die zelfstandig ondernemers? Dan is er een grote kans dat je regelmatig thuis werkt. Heb je daarnaast ook kinderen? Dan moet je zeker even doorlezen. Veel Delftse ouders zijn namelijk zelfstandig ondernemer en zij delen graag hun ervaringen rondom thuiswerken. In deze blog vind je dé 10 beste tips voor ouders met een bedrijf aan huis! Tot slot lichten we het nieuwe Delftse initiatief Albedo Network van Séphine Laros uit. Dit netwerk biedt ondernemers uit regio Delft de mogelijkheid om andere lokale ondernemers te ontmoeten, kennis op te doen en zich te laten inspireren.

1. Zelfdiscipline

“Als je niet zo gedisciplineerd bent, niet doen.” zegt Alice van den Dool, van Exploring Delft en Studio Zomereik, resoluut als het gaat over thuiswerken. Ook Claudia van Studio Claver en Het Verhalenpakhuis kan dit beamen. Zij werkt sinds juli 2017 als zelfstandig ondernemer. “De mate waarin je zelf discipline en consequente schema’s moet aanhouden als zelfstandige heb ik eerlijk gezegd wel wat te rooskleurig ingeschat.”

Claudia heeft veel goede tips om discipline goed in te kunnen zetten: “Efficiënt werken probeer ik zoveel mogelijk te stroomlijnen door een duidelijke takenlijst bij te houden, niet te ambitieus te plannen, ver genoeg vooruit te plannen, per dag maar aan/voor één van mijn beide bedrijven te werken en niet door elkaar heen. Het gebruik van social media (enerzijds voor mijn online marketing en anderzijds voor het vinden van klanten) probeer ik te clusteren: uurtje ‘s ochtends, uurtje ‘s middags en een uurtje ‘s avonds.”

– Kortom, zelfdiscipline is een belangrijke eigenschap als je zelfstandig ondernemer bent.

2. Werkplek

Hoe zit het met een werkplek als je vanuit huis werkt? Alice geeft aan dat het belangrijk is om een werkruimte te creëren die je na het werk niet direct hoeft op te ruimen. Als je aan de keukentafel werkt zul je namelijk elke keer met de lunch en het avondeten de tafel moeten leegruimen. Claudia heeft nog geen eigen werkplek. Maar, ze wil dit wel gaan maken in huis. Zij merkt namelijk, net als Alice, dat dit voor haar beter werkt dan aan de keukentafel zitten. Nu zoekt ze één keer in de week een horecagelegenheid op waar ze kan flexwerken.

Sanne Post van Mama Challenge en haar man Gijs Geers van Escape Challenge gaan nog een stap verder. Zij hebben namelijk sinds kort besloten om een werkruimte buitenshuis te gaan huren. “Zo hebben we allebei rust en kunnen we ons werk ook meer afbakenen. Anders zijn Gijs en ik geneigd om ook in de avonden en in de weekenden constant te werken, en dat gaat gewoon ten koste van jezelf en je gezinsleven.” Bianca Stalenberg van Bianca’s fOtOwerk gaat zelfs verhuizen zodat ze haar eigen werkruimte heeft. Ze werkt nu bij gebrek aan goede werkplek namelijk vaak in de slaapkamer, en dat is niet ideaal. Ze vind het ook belangrijk om een ergonomische werkplek in te kunnen richten met een goed bureau en een goede stoel op de juiste hoogten.

– Inrichten en opruimen

Hille de Jong geeft zanglessen en ziet het echter ook als een voordeel als je je werkplek thuis wel móet opruimen. Zij geeft bijvoorbeeld les op zolder, waardoor de was die hier hangt en ligt altijd op tijd weer opgeruimd moet zijn! Een ander voordeel is ook dat ze geen huurkosten heeft. Hierdoor kan ze haar tarieven laag houden en heeft ze al haar spullen bij de hand. Ze vindt het echter wel heel prettig dat ze het thuiswerken kan combineren met op locatie werken.

Erik Laan van ruimtevaartbedrijf Eye On Orbit heeft zijn eigen werkruimte op zolder, na jarenlang de keukentafel te hebben gebruikt. Het fijne vindt Erik dat je een eigen werkplek kunt inrichten zoals je dat zelf wilt. “Ik omring me graag met LEGO modellen en andere ruimtevaart gadgets die me inspireren om bepaalde oplossingen te bedenken voor mijn technische werk. Een dergelijke inrichting van een kantoor is dezer dagen niet mogelijk bij een werkgever. De moderne werknemer is daar namelijk mobiel, heeft geen vaste werkplek en moet elke dag weer op zoek naar een plekje in een gebouw. Ik zie me al rondlopen met mijn karrevracht aan LEGO!”

– Kortom, het hebben van een eigen werkplek, dan wel thuis of buitenshuis, is een belangrijke factor voor efficiënt werken en succesvol ondernemen.

3. Pauzes

Één van de nadelen van thuiswerken volgens Hille is dat ze niet echt pauze neemt. Ze gaat dan namelijk tussen het werken door staan koken en wassen. Claudia heeft hier een oplossing voor, ze neemt namelijk vaak pauze door actief iets anders te gaan doen. Het liefst buiten. En vaak gecombineerd met iets praktisch, zoals een pakketje wegbrengen of boodschappen doen. Daarnaast heeft ze soms ook wel eens dagen dat ze niet zo bewust een pauze neemt.

– Kortom, als je vanuit huis werkt is het belangrijk om je eigen pauzes te bewaken. Je loopt namelijk al snel de kans dat je deze overslaat. Vul je pauzes afwisselend in met een actieve of ontspannen bezigheid die bij je past.

4. Werken als de kids thuis zijn

Hoe doe je dat? Werken als de kinderen ook thuis zijn? Tamara de Bel van Studio Springboon geeft aan dat dit ook ligt aan het soort werk en aan de leeftijd van de kinderen. Zij moet voor haar creatieve workshops nog wel eens een knutselactiviteit van tevoren uitproberen en voorbereiden. Dat gaat vaak meestal heel goed met de kinderen erbij. Maar achter de laptop zitten wordt steeds lastiger als ze baby af zijn. Tamara gaat dan ook een oppas aan huis inschakelen, zodat ze meer werk kan verzetten. Bianca werkt vier dagen per week op kantoor voor een baas, maar voor haar eigen fotobedrijf werkt ze thuis. Ook zij werkt dan alleen wanneer de kinderen niet thuis zijn, want foto’s bewerken met de kinderen erbij gaat gewoon niet.

– Snel afgeleid

Sanne heeft vergelijkende ervaringen. “Voor mij werkte thuiswerken wel heel goed met één kindje en dan vooral als ze klein zijn. Dan slapen ze nog heel veel en tijdens die slaapjes heb je dan genoeg tijd om even wat werk te verrichten. Hoe groter ze worden, hoe meer aandacht ze gaan vragen en hoe onmogelijker het eigenlijk wordt.

Ook voelt Sanne zich eigenlijk best wel schuldig als ze op de laptop zit te werken als haar kinderen erbij zijn. “Ook al zijn ze op dat moment heerlijk zelf aan het spelen, wat hartstikke fijn is. Toch voel ik me dan zogezegd een ‘loedermoeder’ die te weinig aandacht aan haar kinderen besteedt.” Haar man Gijs vindt het ook erg lastig om te werken als de kinderen thuis zijn. Hij kan vooral slecht tegen al het geluid dat de kinderen maken als ze thuis zijn. Ook al zit hij bijvoorbeeld boven en zijn Sanne en de kinderen beneden. Hij is dan toch snel afgeleid.

– Kortom, thuiswerken gaat vaak redelijk goed als je kinderen nog veel slapen. Daarna wordt het zowel voor je kinderen als voor jezelf niet meer prettig. De kinderen hebben meer aandacht nodig dan je kunt geven als je aan het werk bent

5. Zieke kinderen

Zieke kinderen maken werk altijd lastig, of je nou zelfstandig ondernemer bent of voor een baas werkt. Er zal dan toch iemand thuis moeten blijven voor de kinderen. Claudia geeft echter aan dat, omdat zij zelfstandig ondernemer is en haar man niet, zij toch ongemerkt vaker de ‘ziektedienst’ op zich neemt. Als je beiden een kantoor hebt waar een baas je verwacht, verdeel je dat toch makkelijker en eerlijker samen.

Omdat Hille haar leerlingen aan huis krijgt kunnen haar kinderen bijvoorbeeld niet thuis blijven als ze ziek zijn. Dan moet er een oppas geregeld worden.

Sommige werkgerelateerde activiteiten kunnen echter wel doorgaan als je thuis moet blijven als de kinderen ziek zijn. Zo heeft het Delftse Albedo Network geregeld dat alle bijeenkomsten gelivestreamd worden. Zo kun je toch live alle bijeenkomsten meemaken, ook als je niet van huis kunt. Of eventueel kun je ze later terug kijken als dat beter uit komt.

– Kortom, maak goede afspraken met je partner over de opvang van de kinderen als ze ziek zijn. Als thuiswerkende zelfstandig ondernemer zal jij vaak degene zijn die de opvang regelt, omdat je ‘toch al thuis bent’.

6. Balans werk-privé

“Als je vanuit huis werkt is het makkelijk om je te laten af leiden door een volle wasmand of  de vaatwasser die uitgeruimd moet worden” geeft Claudia aan. Ook zeg je wat minder snel nee tegen een vriendin die spontaan langs komt voor een bakkie koffie of de buurvrouw die even wat komt lenen en blijft plakken.

Behalve deze afleidende factoren schuilt er ook het gevaar dat je maar door blijft werken, ook als je werktijden eigenlijk al voorbij zijn. Sanne en Gijs zijn bijvoorbeeld geneigd om ook in de avonden en in de weekenden constant te werken. Dat gaat echter wel ten koste van jezelf en je gezinsleven geeft Sanne aan. Zij gaat daarom alleen nog werken als hun drie kinderen naar school of de opvang zijn. Of als de jongste ligt te slapen. Claudia werkt ook heel veel ‘s avonds. In het weekend probeert zij het werk, net als Sanne en Gijs, binnen de perken te houden. Haar man helpt haar daar ook bij.

Hille merkt dat ze het ook erg moeilijk vindt om niet te werken als de kids er zijn. Vaak beantwoord ze dan tóch nog even snel de belangrijke mail of pleegt ze telefoontjes. Voor haar gevoel is dit echter toch niet ideaal. Zij is daarom nog op zoek naar een oplossing om dit soort situaties te voorkomen.

– Kortom, de balans tussen werk en privé vinden is erg lastig als je als zelfstandig ondernemer bent met een gezin. Het gevaar ligt op de loer dat je 24/7 bezig bent met je onderneming. Ben je hier bewust van, en probeer hier oplossingen voor te zoeken. 

7. Werktijden

Als je thuis werkt kun je je eigen werktijden bepalen. Er is geen baas die bijvoorbeeld van je verwachte dat je op een bepaalde tijd op kantoor bent. Erik moet vaak buiten de deur zijn bij zijn klanten maar vindt het een groot voordeel dat hij niet strikt het 9.00 tot 17.00 regime hoeft aan te houden. “Dit geeft me de ruimte om op de tijdstippen te werken wanneer ik het meest gedaan krijg. Zo kan ik tussen 20.00 en 22.00 uur ‘s avonds in één ruk iets af maken waar ik anders de hele dag over doe als ik bij een opdrachtgever zou zitten. Daar word je toch meegesleurd in allerlei overleggen en meetings. Natuurlijk zijn overleggen en meetings hard nodig om tot goede afspraken en oplossingen te komen, maar als ik elke dag in zo’n setting zou werken zou ik daar niet happy van worden.”

Claudia werkt op maandag tot dat de school van haar kinderen uit is. Op dinsdag en donderdag werkt ze hele dagen. Op vrijdag werkt ze bij elkaar gesprokkeld een halve dag. Daarnaast werkt ze ook heel veel ‘s avonds als de kinderen op bed liggen. “Het is heerlijk om mijn eigen werktijden te kunnen bepalen en in principe zelf te kunnen kiezen wanneer ik mee ga in mijn flow en wanneer ik even een break moet nemen” geeft Claudia aan.

Bianca deelt net als Claudia, haar werktijden in rondom de kinderen. Op woensdag werkt ze tot de kinderen klaar zijn van school. Daarnaast werkt ze drie avonden per week en in het weekend op gezette tijden. Haar man zorgt dan voor de kinderen.

– Kortom, je eigen werktijden bepalen geeft je veel vrijheid en flexibiliteit. Je kunt dan werken wanneer het voor jou het beste uitkomt. Zeker in combinatie met een gezin en alle activiteiten van de kinderen kan dit een uitkomst zijn. 

8. Onafhankelijkheid

De onafhankelijkheid van zelfstandig ondernemen vindt Erik een groot voordeel. “In het verleden kwam ik nog wel eens in de knel met de regels voor externe communicatie die mijn werkgever me oplegde. Dan kwam ik op televisie als ‘iemand van de organisatie’ en dan zijn alle ogen intern op je gericht om te kijken of je wel precies het goede zegt met de juiste intonatie. Daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee. Nu kan ik zeggen wat ik wil zonder dat er een communicatie-afdeling of manager boven me staat die me wil scripten. Een bijkomend aspect is wel dat je als zelfstandige weer wat minder impact hebt in de media dan in een vergelijkbare rol bij een grote onderneming. Dan merk je toch dat de media heel vluchtig is. Het nieuws van vandaag is morgen weer vergeten.”

Ook Alice beaamt dat ze de onafhankelijkheid een fijn aspect vindt van eigen baas zijn. Je hoeft aan niemand toestemming ergens voor te vragen. Doordat je niet hoeft te overleggen met andere collega’s of leidinggevenden kun je ook veel sneller schakelen, beslissingen nemen en flexibeler zijn naar je klant toe.

– Kortom, onafhankelijkheid als zelfstandig ondernemer kan een groot voordeel zijn om snel te kunnen schakelen. Ook hoef je geen rekening te houden met collega’s, regels en protocollen.

9. Collega’s

Als thuiswerkende zelfstandig ondernemer zonder personeel heb je geen collega’s om je heen. Hille geeft bijvoorbeeld thuis les maar werkt daarnaast ook veel buiten de deur, zoals op scholen, kinderopvang en bij de VAK. Deze combinatie vindt ze erg prettig geeft ze aan. Ze mist anders toch teveel de contacten en collega’s om zich heen. Claudia bezoekt om deze reden events waar ze andere ondernemers tegenkomt. Daarnaast heeft ze een aantal vaste ondernemersvriendinnen met wie ze regelmatig een dagdeel afspraak om te werken. “Dan houden we elkaar scherp en dat is inspirerend.” Een mooie manier om andere ondernemers te ontmoeten is het Albedo Network. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten doe je niet alleen veel kennis op, maar is er ook ruim de gelegenheid om de andere ondernemers afkomstig uit regio Delft te leren kennen.

– Kortom, thuiswerken kan ervoor zorgen dat je de contacten en collega’s om je heen mist. Dit is echter op te lossen door zelf andere ondernemers op te zoeken. Bijvoorbeeld bij events of via lokale netwerken. 

10. Albedo Network

Een mooie manier om als zelfstandig ondernemer bij te blijven, inspiratie op te doen, contacten te leggen en klanten te vinden, is lid worden van een lokaal netwerk. Het Albedo Network is een nieuw gelanceerd Delfts netwerk voor ondernemers, professionals en zelfstandigen. Een initiatief van Séphine Laros van Albedo Communicatie. Afgelopen 8 januari 2018 was de kick-off van het Albedo Network. Het netwerk is gericht op het delen van kennis. Er zullen inspiratiesessies, workshops en lezingen worden gegeven door topsprekers en experts op het gebied van branding, communicatie en social media. Daarna kunnen de deelnemers kennis en ervaring over het thema uitwisselen, elkaar ontmoeten en verbinden.

Tijdens de kick-off in het Rietveld theater ging het Albedo Network van start na een persoonlijke speech van Ferrie Förster, de Delftse wethouder van economie, cultuur en ruimtelijke ordening. De avond bestond uit een feestelijk event met champagne, een ontzettend interessante lezing van Frans van der Reep en tot slot een ludieke netwerkactiviteit met gouden voorwerpen. De sfeer die overheerste deze avond was feestelijk, persoonlijk, laagdrempelig, professioneel en respectvol. Deze prachtige start belooft een mooie toekomst voor de rest van het jaar voor het Albedo Network.

– Praktische informatie

Voor elke maand van 2018 staat er een interessant onderwerp op de planning van het Albedo Network. Op 15 februari 2018 van 19.30 tot 22.30 uur organiseert het Albedo Network bijvoorbeeld een lezing over SEO en online vindbaarheid en in juli zal het gaan over de communicatie van de toekomst. Heb je interesse om eens langs te gaan? Voor €120,- per jaar ben je lid en kun je alle 12 de bijeenkomsten bezoeken. Wil je naar een losse bijeenkomst dan mag dit twee keer tegen een kennismakingstarief van €30,- per keer. Daarna, vanaf de 3e bijeenkomst is de bijdrage €60,-. Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op de website van Albedo Communicatie.

– Kortom, voor Delftse ondernemers, ook met kinderen, is het echt een aanrader om je eens te verdiepen in het Albedo Network. Het is een veelbelovend initiatief met grote ambities om ondernemers te verbinden met elkaar en nuttige kennis te bieden. Ben je verhinderd, bijvoorbeeld door een ziek kind, dan kun je de bijeenkomst via de live stream meekijken. Alle video’s van het Albedo Network kun je als lid ook later terug kijken.

De uitgelichte foto is een rechtenvrij foto van Pixabay. De drie foto’s in de eerste fotogalerij zijn rechtenvrije foto’s van Pexels, de vierde is de campagneflyer van het Albedo Network. De eerste en tweede foto van het kick-off van het Albedo Network op 8 januari 2018 (2e fotogalerij) zijn gemaakt door Bloei Blogger Annemarie, de derde en vierde foto zijn van de hand van fotograaf Hans Dunlop. Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Albedo Communicatie.