Via Facebook kwam er eind augustus een heel leuke vraag binnen voor Bloei. Namelijk de volgende vraag: “Hallo Bloei, is er in omgeving Delft een plek waar je appels kunt plukken?“. Ik moest even heel hard nadenken over een antwoord, maar verder dan de Olmenhorst in Lisse kwam ik zo snel niet. Bovendien rekening ik Lisse niet direct tot de omgeving van Delft. Zodoende werd ik ook wel heel benieuwd of er een plek is waar je kunt appels plukken in de omgeving van Delft. Omdat het daarnaast ook bijna Landelijke Appelplukdag is, leek het me handig om een overzicht te maken van plekken waar je kunt appels plukken in de omgeving van Delft. Tenslotte is fruit plukken samen met kinderen een super leuk en daarnaast ook nog eens leerzaam uitje!

Oproep op Facebook

Een oproepje op de Facebook pagina van Bloei, een zoekrondje op Google en een rondvraag onder alle Bloei Bloggers leverde een aantal heel leuke adresjes op. Helaas blijkt er geen plek in Delft zelf te zijn om appels te plukken. Dat mensen dit jammer vinden bleek wel uit de reacties op de Facebook oproep. Zo schreef het Kistje vol Smaak bijvoorbeeld “Wat zou het leuk zijn als er nog een zelfplukboomgaard in Delft komt. Er wordt helaas maar weinig geteeld hier.” Iets verder weg van Delft zijn er echter wel plekken te vinden waar je appels kunt plukken.

Appels plukken in de omgeving van Delft

Boerderij de Kikkershoek in Mijnsheerenland: Je kunt hier vanaf 2 september appels en (stoof)peren plukken op elke zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Op 16 september, tijdens Landelijk Appelplukdag, is de boomgaard open van 10.00 tot 16.00 uur.

Zorgboerderij de Buytenhof in Rhoon: Op 16 september kun je hier van 10.00 tot 17.00 uur Elstar, Jonagold en Goudreinet appels plukken. Daarna kan dit elke dag tijdens de openingstijden van de boerderij zo lang de voorraad strekt. Ook kunnen er al vanaf 26 augustus conference peren geplukt worden. Leuk om te weten, ze hebben hier ook een kruiden- en een bloemenpluktuin. En in juni kun je hier weer aardbeien plukken. Ook is een boerderijwinkel met groenten, fruit, honing, jam, vlees en sappen van eigen teelt.

Landwinkel Sonneveld in Benthuizen: Op zaterdag 16 en 23 september kun je in de boomgaard achter de landwinkel tussen 10.00 en 16.00 uur Elstar, Jonagold, Goudreinet en Golden Delicious appels plukken.

Plukkerij Framblij in Monster: Je kunt hier in augustus en september terecht voor het plukken van frambozen, druiven, aardbeien, blauwe bessen, tomaten en komkommers. Dit kan op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Later kun je hier ook appels en peren plukken. Handig: omdat veel groenten en fruit in de kas groeien kun je hier ook goed terecht met slecht weer.

Ander fruit plukken in Delft en omgeving

Naast appels kun je natuurlijk ook ander fruit plukken. In Delft kan dit bij Stadstuinderij Buitenleeft. Je kunt hier samen met de tuinder groenten telen en oogsten op een biologisch-dynamische wijze. Hij is dagelijks op de tuin aanwezig. Je mag dan ook altijd meehelpen als je leuk vindt. Op twee momenten in de week kun je, gedurende het oogstseizoen, komen oogsten. Dit kan op donderdag van 16.30 tot 19.00 en zaterdag van 8.30 tot 13.00 uur. In de omgeving van Delft kun je verder terecht bij de volgende plekken:

Pluk! Den Haag: Je kunt hier van mei tot oktober groenten, fruit en (eetbare) bloemen plukken. Ze zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Ze hebben hier ook een natuurspeeltuin, terras en een boerderij.

Perenboomgaard Hof van Seghwaert in Zoetermeer: De Hof van Seghwaert is een historische boomgaard midden in een woonwijk met 540 perenbomen. Van 8 tot en met 10 september kun je hier peren plukken. Er is hier ook een natuurbelevingstuin voor kinderen.

Boerderij de Kikkershoek

Maasweg 3
3271 LH Mijnsheerenland

www.dekikkershoek.nl

Zorgboerderij de Buytenhof

Rijsdijk 98
3161 EW Rhoon

www.debuytenhof.nl

Landwinkel Sonneveld

Landwinkel Sonneveld
Bentwoudlaan 2
2731 BS Benthuizen

LET OP: adres voor navigatie is Omleidingsweg 2

www.sonneveld.landwinkel.nl

Plukkerij Framblij

Zwartendijk 11
2681 LM Monster

www.plukkerijframblij.nl

Pluk! Den Haag

Loosduinse Hoofdstraat 1184
2552 AV Den Haag

www.plukdenhaag.nl

Stadstuinderij Buitenleeft

Middelweg 1
2616 LV Delft

www.buitenleeft.nl

Perenboomgaard Hof van Seghwaert

Gaardedreef 189
2723 AZ Zoetermeer

www.hofvanseghwaert.nl

Praktische tips

Ga je op stap om fruit te plukken zorg dan dan je kleding aan doet die vies mag worden. Trek laarzen of oude schoenen aan want het kan modderig zijn. Neem ook een mand of tas mee waar je de oogst die je plukt in kan doen en in kan mee nemen naar huis. Check ook altijd even de website van de locatie van tevoren zodat je kunt checken of het nodig is om je vooraf aan te melden en of je kunt betalen met pin of dat je contant geld moet meenemen. Het is ook handig om te kijken waar je kunt parkeren, want dit is niet altijd op het terrein van de boomgaard zelf en kan dus een stukje lopen zijn. Veel plukplezier!

Ken jij nog locaties waar je kunt appels plukken in de omgeving van Delft die nog niet in dit overzicht staan? Laat het ons weten, dan vullen we deze lijst aan met jouw tips!