7 minuten leestijd

Een paar maanden geleden al zag ik bij de school van mijn kinderen een poster hangen van het toneelspektakel Beauty en het beest van Maas theater en dans. Toen ik er ook door mijn schoonzus Annemarie, van Bloei Delft, op geattendeerd werd dat deze voorstelling in de kerstvakantie in premiere ging in Utrecht, maakte het me eigenlijk wel nieuwsgierig. De voorstelling is voor de leeftijdscategorie 8 tot 108. Zou mijn dochter van net 8 dit dus ook leuk vinden? We zijn eigenlijk nog nooit samen naar theater geweest. Wel naar de bioscoop en naar plaatselijke toneelstukjes, dansoptredens of muziekuitvoeringen, maar nog nooit naar een theater. En bij deze voorstelling is het muziek, dans en toneel samen. Dus waarom niet! Het is meteen een leuk uitje voor moeder en dochter samen in de kerstvakantie.

Affichebeeld Beauty en het Beest ©Noa Verhofstad

Affichebeeld Beauty en het Beest ©Noa Verhofstad

Met de trein naar Utrecht

Zo gingen we samen op pad met de trein naar Utrecht. Na even te hebben geshopt en lekker te hebben geluncht, gingen we naar de Stadsschouwburg Utrecht. Spannend! Buiten bij het theater hing dezelfde poster van een meisje met lange rode haren, die ik al eerder had gezien. Ook zag ik al heel veel ouders, opa’s en oma’s samen met (klein) kinderen vanuit alle hoeken aan komen lopen. Na onze jas weggebracht te hebben bij de garderobe, ja, want dat hoort zo bij een theaterbezoek, gingen we naar de foyer. Tot de grootste lol van mijn dochter stond hier een rek met toneelkleding in het thema van Beauty en het beest. We  waren nog wat vroeg, dus hier moest natuurlijk wat van gepast worden én vastgelegd worden op de foto!

De voorstelling begint

Na even wachten ging de deur van de zaal open. We hadden prachtige plekken. Mijn dochter had een stoelverhoger mee de zaal ingenomen, die kende ze wel van de bioscoop. Eigenlijk was dit niet echt nodig, maar ze vond het wel leuk. De zaal stroomde helemaal vol, het merendeel met kinderen. Toen nog nauwelijks iedereen z’n plek had gevonden kwamen er twee dametjes (wat later de gemene, maar erg komische stiefzusjes van Beauty bleken) uit de coulissen om de laatste beautytips te geven. Hiermee was de voorstelling begonnen. De voorstelling ging over een verwende prins, die veranderde in een wild beest en die uiteindelijk door beauty ontdooide tot een liefhebbende prins.

Beauty en het Beest

Gedurende de voorstelling genoten mijn dochter en ik van prachtige dans, acrobatiek, een magische dinertafel en aandoenlijke kinderen, die duidelijk heel goed geoefend hadden en helemaal in het verhaal meededen. In elke stad mogen er namelijk 10 kinderen en jongeren meespelen in de voorstelling. Dit alles werd omlijst door het bijna gregoriaanse gezang van een achttal heren en dames van het Nederlands Kamerkoor in lange zwarte gewaden, wat soms op spannende momenten voor mijn dochter wel iets té spannend was, vooral wanneer het beest heel beestachtig was.

Voor een enkel kind werd de spanning iets te veel en moest hij/zij de zaal verlaten. Deze kinderen waren echter duidelijk jonger dan 8 jaar. Mijn dochter bleef ondanks de spanning met veel aandacht alles in zich opnemen. Zeker nadat ik haar had verzekerd dat het altijd weer goed komt aan het einde en dat was ook zo. Beauty ontdooide het beest. Dus eind goed, al goed.

Het verhaal van Beauty en het beest is van oorsprong een volksverhaal uit de 18e eeuw en al vaak vertolkt in allerlei vormen. De bekendste vertolking is natuurlijk de film van Disney uit 1991. In de voorstelling van Maas theater en dans ligt volgens regisseur Moniek Merx de focus op de liefde voor de ander (Belle houdt van het Beest) maar ook op de liefde voor jezelf (het Beest moet van zichzelf gaan houden voor een goede afloop). Een andere belangrijke boodschap in dit verhaal is dat je ook voorbij de buitenkant van iemand kan denken, en dat als je echt iemand in de ogen durft te kijken dat je pas echt diegene leert kennen. Dit zijn waardevolle punten in het verhaal om na afloop van de voorstelling met je kind nog even bij stil te staan.

In Delft

Mocht je de voorstelling Beauty en het beest nog niet hebben gezien, dan kan ik hem zeker aanraden! Mijn dochter en ik hebben ons samen kostelijk vermaakt en gaan zeker snel weer eens terug naar theater! Omdat de voorstelling best spannend is soms, is de minimum leeftijd van 8 jaar wel echt iets om ter harte te nemen. Maar dit betekent ook, dat de voorstelling voor (groot)ouders ook heel vermakelijk is! Op vrijdag 26 januari 2018 om 19.30 uur speelt de voorstelling ‘Beauty en het beest’ in Theater de Veste in Delft. Je kunt meer informatie vinden en tickets reserveren via deze website. Ben je benieuwd naar meer voorstellingen van Maas theater en dans, lees dan ook zeker de blog ‘Een dansje met de liefde, de dood en het Beest‘ van Bloei Blogger Maaike. Zij had contact met het theatergezelschap na het zien van twee andere voorstellingen van hen.

De uitgelichte foto is gemaakt door Bloei Blogger Vivian Vermaat. De persfoto’s zijn van Maas theater en dans, die ons deze heeft toegestuurd voor deze blog. Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Theater de Veste en Maas theater en dans Rotterdam.