5 minuten leestijd

Herken jij het liegbeest? De leugenaar? Die ene volwassene die nooit de waarheid vertelt? Vera wel. Zij is de dochter van een goochelaar en een voorvechter van de waarheid. Haar vader gelooft in zijn trucs en denkt dat hij echt kan toveren. Maar wie heeft er gelijk? Vanaf moment één worden de kinderen door de spelers van De Jokkebrokker medeplichtig gemaakt aan de show. Vera, vraagt de kinderen haar te helpen haar vader te ontmaskeren. Goed opletten dus. Want wat is echt? En wat is nep?

De Jokkebrokker

Met die vraag worstelen niet alleen kinderen, maar ook volwassenen steeds vaker. De opkomst van fake news op het internet maakt het steeds moeilijker om het leugen van de waarheid te onderscheiden. Met die gedachten spelen de makers van Maas theater en dans en Wat We Doen in hun nieuwste jeugdvoorstelling ‘De Jokkebrokker’. Deze ging zaterdagavond 29 september in première in thuishaven het Maaspodium in Rotterdam. En wij: mijn dochter Jelka (8) en ik mochten hierbij aanwezig zijn. Wat een feest!

Rijk worden en ijsjes eten

Normaal is een theatervoorstelling al bijzonder, maar ’s avonds in het donker naar het theater is helemaal gaaf. En het werd alleen maar leuker. Bij binnenkomst moest Jelka natuurlijk even de grote konijnenoren op en ‘goochelen’ net zoals het meisje op de poster. Al snel begon de show, niet in de zaal maar in de foyer. We maakten kennis met Vera, en Madame de Boniment, de baas van de goochelshow. Zij wil vooral heel rijk worden en ijsjes eten, de rest is maar bijzaak. Jelka keek haar ogen uit en leefde net als alle andere kinderen in de zaal enorm mee met het spel. De goocheltrucs zijn bijzonder goed gedaan en zelfs vanaf rij 1 niet te ontcijferen. De show is dynamisch en hilarisch ook voor volwassen. Alle teksten rijmen en dat is razend knap gedaan.

Na afloop van de première waren er natuurlijk bloemen voor de mensen van het Maas theater en dans, maar er was ook een verrassing voor alle kinderen. Zij kregen van Madame de Boniment een heerlijk ijsje gesponsord door SprimFruit en een beetje limo in een champagneglas. Voor de ouders was er een glaasje bubbels.

De slechterik

Terug naar huis in de tram en trein vroeg ik Jelka of ze haar vrienden zou aanraden deze show te bezoeken. Ze zei volmondig ja. De ‘slechterik’, Madame de Boniment was haar favoriete karakter. “Het lijkt me heel moeilijk maar ook heel leuk om een ‘slechterik’ te spelen”, zei Jelka. “Want normaal zijn die mensen (de acteurs) heel erg aardig. Maar op het toneel mag je dan lelijk doen. Dat is leuk.” Jelka vond het vooral heel knap dat de show door maar drie mensen wordt gespeeld. De symboliek van de verkleurde kleren van de goochelaar, was haar niet ontgaan. Ze bleef er nog lang over doorpraten.

Herkennen van een leugenaar

Allemaal leuk en aardig; Er zit wel één nadeel aan deze show. Ik kan nu nooit meer tegen mijn dochter liegen. Hoofdpersoon Vera heeft namelijk haarfijn uitgelegd hoe je een leugenaar herkent: wiebelen op de benen, kriebelen op gekke plekken, heel veel praten, en heel veel ‘uh’ zeggen…. En reken maar dat Jelka dat mantra heeft onthouden! Gelukkig had de goochelaar voor de ouders ook nog een wijsheid: “De waarheid is als LEGO, het is wat je er zelf van maakt.”

De Jokkebrokker in Delft

Ga vooral zelf eens goochelen met de waarheid en kijk of jij de leugenaar kan spotten. De Jokkebrokker is op zondag 14 oktober om 14.30 uur te zien in Theater de Veste. Kaarten zijn te koop vanaf 12,50 via de website van De Veste. Voorafgaand aan de voorstelling kun je om 13.00 uur ook nog mee doen met de ‘workshop liegen’. “In deze theatrale goochelworkshop word je zelf de goochelaar. We goochelen met muntjes en de waarheid, liegen tot onze neuzen lang zijn en houden een magisch kampioenschap jokken.” Deelname kost €3,50 per kind, vooraf wel reserveren.

Maas Theater en Dans

Bloei bezoekt vaker voorstelling van Maas theater en dans. Zo schreven we al eerder over de jeugdvoorstelling Happily Ever After, dat gaat over het lastige maar onvermijdelijke onderwerp ‘de dood’. Ook bezochten we Beauty en het Beest, een voorstelling waar kinderen ook zelf in mee konden spelen. In maart van dit jaar bezocht Bloei Blogger Annemarie en haar dochter de voorstelling ‘Drie’.

De uitgelichte foto in deze blog is gemaakt door Nichon Glerum en is beschikbaar gesteld voor publicatie in deze blog door Maas theater en dans. De foto’s in de fotogalerij zijn gemaakt door Bloei Blogger Lucinda. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Maas theater en dans en Theater de Veste.