Ben je zwanger? Wat een supergoed nieuws! Behalve het regelen van praktische zaken, is er ook genoeg leuks om naar uit te kijken. Zeker in Delft! Bloei Blogger Wendy blogt over het derde trimester van haar zwangerschap.

De laatste loodjes! Waarschijnlijk begin je je nu steeds meer zwanger te voelen, komen er kwaaltjes bij en kun je niet wachten om over drie maanden je baby te ontmoeten. Maar tot die tijd is er nog genoeg te doen, denk aan het uitzoeken van een geboortekaartje, het kopen van de laatste spulletjes en natuurlijk heerlijk ontspannen tijdens je verlof.

Zelf ging ik, zowel bij mijn eerste als tweede kind, vier weken voor de uitgerekende datum met verlof. Erg veel zin in verre uitjes had ik niet meer, maar gelukkig heeft Delft veel leuks te bieden.

Babyshower en taart
Meestal organiseer je niet je eigen babyshower, maar je kunt natuurlijk wel al je vriendinnen hinten op het volgende: Piece of Cake! Mijn vriendinnen hadden in het laatste trimester een verrassings-high tea georganiseerd bij deze fijne plek in Den Hoorn. Een hele tafel vol met lekkere taartjes, toast en verse (munt)thee stond voor ons klaar, uiteraard allemaal zwangerproof. Verder is het hier ook mogelijk om, tot in beperkte mate, de tafel te versieren. Een echt leuk feestje dus! Over Piece of Cake gesproken (ja ja, ik ben fan): tijdens mijn verlof had ik de woensdag omgedoopt tot ‘woensdag gebakdag’. Je raadt al waar ik dus wekelijks aan een chai latte en een taartje zat.

Massage
Bij een babyshower horen natuurlijk leuke verrassingen! Ik kreeg een zwangerschapsmassage cadeau bij Marjan van Galen van mvg sport. Heerlijk om even anderhalf uur te kunnen ontspannen. Je kunt bij Marjan zelf aangeven wat je fijn vindt, of ze rekening moet houden met bepaalde lichamelijke kwaaltjes en welke houdingen prettig zijn, zodat je fijn ontspannen kunt liggen. 

Traktatie opvang
Heb je al een kindje dat naar de opvang gaat? Vergeet dan niet de traktatie! Ik vond het superleuk om tijdens mijn verlof met mijn oudste dochter een leuke traktatie in elkaar te knutselen. Wat is het geworden? Gezonde muisjes! Muisjes van papier met een doosje rozijnen erin. Kijk hier hoe je ze maakt.

Traktatie voor de opvang!

Zwangerschaps en- of borstvoedingscursus
Wil je je voorbereiden op de zwangerschap? Ik heb tijdens mijn eerste zwangerschap de cursus ‘yoga voor de bevalling’ gevolgd bij Neo Yoga Delft. Dit was een serie van een aantal lessen (inclusief een partnerworkshop) waarin je werd voorbereid op de bevalling. Ik leerde wat er met mijn lichaam gebeurde en hoe ik daar met yogaoefeningen mezelf bij kon ondersteunen. Ook ademhalingsoefeningen stonden centraal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik op het moment supreme door de pijn geen van de yogahoudingen echt fijn vond (al is het handig om ze in je achterhoofd te houden), maar dat de verschillende ademhalingstechnieken mij onbewust wel hebben geholpen. Dit terwijl ik van tevoren best sceptisch was over of die technieken wel bij mij zouden passen.

Als je van plan bent om borstvoeding te geven dan kun je een cursus volgen. Ik bezocht een informatieavond via Kraamzorg De Eilanden, waar ik ook kraamhulp had afgenomen. Dit vond ik erg waardevol. Ook het Borstvoedingscentrum Delft en Aidulac en organiseren informatiebijeenkomsten.

Ziekenhuis
Ik ben twee keer bevallen in het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Beide keren heb ik als positief ervaren. Ik werd geholpen door fijne specialisten, de ruimten zijn mooi en goed uitgerust met alles wat je nodig hebt en de sfeer was erg relaxt. Je kunt van tevoren een informatieavond bijwonen en dat heb ik ook gedaan. Hoe de bevalling verloopt, welke zorg en begeleiding er is en wat je na de bevalling kunt verwachten, alles komt aan bod. Elke maand wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Wil je meer lezen over zwangerschap in Delft? Op Bloei vind je handige en leuke adresjes en nog meer tips op de speciale zwangerschapspagina.

Lees ook hoe het eerste en tweede trimester van de zwangerschap van Wendy verliepen en wat haar tips zijn!

Wat doe/deed jij tijdens het derde trimester van je zwangerschap? Heb je nog tips? Deel ze hieronder.