5 minuten leestijd

Eind 2017 is de supermarkt Ekoplaza Delft aan het Vrouwjuttenland helemaal verbouwd. Een belangrijke verandering is dat het Ekoplaza lunchcafé nu helemaal vooraan in de winkel is te vinden in plaats van achterin, zoals het in de oude situatie was. Je kunt hier tijdens openingstijden van de supermarkt terecht voor een kop koffie of thee, maar ook voor een salade, tosti of burrito. Alle maaltijden maken de medewerkers van Ekoplaza trouwens zelf, met biologische producten uit de winkel. Met kinderen kun je hier ook heel goed terecht, want er is een leuke speelhoek. Ook is het ruim genoeg opgezet om er met een buggy of wandelwagen naast je te kunnen zitten. Het lunchcafé wordt vanaf eind maart 2018 zelfs nog leuker, want vanaf dan wordt er maandelijks het Ekoplaza Kidscafé georganiseerd. Hier kunnen kinderen van 4 tot 10 jaar oud leeftijd de lekkerste recepten leren bereiden.

Kinderkookworkshop

Het Ekoplaza Kidscafé is een kinderkookworkshop voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Onder leiding van traiteur Manon Perwijk gaan de kinderen, zelf of samen met één van hun ouders, 1,5 uur aan de slag met het snijden, blenderen, mengen, roeren of bakken van laagdrempelige, gezonde gerechten. Hierbij kun je denken aan het bereiden van smoothies, muffins en soepen, maar ook aan kleine pizza’s of broodjes. Na afloop van het koken mag er natuurlijk lekker geproefd worden en daarnaast mogen de eigen culinaire creaties natuurlijk mee naar huis genomen worden. Super leuk!

Tijdens de kookworkshops leren kinderen de basisvaardigheden van het koken en daarnaast ontdekken ze allerlei nieuwe ingrediënten en smaken. Ook laat Manon de kinderen kennismaken met het gebruik van seizoensproducten, werken ze aan de hand van eenvoudige recepten en verwerken ze in de gerechten alleen biologische ingrediënten. Dit zijn alle drie belangrijke waarden die ook goed passen bij de visie van Ekoplaza. Kortom, de focus ligt op lekker en gezond eten!

Gezonde Voeding

Wist je trouwens dat kinderen tot vier jaar oud het eigenlijk best goed doen qua gezonde voeding? Kinderen in deze leeftijd eten namelijk in de meeste gevallen de aanbevolen hoeveelheden groente (50-100 gram) en fruit (100-150 gram) per dag. Kinderen vanaf vier jaar halen dit echter helaas niet meer. Dit geldt ook voor volwassenen. Hiervan eet slechts 6% zowel voldoende groente (250 gram) als genoeg fruit (200 gram) per dag. Best schokkende cijfers!

Gezien deze cijfers is het dus des te belangrijker om kinderen vanaf jongs af aan op een leuke, gezellige en laagdrempelige manier met gezonde voeding in aanraking te laten komen. Het Ekoplaza Kidscafé is een mooie manier om dit te bewerkstelligen. Tijdens de workshops laten ze namelijk zien dat gezond eten leuk, lekker en makkelijk kan zijn! Kinderen zijn tijdens de workshop samen de andere deelnemers aan de slag, in een gezellige sfeer en op een speelse manier.

Ekoplaza Kidscafé

Het Ekoplaza Kidscafé vindt plaats op elke laatste woensdagmiddag van de maand. Van 14.30 tot 16.00 uur bij Ekoplaza aan Vrouwjuttenland 33. Voor de meest actuele data rondom de workshops kun je altijd op de Facebook pagina van Ekoplaza Delft kijken. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar delft@ekoplaza.nl of door je in de winkel aan te melden.

Daarnaast is het handig om te weten dat er per workshop plek is voor 6 tot 10 kinderen. Kinderen kunnen zowel alleen als samen met één ouder of verzorger deelnemen. De kosten zijn €7,50 per kind per workshop. Dit is inclusief de ingrediënten voor de workshop en een drankje tussendoor en kan zowel contant als per pin betaald worden in de winkel op de dag zelf. Tot slot nog een heel belangrijk punt. Heeft je kind allergieën dan is dat voor het volgen van de workshop verder geen probleem. Bij Ekoplaza zijn ze namelijk bekend met allergieën en kunnen ze altijd een alternatief ingrediënt of recept aanbieden.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Annemarie. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Ekoplaza Delft.