Mijn zoon werd vorige maand 5 jaar. Hij had het al maanden over zijn verjaardag. Wat zou hij krijgen? Wie zou hij uitnodigen? Wat zou hij trakteren op school? En wat voor kinderfeestje zou hij willen? We hadden eigenlijk een brandweerfeestje bedacht, maar uiteindelijk werd het toch een Batmanfeestje. Batman is namelijk veel stoerder dan een brandweerman. Zeker als je net op een Starwarsfeestje van een vriendje bent geweest. En dus ging ik de uitdaging aan om mijn zoon een Batmanverjaardag te organiseren.

Hij mocht zijn verjaardag drie keer vieren: grote mensenfeestje (familie), trakteren op school en een kinderfeestje. De rode draad was uiteraard Batman.

1: grote mensenfeestje

Voor het grote mensenfeestje had ik een Batmantaart gebakken. De taart bestond uit biscuitdeeg, gevuld met aardbeien en slagroom. Hij was bekleed met marsepein. Een handige tip die ik kreeg, is om het plaatje eerst op papier in losse onderdelen uit te knippen en die dan van marsepein over te trekken en uit te snijden. Dan kloppen de verhoudingen. Ik vind het leuk om zelf taarten te maken, maar je kan natuurlijk ook een taart in de winkel bestellen met een print van Batman erop.

2: trakteren op school

Voor school had ik de uitdaging om gezond te trakteren. Gelukkig vinden kinderen popcorn lekker en is het ook een gezonde variant op chips. Voeg een beetje zout aan de zonnebloemolie voordat je de maïskorrels in de pan doet, dan kun je een heleboel zoutarme popcorn maken. Ik had papieren witte bekers bij de Hema gekocht en een stickervel met het Batman logo bij Vistaprint laten maken. Van zwart papier had ik capes geknipt. Zo kun je op een goedkope manier superleuke traktatiebekers maken. De meeste juffen en meesters hebben geen zin in popcorn op de vroege ochtend. Ik had bewust geen chocolade gekocht, want zij krijgen niet alleen de traktatie van hun eigen kinderen, maar ook van alle andere kleuterklassen. Dit zou neerkomen op zo’n 100 traktaties per schooljaar. Dus had ik voor hen ‘de Batnaan’ gemaakt: een banaan met uiteraard ook een Batman logo en cape. Lekker gezond!

3: kinderfeestje

Mijn zoon mocht vijf vriendjes uit zijn klas uitnodigen. We hadden een Batmanuitnodiging via internet besteld die hij aan zijn schoolvriendjes kon geven. We hadden er eentje extra die we zelf op de kast hebben gehangen. Zo kon hij zelf ook naar zijn kinderfeestje toeleven. Zijn zusje trouwens ook, want zij mocht ook op zijn kinderfeestje komen.

Pannenkoekenlunch
Het kinderfeestje hielden we op woensdagmiddag: lekker makkelijk na schooltijd. Omdat wij vrij ver van school af wonen, kwamen de ouders de kinderen brengen. We begonnen het kinderfeestje met PANNENKOEKEN! Dat vinden bijna alle kinderen lekker. En gelukkig hadden we ook boterhammen met chocopasta of pindakaas in huis. Wist je dat pannenkoeken met pindakaas ook lekker zijn? Het was de grootste ontdekking van die dag. Ik had de lunchtafel feestelijk gedekt met Batman bekers en stoere Batman kleuren.  Dit waren dezelfde traktatiebekers op school, maar dan met een rietje.

Cadeautjes verstoppen
Na de lunch mochten de kinderen hun cadeautjes verstoppen waarna mijn zoon ze ging zoeken. Dolle pret en best wel moeilijk om niet te verklappen waar de cadeautjes zijn verstopt. De tafel stond al snel vol met stoere Legopakketten. 

Knutselen en kleuren
Voor iedereen was er een Batmanmasker en een Batman kleurplaat. Voor het Batmanmasker had ik een groot stuk karton gekocht en een masker van internet uitgeprint. Ik had voor iedereen een masker op het karton getekend. De kinderen hadden de uitdaging om deze uit te knippen. Het elastiek had ik bij de naaimachinewinkel B. Broekhuis in de stad gekocht. Tip: maak altijd 1 of 2 maskers extra zodat bij verkeerd knippen toch iedereen met een masker naar huis gaat. De kleurplaten heb ik ook van internet gehaald. Je hebt zoveel keuze!

Thuisbioscoop
Ik probeer altijd een voorleesmoment met het thema in te bouwen. Alleen van Batman kon ik geen boek vinden. Dus mochten de kinderen een korte film van Batman kijken. Lekker met zijn allen op de bank in de thuisbioscoop. In de tussentijd kon mijn man er stiekem tussenuit om de speurtocht uit te zetten. 

Speurtocht
Mijn zoon wilde heel graag een speurtocht. Omdat hij 5 jaar werd, hebben we 5 Batmanvragen gemaakt. Om ze niet te moeilijk te maken hebben we bij elke vraag drie meerkeuzeantwoorden verzonnen. Er zat ook altijd een raar antwoord bij waar je als kleuter lekker om kunt lachen. We hadden de vragen op de lantaarnpalen in de wijk gehangen. Iedereen kreeg bij de start een leeg Batmanzakje. Bij elk goed antwoord kregen de kinderen iets lekkers of een speeltje. Eenmaal buiten leek het lekkers en het speelgoed maar bijzaak. Kinderen willen RENNEN en als eerste bij de volgende lantaarnpaal zijn. En dus renden we in sneltreinvaart langs de vragen, deden we snel de gewonnen dingen in de zakjes en renden we weer verder. De zakjes waren dus helemaal niet nodig voor het spel. Bij de laatste vraag speelden we Batman en de schurken. Dit is het bekende kat-en-muis spel, maar dan gingen Batman & Robin de schurken pakken. We deden het spel drie keer zodat iedereen een keer Batman & Robin was. Prima om even wat energie kwijt te raken. Sommige kinderen konden er geen genoeg van krijgen.

Cupcakes versieren
Van de speurtocht hadden de kinderen honger gekregen en weer terug kon iedereen zijn eigen cupcake versieren met marsepein, spikkels en natuurlijk slagroom. Ik had de cupcakes ‘s ochtends zelf gemaakt, maar je kunt ze ook kant en klaar in de supermarkt kopen. Toen de eerste ouders aanbelden zaten de meeste kinderen nog lekker te genieten van hun cupcake.

Nadat het kinderfeestje was afgelopen, begon mijn zoon meteen met bouwen van zijn eerste gekregen Legopakket. En ik? Ik zat helemaal uitgeblust op de bank. Zeven kinderen met twee volwassenen vier uur lang vermaken is best vermoeiend. En mijn zoon? Hij fantaseert alweer over zijn volgende kinderfeestje.

Wat hebben jouw kinderen met hun kinderfeestje gedaan?

2 Reacties

 1. Marieke

  Mijn zoontje is binnenkort jarig en wil ook graag een batmanfeestje. Welke leuke vragen heb jij de kinderen gesteld tijdens de speurtocht?

  Antwoord
  • Bianca

   Wat leuk Marieke dat je ook een Batman feestje gaat organiseren. We hadden een paar multiple choice vragen bedacht met kleuterhumor. Het moet natuurlijk niet te moeilijk zijn.

   Wat draagt hij?
   ⁃ masker met vleermuisoren en zwarte cape
   ⁃ Bloemetjeskroon met gele cape
   ⁃ Rood/blauw pak met een spin op zijn borst

   Waar is Batman goed in?
   ⁃ Hij kan vliegen en is supersterk.
   ⁃ Hij kan heel goed vechten en hij gebruikt slimme uitvindingen.
   ⁃ Hij kan rare bekken trekken en vieze scheetjes laten.

   Batman betekent in het Nederlands vleermuisman. Wat is een vleermuis?
   ⁃ Een grijze vogel die onderste boven slaapt. Deze vogel legt bruine eieren.
   ⁃ Een mini draak die geen vuur kan spuwen, maar wel veel boeren laat.
   ⁃ een harig vliegend zoogdiertje met leerachtige vleugels. Dit dier legt geen eieren.

   Hoe vangen vleermuizen insecten om ze op te eten?
   ⁃ ze maken echo geluiden die weerkaatsen tegen insecten. Ze vliegen erop af en happen ze uit de lucht.
   ⁃ Ze hebben een hele lange tong waarmee ze de insecten uit de lucht plukken.
   ⁃ Ze meppen ze neer met hun vleugels en vangen ze op in hun bek.

   Een doe activiteit:
   Batman en Robin gaan schurken pakken. Actie!
   Kat en muisspel. De schurken hebben staarten. Kun jij ze te pakken krijgen?
   (3 keer spelen)

   Veel plezier!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *