5 minuten leestijd

Net als zoveel ouders, vraag ik me weleens af of ik mijn kind gezond opvoed. Dat wil zeggen: gaan er genoeg vitamientjes naar binnen, beweegt ze voldoende en heeft ze een gezond gewicht? Regelmatig speur ik internet af voor gezonde, kindvriendelijke recepten. Of ga ik op zoek naar leuke activiteiten in en rond Delft die ervoor zorgen dat we lekker in beweging blijven. Pas geleden vroeg ik mezelf echter af hoe het eigenlijk gesteld is met de gezondheid van de kinderen in Delft. En wat er gedaan wordt om de jeugd in onze mooie stad gezond te krijgen en te houden.

Ik kwam in contact met Marcella Deters, JOGG-regisseur in Delft. JOGG (Jongeren op gezond gewicht) is een landelijke aanpak, die streeft naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren wonen, leren, recreëren en werken in een gezonde leefomgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Lokale organisaties werken binnen JOGG samen om dit voor elkaar te krijgen.

Gezondheid van de kinderen in Delft

Na Rijswijk, heeft Delft de meeste kinderen met overgewicht in vergelijking met andere gemeenten in de regio Zuid-Holland West, vertelt Marcella Deters. Ze noemt het zelfs een hardnekkig probleem in deze gemeente. Inmiddels is er wel een daling te zien bij de kleuters, maar nog steeds heeft 8% van de Delftse kleuters overgewicht en bij 10-11 jarigen is dit 15,1 %. Er is klaarblijkelijk een forse toename in gewicht tussen de kleuterleeftijd en de tienerleeftijd. Marcella Deters: ,,Een zorgelijke ontwikkeling zo net voor de puberleeftijd, aangezien zij zo niet kunnen opgroeien en ontwikkelen tot gezonde volwassenen.’’

  • 1 op de 10 kinderen in Delft tussen de 2-12 jaar hebben overgewicht en 3% hiervan heeft ernstig overgewicht. Dit zijn ongeveer 1105 kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar met obesitas, waarvan circa 255 kinderen (3 procent) met ernstig overgewicht.
  • 60% van de 4-18 jarigen beweegt onvoldoende (voldoet niet aan de Nederlandse beweegnorm) . Dit zijn ongeveer 8500 kinderen in de leeftijd 4-18 jaar in Delft!

Ik schrok best wel van deze aantallen. Blijkbaar is er rondom de gezondheid van de kinderen in Delft nog verbetering mogelijk. Daarom vind ik het goed dat dit probleem wordt aangepakt. Hoe dat gebeurt, wist Marcella mij uit te leggen. ,,We werken in Delft veel samen met Buurtsportcoaches van Delft voor Elkaar. Zo is er bijvoorbeeld voor kinderen die weinig sporten (omdat ze dit niet gewend zijn van huis uit of de financiële middelen niet hebben) een naschools aanbod van de School- en Buurtsportvereniging Club Sport & Zo in Voorhof. Buurtsportcoach Dick Kalkman is hier coördinator en doet dit in samenwerking met de basisscholen Egelantier, Parkschool en Horizon.”

Gezond trakteren is ook leuk!

Ook gaf Marcella mij nog een tip voor ouders die advies willen over bijvoorbeeld overgewicht. ,,Zij kunnen terecht bij de vitaliteitscoaches van JGZ en bij de Buurtsportcoaches. Daarnaast werkt JOGG-Delft veel samen met partners om de omgeving van het kind gezond te maken. Zo wordt er nauw samengewerkt met GGD Haaglanden in relatie tot scholen met de Gezonde School-aanpak. Hoe meer kinderen worden gestimuleerd in hun directe omgeving (op school, maar ook op het kinderdagverblijf, in de buitenomgeving of door hun ouders/opvoeders) om gezond te eten en dagelijks lekker te bewegen, hoe gemakkelijker kinderen weer een gezonde keuze kunnen maken en deze ook weer de norm wordt.’’ Want gezonde tussendoortjes en traktaties zijn ook heel lekker!

JOGG-Delft voert met haar partners campagnes op drie thema’s voor de doelgroep 0-19 jarigen: gratis bewegen (buitenspelen, de trap nemen), het stimuleren van water drinken en het stimuleren van groenten eten.

Lekkerbek

Ik ben blij dat ik een kind heb dat op alle drie de thema’s goed scoort. Althans, ze is pas net twee, dus alles kan nog veranderen. Maar voor nu gaat het boven verwachting. Ze lust alles, probeert ook dingen te eten die ze niet kent en houdt van buitenspelen. Omdat ze een echte lekkerbek is gaat er uiteraard ook weleens (best vaak eigenlijk) een koekje of een ijsje naar binnen, maar ik probeer dat te compenseren door gezonde tussendoortjes te geven. Zo eet ze regelmatig tomaatjes of komkommer (bij de lunch). Op deze manier heeft ze haar groenten voor die dag in ieder geval grotendeels al binnen.

Mijn tip is om gezond eten en bewegen leuk te maken! Pas gingen wij naar buiten toen het regende. Niet echt lekker weer om buiten te spelen, maar mijn dochter had de tijd van haar leven. Ze rende van de één naar de andere plas om er als een gek in te gaan staan stampen. Een ander voorbeeld is samen eten maken. Zo hielp mijn dochter onlangs bij het maken van pizza (een gezonde versie). Op een krukje bij het aanrecht stond onze ‘keukenprinses’ enthousiast alle toppings over de pizzabodems te verdelen. Op haar manier dan, want de helft van de paprika, champignons, olijven en mais verdween linea recta van het schaaltje in haar mond. Ach, wie ben ik dan om te zeggen dat er nog wat over moet blijven voor de pizza?

Was jij op de hoogte van deze informatie over de gezondheid van de kinderen in Delft? Wat doe jij om je kind gezond te houden? Heb je nog tips voor gezond eten en bewegen? Deel ze hieronder!

De uitgelichte foto in deze blog is gemaakt door Bloei Blogger Wendy. De informatie uit deze blog is afkomstig uit contact met het JOGG-Delft. We hebben geen vergoeding ontvangen voor het plaatsen van de blog.