7 minuten leestijd

Na mijn eerste blog over glutenvrij eten in Delft met kinderen, zijn we als gezin weer wat glutenvrije ervaringen rijker. Met mijn zoon met coeliakie* ben ik weer op verschillende plaatsen in Delft geweest en in deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Quetzal

Sinds afgelopen winter zit Quetzal aan de Voorstraat op nummer 4. Daar zat ooit de kindvriendelijke winkel Klieder. Het assortiment van de zaak is nu compleet anders, maar de kindvriendelijkheid is gebleven. Bij Quetzal, eet én drink je chocolade. En als je glutenvrij eet, dan heb je hier echt genoeg opties om mee te kunnen genieten met de rest van de familie. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit een chocolade fondue, Progres taartje of een Madeleine cakeje overgoten met Belgische vloeibare chocolade en gegarneerd met vers fruit.

Wil je zo’n te gekke Freak Shake, dan zijn er twee varianten mogelijk zijn. Alle glutenvolle versiering van de shake wordt vervangen voor een glutenvrije variant. Quetzal is sowieso heel ontspannen met kinderen. Eigenaresse Linda komt uit de kinderopvang en heeft zelf veel affiniteit met kinderen. Er is dan ook genoeg ruimte voor het parkeren van kinderwagens en kinderen kunnen zich tijdens het uitje ook vermaken met het aanwezige speelgoed. Echt een (glutenvrije) aanwinst dus!

Happy Tosti

De ‘pitstop’ Friet District, die ik in mijn vorige blog vermeldde, verdween dan wel van de Voldersgracht, maar ondertussen is er op diezelfde plek een nieuw restaurant gekomen. Hier kunnen met onze zoon altijd glutenvrij eten in Delft. Daar zit namelijk sinds een tijdje alweer: Happy Tosti. Een leuke hippe tosti zaak die tevens kindvriendelijk is. Je kind kan er bijvoorbeeld lekker op een schommel de tosti op eten. Dat is bij ons wel een succes, kinderen vinden niet altijd even fijn om lang ergens te zitten om te eten. Maar doordat zij tussendoor kunnen wiebelen zijn ze lekker afgeleid en gaat het prima. Er moet natuurlijk wel plek zijn op zo’n schommel, want niet de hele zaak hangt er vol mee. Het is een lunchzaak dus niet geschikt voor avond eten.

Il Peperoncino

Glutenvrij eten in Delft kan ook bij pizzeria Il Peperoncino hebben we laatste ontdekt. Deze pizzeria zit aan de Verwersdijk op nummer 124. Ik belde voor een eerste check de zaak van te voren op. De meneer aan de andere kant van de lijn vertelde mij meteen dat hij zijn opleiding in Italië had gedaan, en dat hij natuurlijk wist hoe alles zit rondom glutenvrij eten en dat dit apart bereid moet worden. Mooi, dacht ik toen, want als je ergens heel goed glutenvrij (pizza) kan eten dan is het in Italië. Het maken van de pizza duurt dan wel wat langer dan de andere pizza’s. Daar moet je even rekening mee houden.

Oh, en als je, net als mijn zoon, vervolgens als toetje een pizza met Nutella bestelt, dan wacht je dubbel zo lang. Want ook daarvoor wordt diezelfde aparte bodem gemaakt die ook weer in een aparte oven gaat. Desalniettemin: erg lekker volgens mijn zoon en die wil graag nog een keer terug.

Het gulden ABC

Heerlijk, toerist zijn in eigen stad! Dus is het leuk als je bij Het Gulden ABC op de Markt met de kinderen kan eten. Mijn zoon koos een kinderpannenkoek en die werd met een glutenvrij spekje geserveerd, uiteindelijk krijg je er ook nog een speeltje bij. Als volwassene eet je hier ook best goed,  de smaak en de bereiding van onze gerechten was helemaal goed, de porties waren wel wat beperkt. Maar ja, je zit dan ook wel op de Markt. Ze zitten trouwens op nummer 34.

Rombout

Een frietje tussendoor moet zo nu en dan echt kunnen. Dus halen we wel eens wat bij Rombout op de Oude Langedijk 32. Dat gaat altijd goed. De friet wordt hier namelijk apart van de snacks gebakken. Glutenvrije snacks zijn er niet. Maar dat is voor mijn zoon niet erg, ik haal voor hem meestal dan even een lekker slaatje uit de supermarkt. Dat vindt hij ook heerlijk.

Otelli

Het was lekker warm afgelopen zomer en ik geloof dat we nog nooit zoveel ijsjes gehaald hebben als dit jaar. Onze favoriet werd Otelli op de Markt. Per ijssmaak staat hier goed aangegeven of deze glutenvrij is. Daarnaast vindt men het geen moeite om de schep goed te wassen en om uit een deel van de bak ijs te scheppen waar nog een schep uit genomen is. Dit verkleint de kans op kruisbesmetting met glutenvolle smaken. Niet elke medewerker is even goed op de hoogte, maar als je het uitlegt en zelf meekijkt dan vindt men het echt geen probleem. Zelfs niet als het druk is! En dat is heel fijn, want als glutenvrije eter voel je je toch al snel een soort ‘ lastige klant’ omdat je wat anders wilt dan anderen.

Kobus Kuch

Samen met je glutenvrije kind lunchen op een terrasje? Dat kan bij Kobus Kuch aan de Beestenmarkt. Er is keuze uit een wit of een bruin broodje, en als je zelf even op het beleg let en er navraag naar doet, dan gaat het glutenvrij eten in Delft hier ook heel goed. Dat is fijn, want dit is een prettige plek om te vertoeven op een zonnige dag. Wil je met je kinderen uit de rook zitten dan kan dat aan de tafels aan de rand van de zaak zelf. Die tafels zijn rookvrij. Mooi meegenomen toch?!

Glutenvrij eten in Delft

Heb jij nog meer tips over waar je met je kind goed glutenvrij kan eten? Dan horen we dat graag weer in de opmerkingen hieronder. Bloei Blogger Alice test het graag uit samen met haar zoon. Misschien volgt er dan zelfs een deel 3 rondom glutenvrij eten in Delft! Deel 1 rondom glutenvrij uit eten lees je hier.

VOETNOOT

*Coeliakie is een glutenintolerantie die je voor je hele leven hebt. Je mag dan geen tarwe, spelt, kamut, of gerst binnenkrijgen. Krijg je dat wel, dan verschillen de verschijnselen per persoon. Sommigen worden na 20 minuten helemaal ziek, anderen merken het pas een paar uur later of bij beperkte inname helemaal niet. Maar de darmen worden er wel door beschadigd.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Alice.