5 minuten leestijd

Samen met mijn zoon van 4 jaar ben ik namens Bloei naar de voorstelling Het Muizenhuis geweest in Westlandtheater de Naald in Naaldwijk. De voorstelling was onderdeel van het zogenaamde ‘prentenboekjesfestival’. Op 7 februari 2018 wordt in Delft een soortgelijk event georganiseerd, namelijk het jaarlijkse ‘peuterfestival’, en dan is de voorstelling Het Muizenhuis ook in Delft te bewonderen! De voorstelling is echt ontzettend leuk, dus als je volgende week naar het ‘peuterfestival’ gaat in Theater de Veste, dan zou ik zeker (ook) hier naar toe gaan.

Levensgrote poppen en een voddenboer

Bij binnenkomst moesten we nog even snel naar de wc na de autorit maar daarna stapten we de foyer in. En wat een feest was dat! Allerlei speelgoed, levensgrote poppen van Sam en Julia en, ook heel slim, een bar met verschillende soorten limonade en hapjes voor de kleintjes. Nadat we alles bekeken en geproefd hadden ging de zaal open. Hoewel mijn zoon meestal niet echt lang kan stilzitten, was dat deze keer geen enkel probleem. Hij was vanaf de start van de voorstelling namelijk al echt geboeid.

Op het toneel staat een minimalistisch decor bestaande uit een grote kast, een stoel en een bureau. Theatermaakster Mariska Simon, verkleed als voddenboer, komt op. Ze pakt een gitaar en begint te zingen over alle rekeningen die ze nog moet betalen. Achter het bureau gaat vervolgens de telefoon. Het is de buurvrouw, die klaagt over de rotzooi en dat ze, “hoe gruwelijk!“, muizen heeft gezien! En dan begint het echt. Want in die grote kast, daar wonen Sam en Julia. De schattige muisjes uit Het Muizenhuis.

Gebaseerd op het boek Het Muizenhuis

De voorstelling is gebaseerd op de kinderboeken ‘Het muizenhuis’ en ‘Het muizenhuis, Sam & Julia in het theater’ van Karina Schaapman. De muisjes worden in de boeken van Het Muizenhuis alsvolgt omschreven: “Julia is super nieuwsgierig en reuze-eigenwijs. Sam is super verlegen en reuze-braaf. Wat Sam te veel heeft, heeft Julia te weinig en andersom.” Deze karakters komen ook goed naar voren in de voorstelling. Julia wil namelijk een dansvoorstelling gaan geven, en Sam moet haar daarbij begeleiden op zijn trompet. Maar waar Julia niets liever doet dan op het toneel staan, is Sam veel te onzeker en verlegen. Samen gaan ze vervolgens op zoek naar een dosis zelfvertrouwen voor Sam.

En wat er dan gebeurt? Dat mogen jullie lekker zelf gaan ontdekken in Theater de Veste. Ik wil namelijk nog niet te veel verklappen, dan geniet je straks minder van de voorstelling als je het plot al kent. Na afloop van de voorstelling mochten alle kindjes een cadeautje komen halen en, als ze durfden, met Sam en Julia op de foto. Nou, dat lieten we ons geen twee keer zeggen!

Herkenbaar verhaal in mooi theater

De voorstelling is overzichtelijk, niet te moeilijk vormgegeven en heel herkenbaar voor peuters en kleuters. Mariska Simon zingt prachtig en speelt geweldig. Ze neemt de kinderen echt mee in het verhaal. Daarnaast was ik ook aangenaam verrast door het Westlandtheater in Naaldwijk. Ik ben zelf als inwoner van Delft meer op Den Haag en Rotterdam gericht, maar voor kindervoorstellingen zal ik waarschijnlijk nu ook vaker in het Westland gaan kijken.

De voorstelling Het Muizenhuis speelt, als onderdeel van het jaarlijkse peuterfestival, op woensdag 7 februari 2018 in Theater de Veste om 10.00 uur en om 13.30 uur. Kaarten kosten €7,50 voor kinderen en €9,- voor de ouders. Kaarten zijn te koop via de website van Theater de Veste www.theaterdeveste.nl of aan de kassa in het theater.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Mechteld. De link naar de boeken van Karina Schaapman is een partnerlink van bol.com. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Theater de Veste.