5 minuten leestijd

Zondag 2 december, houd je die datum nog even vrij in jouw agenda? Ja inderdaad, dat is net voor Sinterklaas. Fijn om dan nog even een momentje van rust met de kinderen in te plannen. Dus niet nog even snel Sunday Shopping in de stad voor de laatste Sinterklaas aankopen, maar ga deze zondag nou eens gezellig en mooi aangekleed naar het theater! HET THEATER? JA! AAN HET VESTEPLEIN. Op 2 december kun je hier genieten van ‘Het verhaal van het verhaal’, gericht op kinderen vanaf 8 jaar.

Verhaal

En waarom ik nou zo schreeuwde net? Dat komt misschien omdat ik zelf net uit het theater kom. Voor Bloei mocht ik eind oktober alvast de voorstelling die 2 december in Theater de Veste plaats vindt bezoeken. Ik zag de voorstelling: ‘Het verhaal van het verhaal’, een co-productie van theatergezelschappen Het Zuidelijk Toneel en Theater Artemis. Waar het over ging? Knap als je dat kunt navertellen. Maar de beleving en intensiteit was groot!

Trein

Met mijn kinderen van 8 en 10 jaar trok ik erop uit naar Rotterdam. “Met de trein?,” Vroegen ze, ja dit keer gaan we met de trein want papa gaat toch niet mee en Theater Rotterdam zit heel dicht bij het station. Ik had van tevoren alvast een kidsvrij abonnement geregeld, handig zo’n website als Bloei waar een collega Bloei Blogger dit laatst tipte. Zo konden de kinderen gratis met de trein reizen.

Overlevers

Maar onze reis naar Rotterdam toe heeft niet direct iets met de voorstelling ‘Het verhaal van het verhaal’ te maken. Ondanks dat ik het moeilijk vind om na te vertellen waar de voorstelling over ging, doe ik in dit verslag wel een poging. Het belangrijkste om te vermelden is toch wel, dat mijn kinderen het heel erg leuk vonden!

We keken tijdens de voorstelling naar een vrijwel leeg podium met mensen erop, die op plakband aan het kauwen waren. En gebruiksvoorwerpen die ze net even op een andere manier gebruikten dan eigenlijk de bedoeling ervan is. Ik dacht meteen aan Expeditie Robinson. Mijn dochter ook. “Ze zijn aan het overleven”, fluisterde zij tijdens de voorstelling in mijn oor. Maar ook vroeg zij zich af of er nog gepraat zou gaan worden.

Terwijl de groep ‘overlevers’, om het zo maar te zeggen, druk bezig is met het ontdekken van allerlei materialen, komen er op het toneel uit het niets figuren voorbij. Geometrische. Waarom? Geen idee!

Humoristisch

Even later rijden er bizar grote kartonnen figuren het podium op. Ze heten Sander, Hans, Ria en uiteindelijk Kevin. Deze personen zijn vermomd als  Christiano Ronaldo, Donald Trump, Beyonce en Kim Jung Un. Volg je het nog? De personages spelen herkenbare situaties. Er moet namelijk gegeten worden. Maar ook maken ze een tripje naar de bouwmarkt. Het gaat om alledaagse levensgebeurtenissen, vertolkt op een niet alledaagse manier. De dialogen zijn humoristisch, het beeld is absurd. En dat allemaal naast de ‘overlevers.’ Is dit wel hetzelfde verhaal? Geen idee, je hoeft het ook niet te weten. Voor de kinderen maakt het namelijk niet uit. We hebben gelachen, het was even spannend en we hebben onze ogen uitgekeken, wel 1,5 uur lang. We hebben ons niet verveeld. Waar lukt dat tegenwoordig nou nog zonder Ipad of smartphone?

Kunst met een grote K voor Kinderen

Eenmaal thuis lees ik alle informatie die ik meekreeg over de voorstelling nog even na:

  • Regisseur Jetse Batelaan staat erom bekend dat als je naar zijn voorstellingen gaat het vaststaat dat je niet krijgt wat je verwacht. (Check).
  • Hij houdt zich niet aan vaststaande theater conventies. (Check).
  • Zijn personages hebben hun eigen naam en wat zij meemaken is zelden af (Check).

Dit klopt allemaal als een bus. We zagen een voorstelling die je met recht Kunst met een grote K voor Kinderen kunt noemen. In de foyer kregen de jonge bezoekers nog knutsel materiaal mee om een stop-motion filmpje te kunnen maken. Thuis maakten zij hiermee weer hun eigen verhaal. Hun fantasie is met de voorstelling ‘Het verhaal van het verhaal’ zeker geprikkeld!

De voorstelling ‘Het verhaal van het verhaal’ is te zien in Theater de Veste op zondag 2 december 2018 om 14.30 uur. Kaarten zijn te koop aan de kassa of via de website van het theater kosten voor €14,50 voor kinderen en €18,- voor volwassenen. Heb je een Delftpas? Dan kost een kaartje €12,50.