4 minuten leestijd

Schrijver Hans-Christian Schmidt heeft met zijn boek ‘Het wonder van de appel’ (2017) en opvolger ‘Het wonder van het ei’ (2018) een gouden greep gedaan in de leeftijdsgroep 2-5 jaar. De tekst is eenvoudig, maar de afbeeldingen gemaakt door Andreas Német zijn zeer gedetailleerd en er is steeds iets nieuws te ontdekken. Bloei Blogger Mechteld las de boekjes samen met haar zoon Matthias van 4,5 jaar oud.

Het wonder van de appel en het ei

Het wonder van de appel beschrijft de groei van een appel. Van de bloesem tot in stukjes gesneden op je bord, en van de lente tot de herfst. Al lezende leren kinderen zowel iets over de seizoenen, maar ook over hoe een appel groeit. Het wonder van het ei heeft dezelfde insteek, maar dan gaat het niet over de appel maar beschrijft het verhaal het nestproces van de koolmezen. Mama mees staat af en toe op om te kijken of er al scheuren in het ei zitten. Met gekraak wordt dit zowel in geluid als in beeld
vervolgens getoond. Matthias vond vooral de tekeningen van het ei erg mooi.

Flapjes en bewegende elementen

Toen ik de boeken net in huis had was ik benieuwd hoe mijn zoon Matthias de boekjes zou vinden. De leeftijdsindicatie van het boekje is namelijk vanaf 3 jaar en Matthias is er iets ouder. Maar ik had me totaal geen zorgen hoeven maken. Zodra zoonlief de boeken zag was hij meteen verkocht. Nu moet ik er wel bij zeggen dat hij enorm fan is van boeken met flapjes en schuifjes, net zoals in deze boeken. Maar naast flapjes bieden deze boekjes nog veel meer. Ze hebben namelijk een aansprekend onderwerp, bevatten prachtige tekeningen die zeker niet te kinderachtig zijn en er zitten zelfs geluidseffecten in. De zon draait, knoppen gaan open en veranderen in bloesem, en het ei gaat krakend open. Allemaal elementen die peuters en kleuters zullen herkennen in het dagelijks leven.

Stevig

De boeken zijn van stevig karton, maar zeker niet alleen voor de allerkleinsten. Juist iets grotere kinderen zullen plezier beleven aan het laten opstaan van mama Mees of het laten opengaan van de bloesems. Het gekraak wanneer het ei opengaat en het kuikentje dat naar buiten komt en kiekeboe zegt maken het ook extra leuk om te lezen. De bewegende delen zijn lekker stevig en geschikt voor kleine handjes en vingertjes. Al met al, zou ik de leeftijdsrange voor deze boekjes iets breder trekken, en zijn deze boeken leuk voor kinderen van twee tot en vijf jaar.

De boekjes zijn fantastisch om voor te lezen, maar nodigen voor iets grotere kinderen ook uit tot het vertellen van een eigen verhaal bij de illustraties. Bij ons thuis zijn ze een grote hit! De boekjes zijn uitgegeven door Uitgeverij de Vier Windstreken in Rijswijk. Het wonder van de appel en Het wonder van het ei kosten €12,95 en zijn hier te koop.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Mechteld. De blog is geschreven in samenwerking met Uitgeverij de Vier Windstreken. De blog bevat een affiliate link.