4 minuten leestijd

Hoera, Sinterklaas is weer in het land. De tijd van pepernoten, cadeautjes, schoen zetten, gedichten en surprise. Maar ook de tijd van stress, huilende kinderen, overvolle speelgoedwinkels en slapeloze nachten. De Sinterklaasperiode is kan best heftig zijn voor kinderen en ouders. Hoe houd je het toch leuk? Hoe overleef ik de Sinterklaasperiode? Ik heb zelf drie kinderen in de basisschoolleeftijd. Hier zijn mijn tips:

  1. Maak een kalender voor het schoen zetten

Je schoen zetten is een leuke, lieve traditie die we in ere houden. Om te voorkomen dat elke ochtend wordt gesmeekt of ze alsjeblieeeeeffft de schoen mogen zetten vanavond, maken wij als ouders ‘een afspraak met Sinterklaas’. Elke zaterdagavond mag de schoen worden gezet. Andere dagen moet Sinterklaas toch echt langs andere kinderen.

  1. Bereid je goed voor

Begin op tijd met het verzamelen van schoencadeautjes. Dat zijn naast speelgoed ook chocoladeletters, een zakje strooigoed, een paar coole sokken, een klein knuffeltje, een paar handschoenen, een muts, etc. Maak een mix tussen praktische dingen die je anders toch wel voor ze zou kopen en speelgoed. Zo houd je het financieel ook een beetje leuk.

  1. Lijstjes maken

Neem de kinderen regelmatig mee naar de speelgoedwinkel en let goed op wat ze aanwijzen. Zeg dan: “Dat ziet er gaaf uit. We zetten het op je lijstje voor Sinterklaas.” Noteer de aangewezen cadeautjes in je telefoon en kom later terug om rustig te shoppen of open je laptop en winkel online.

  1. Wees selectief met activiteiten

In drie weken tijd organiseert iedereen en alles een Sinterklaas activiteit. De supermarkt, de voetbalclub, de school, de NSO, de buurtvereniging. Superleuk, maar ook overweldigend voor de kinderen. Sint is namelijk opeens overal. Wil een handje van je. Vraagt of je lief bent geweest en je moet ook nog voor hem zingen. En dat niet één keer, maar soms wel tien keer in enkele dagen tijd. Mijn middelste van zes jaar was vorig jaar zo van slag door alle drukte dat hij weer ging bedplassen. Kijk dus goed naar welke activiteiten je kind aan kan en zeg ook een keer nee. Dit laatste helpt ook zeker jou als ouder door de het vraagstuk ‘Hoe overleef ik de Sinterklaasperiode?’ heen.

  1. Volg de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal

Heb je nog wat moeite om de mythe van Sinterklaas hoog te houden? Krijg je veel vragen van je kinderen? Het beste is om de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal aan te houden. Kinderen in de basisschoolleeftijd kijken dit allemaal en praten er ook onderling over. Heb je een vraag waar je het antwoord niet op weet, kijk dan op de website van het Sinterklaasjournaal.

  1. Ongelovigen en heilige boontjes

Heb je binnen één gezin meerdere kinderen in diverse leeftijden? Maak ze medeplichtig. Mijn oudste van 8 jaar is sinds de zomer ingelijfd in “het geheim van Sinterklaas”. Ze houdt tot nu toe keurig haar mond tegenover haar jongere broers omdat ze weet dat ze met mij mee mag naar de speelgoedwinkel om de cadeautjes voor pakjesavond te kopen. Ze voelt zich heel groot en verantwoordelijk. Maar natuurlijk mag ze nog wel haar schoen zetten.

  1. Pakjesavond of pakjestsunami?

Onze eerste pakjesavond in 2010 liep uit op een pakjestsunami. Opa en oma bleken zichzelf te buiten zijn gegaan in de speelgoedwinkel. Superleuk natuurlijk, maar een trend die onhoudbaar is met drie kinderen. Natuurlijk moet iedereen voor zich zelf weten hoeveel cadeau’s je geeft met pakjesavond. Maar wij moesten het na de geboorte van de derde ook financieel leuk houden. Daarom krijgt elk kind drie eigen cadeau’s en is er een gezamenlijk cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een gezelschapsspel of een grotere doos LEGO.

  1. Vergeet niet te genieten

Door alle stress en geregel zou je haast vergeten te genieten van deze bijzondere tijd. Maar sta van de week even stil als de kindjes hun best doen op een mooie tekening voor de Sint en je de verwondering op de gezichtjes ziet als ze ’s ochtends een cadeautje vinden in hun schoen. Dat is goud waard!

Hoe overleef ik de Sinterklaasperiode?

Deze acht tips heb ik de afgelopen jaren gehanteerd binnen ons gezin en voor ons werken ze. Hopelijk helpen ze jou ook de sinterklaasperiode door. Houd dus de ‘Hoe overleef ik de Sinterklaasperiode?’ tips uit deze blog in je achterhoofd en geniet! En heb jij nog meer goede tips? Ik hoor ze graag!