Foto’s maken van je kinderen. Ik doe niets liever, en volgens mij velen met mij! Elke ouder met jonge kinderen heeft denk ik wel grotendeels foto’s van zijn kroost op zijn mobiel staan. Ze zijn ook zó leuk, lief en grappig! Dat ik het leuk vind om foto’s van mijn kinderen te maken steek ik niet geheel onder stoelen en banken, want ik wijd er zelfs een Instagram account aan. Op mijn profiel @hartendieven spam ik mijn volgers met foto’s van hen. Een half jaartje geleden dacht ik “misschien moet ik ook maar eens gaan kijken of Instagram iets voor mij is”. Al snel bleken de foto’s die ik maakte in de smaak te vallen en had ik in no-time veel volgers. Men vindt mijn foto’s blijkbaar leuk om te volgen en ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe ik nou zulke kekke kinderfoto’s maak!

Kekke Kinderfoto’s

In deze blog geef ik je wat tips en tricks over hoe je mooie en kekke kinderfoto’s kan maken. Helaas kan ik je niets vertellen over termen zoals diafragma, sluitertijd en lichtval. Maar ik kan je wel vertellen hoe je mooie beelden maakt!

Tip 1 – Kijken

Eigenlijk kan ik deze tip opsplitsen in drie delen.

 • Ik kijk heel graag naar Instagramfeed van andere mensen. Wat brengen ze in beeld, hoe zetten ze een sfeer neer. Wat zorgt ervoor dat je blijft kijken.
 • Kijk naar je kinderen. En dan niet vanuit jouw oogpunt maar vanuit die van hen. Volg ze bijvoorbeeld met je camera. Ik lig dan ook meestal op de grond of zit op mijn knieën voor ze. Dit is meteen een mooie ‘work-out’ voor mij.
 • Kijk naar wat je ziet in het beeld. De mooiste foto’s zijn beelden waarbij de aandacht gaat naar wat jij in beeld wilt brengen. Zorg dus voor een rustig beeld. Veeg het speelgoed lekker aan de kant, zodat je alleen het speelgoed op de foto zet waarmee het kind aan het spelen is.

Tip 2 – Compositie

Zodra alles wat je in beeld brengt rustig is, kun je gaan bepalen waar je het kind in het beeldvlak zet. Dit hoeft namelijk niet altijd in het midden van de foto te zijn. Speel hiermee. Of zorg dat je nog iets anders mooi erbij in het beeld krijgt. Om dit voor elkaar te krijgen verschuif ik eigenlijk heel regelmatig de hele boel hier thuis! Ik vind bijvoorbeeld de schommelfoto van mijn dochter erg mooi. Hij klopt namelijk precies qua kleursamenstelling. Toen ik een foto van haar wilde maken terwijl ze aan het schommelen was, zag ik dat het rieten bankje niet in beeld kwam. Maar ik zag wel dat de kleur van het bankje mooi terug kwam in de schommel. Dan schuif ik dat bankje dus op zij zodat het wel in beeld komt. Et voilà, een prachtige foto!

Tip 3 – Maak veel foto’s en wacht

Als ik iets moois zie gebeuren maak ik vaak meerdere foto’s. Soms maak ik er wel eens 20, en dan zit er maar slechts één goede tussen. Daarnaast wacht ik vaak en kijk ik wat er ontstaat in de dynamiek. Ook vraag ik soms aan de kinderen om iets te doen, bijvoorbeeld in hun spel of ik stel de oudste een vraag waardoor hij een verhaal gaat vertellen. Zo krijgt hij vanzelf pretoogjes! Verder vraag ik ze nooit om te lachen voor de foto, dan gaan ze namelijk alleen maar gekke ‘cheese bekken’ trekken. En trouwens, een traantje of een boos koppie op de foto is ook helemaal niet erg zo nu en dan. That’s life.

Tip 4 – Tijdstip

Denk ook eens na over het tijdstip waarop je foto’s maakt Ik maak meestal in de ochtend foto’s met mijn kinderen. Dat doe ik met name als ik wat portretjes van ze wil maken. Dan zijn ze nog lekker schoon en fris. Maar als we onderweg zijn, dan zorg ik ook altijd dat ik iets bij me heb om even snel die toetjes schoon te vegen voor de foto’s.

Heel belangrijk: Maak alleen foto’s als ze er zin in hebben! Dan heb je namelijk samen het meeste plezier en blijft het leuk voor iedereen. Het is ook super leuk om samen de foto’s terug te kijken.

Mijn laatste, en eigenlijk vijfde tip, zorg dat je altijd een camera in de buurt hebt. Ik maak veel foto’s met mijn Iphone, maar de mooiste beelden maak ik toch echt wel met mijn spiegelreflex camera. Die overigens helemaal in de verkeerde instellingen staan volgens mij. Ik ben echter inmiddels wel toe aan wat verdieping op het gebied van fotografie en ik heb er zin in om meer te gaan leren over het gebruik van mijn camera. Misschien moet ik mij maar eens op gaan geven voor een cursus. Iemand nog tips waar ik die zou kunnen volgen in Delft om nog meer kekke kinderfoto’s te maken?

NB. Wil je ook wel eens zelf op de foto staan? Denk dan eens aan een fotoshoot met je gezin!

2 Reacties

 1. Carolien

  Ik heb 10 avonden gevolgd via het vak. Ik heb daar nog het naslagwerk van. Dat kan ik je evt. mailen? Misschien alvast een leuke verdieping over de functies van je fototoestel?

  Antwoord
 2. maaike

  Jaaa leuke foto’s! Ik volg je graag 🙂
  Het boek ‘Shoot’ van Anki Wijnen , zie zilverblauw.nl, is een praktisch boek over fotografie wat ook nog leuk is om te lezen. Ook leuk om haar te volgen op Insta voor inspiratie. Ik heb van haar een workshop gevolgd op een blog event, veel aan gehad.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *