10 minuten leestijd

Hoe vieren jullie kerst met het gezin? Blijf je thuis of ga je de deur uit? Misschien wel naar familie of lekker uit eten in een restaurant. Wellicht hebben jullie als gezin wel bepaalde tradities die elke jaar terugkeren rondom kerst. Of kerstevents waar je graag naartoe gaat. Ook Bloei Bloggers Bianca, Tamara, Wendy en Annemarie vieren graag kerst en delen hun leukste tips met jullie, over hoe zij Kerst vieren in Delft!

Adventsperiode

De adventsperiode zijn de weken voorafgaand aan Kerstmis. De weken waarin je kerstliedjes op de radio hoort, kerstkransjes ziet liggen in de winkel en de kerstlichtjes overal weer branden. Alle voorbereidingen voor Kerst vieren in Delft kunnen gestart worden!

Kerstboom

Bij alle Bloei Bloggers staat er dit jaar de kerstboom in de woonkamer! Wendy zet er voor het eerst ook een kerststalletje onder. Haar dochter Evi is namelijk bijna 2, waardoor het nu leuk wordt om op deze speelse manier uit te kunnen leggen wat kerst precies betekent.

Ook bij Bianca komen, zodra de man met de lange baard weer vertrokken is op zijn boot, de kunstkerstboom en de dozen met kerstdecoratie na een jaar lang wachten weer uit de schuur. Zij versieren samen met de kinderen, Tygo van 5 jaar en Leonie van 4 jaar, de boom met plastic ballen zodat ze niet stuk kunnen vallen. Ook hebben beide kinderen een eigen kerstboompje die ze helemaal zelf mogen versieren. Tygo is bijvoorbeeld het hele jaar al bezig om met strijkkralen versieringen voor zijn kerstboom te maken!

De kinderen van Tamara, Jan van 4 jaar en Cato van 1 jaar, mogen elk jaar een eigen kerstbal uitzoeken bij het tuincentrum. Hierdoor hebben zij een kerstboom gevuld met aparte ballen, er hangen eigenlijk zelfs meer figuren dan ballen in de boom. Zo vrolijk en gek mogelijk!

Bij Annemarie hadden de kinderen, Marenthe van 6 jaar en Tycho van 4 jaar, op 6 december een studiedag. Dé perfecte kans om meteen de dag na Sinterklaas een boom te kunnen halen. Met het hele gezin haalden ze een boom bij IKEA Delft voor €1,-. Of eigenlijk betaald je €20,- en krijg je een cadeaubon voor €19,- om later in de maand weer te besteden bij IKEA. Goeie deal dus! Door de jaren heen verzamelden zij zowel glazen als plastic kerstballen, nog van vroeger maar ook gekregen of zelf uitgezocht. Een mooie mengelmoes dus, waarmee ze samen met de kinderen de boom versieren.

Kerstkaarten

Elk jaar worden er minder traditionele kerstkaarten verstuurd met de post. Veel vaker sturen mensen tegenwoordig hun kerstwensen digitaal. Bianca daarentegen vertelt: “Zelf probeer ik elk jaar de kerstkaarten te maken. Soms maak ik ze met de hand, maar ik maak ook graag foto’s en bewerk ze dan op de computer. Zo geef ik iedereen een persoonlijke kerstkaart.” Ook Tamara gaat graag creatief met de kerstkaarten aan de slag: “Voorgaande jaren hebben we zelf kerstkaarten gemaakt door een handje of voetje in de verf te dopen en op papier te drukken om er vervolgens een winters tafereel van te maken. Dit jaar is het te druk daarvoor, dus hebben we standaard kaarten gekocht.”

Adventskalender

Bij Annemarie thuis zijn ze vorig jaar gestart met een adventskalender. Vorige kerst lazen ze elke dag een verhaal uit het boek Ties en Trijntje in December van Yvonne Jaspers. Hier zit een poster bij, en na elk verhaal kun je vervolgens een vakje open maken op de poster. Dit jaar hebben ze gekozen voor een Playmobil adventskalender. Elke dag mag er een vakje open gemaakt worden en vinden ze een Playmobil figuurtje of item achter elk deurtje. Op kerstavond is uiteindelijk het Playmobil tafereel van een kerstatelier met elfen compleet.

1e en 2e kerstdag

En dan is het eindelijk kerstmis! Tijd voor vrije dagen en samen zijn met elkaar. Het kerstdiner met kinderen kan echter nog een uitdaging zijn. Ze kunnen nog niet zo lang aan tafel blijven zitten en vinden niet alles lekker wat je na uren zwoegen in de keuken op tafel zet. Onze Bloei Bloggers hebben echter wat leuke tips waarmee je het kerstdiner kidsproof maakt! Ook staan de Bloei Bloggers stil bij hun kersttradities. Zeker voor kinderen is het fijn om wat herkenbaarheid te creëren tijdens de hectische laatste dagen van het jaar door middel van tradities. En wat is nou mooier dan je eigen gebruiken weer door te geven aan je kinderen, en zo weer mooie nieuwe herinneringen te creëren met elkaar.

Kerstdiner zelf kokkerellen

Bij Bianca eten ze altijd met één van de kerstdagen bij de ouders van haar man. “Hij komt uit een gezin van vier, dus dat vind ik super gezellig! En zeker nu er ook nog kinderen zijn, is het altijd feest. We eten dan waar we dat jaar zin in hebben. Soms heel uitgebreid, waarbij we allemaal een gang maken. Maar we hebben ook een keer zelf sushi gemaakt. Iedereen zit dan gezellig aan de grote tafel.”

Iets wat voor Bianca zeker niet mag missen tijdens de kerst, zijn zowel stoofpeertjes als een bijzonder toetje. “Zonder stoofpeertjes is het geen kerst, dus die horen er echt bij. Mijn zoon is er ook dol op. Ook maken we altijd een bijzonder toetje! Soms maken we zelf ijs, koekjes of chocolade kerstboompjes. Gewoon chocola smelten, in een rolletje van bakpapier en dan figuurtjes maken. Dat maakt het diner helemaal af.”

Een ander goed idee voor het kerstdiner komt van Tamara. Bij hen thuis gaan ze beide kerstdagen gezellig gourmetten. Haar kinderen zijn namelijk moeilijk eters en zo kunnen ze zelf kiezen waar ze trek in hebben. Zo hoeft dat helemaal geen probleem te zijn tijdens het kerstdiner! Ook Annemarie gaat gourmetten op eerste kerstdag. “Omdat we met best veel mensen zijn hebben we twee gourmetstellen geregeld. Voor de kids zorgen we dat er sowieso rauwkost en stokbroodjes met kruidenboter zijn. Verder mogen ze lekker gaan kokkerellen met hun eigen pannetje” vertelt ze.

Kerstdiner kant en klaar

Wendy bestelt traditioneel één van de twee kerstdagen een feestelijke maaltijd bij Il Tartufo. Deze Italiaanse traiteur vind je achter de Oude Kerk, bij de Voorstraat. “Het speciale kerstgevoel begint al bij het uitkiezen van de gerechten” zegt Wendy. “Ze hebben elk jaar een speciaal Italiaans kerstmenu. We gaan dan ‘all the way’ en bestellen zowel antipasti, als primi di pasta, maar ook secondi en tot slot een dessert. Ook voor kinderen zit er genoeg keuze tussen. De kwaliteit is echt heel goed en je kunt alles een dag van tevoren vers ophalen. Op de dag zelf kun je het opwarmen in de oven. Het is altijd net alsof je uit eten bent bij een goede Italiaan, maar dan thuis. Ideaal met kleine kinderen, want je hoeft de deur niet uit en het is toch een bijzondere kerstdis op deze manier!

Tradities met kerst

Wat hebben onze Bloei Bloggers leuke tradities bij het Kerst vieren in Delft! Bij Bianca is het bijvoorbeeld traditie om beide kerstdagen dagen lekker luxe te ontbijten. Met een kerststol en versgebakken croissantjes. “Dat is echt traditie van vanuit mijn familie en dit geef ik zo aan mijn kinderen door.” Wendy gaat als het een beetje weer is, altijd nog even lekker naar buiten voor een wandeling tijdens de kerstdagen. Even het eten laten zakken en een frisse neus halen. “Als de zon schijnt is het zelfs heerlijk om even naar het bos te gaan.”

Tamara regelt elk jaar een leuke foute kersttrui voor het hele gezin! Houd dus zeker haar Instagram account in de gaten, want misschien verschijnt daar wel een heuse ‘kersttruien familiefoto’ op! Een andere traditie is om na het eten altijd een spelletje te spelen. Dit jaar gaan ze sjoelen.

Ook voor Annemarie is een spelletje traditie geworden de laatste jaren. “Omdat we sinds de kinderen er zijn Sinterklaas altijd vieren met de familie van mijn man, wil mijn familie vaak ook nog kadootjes geven met kerst. We doen dan altijd een leuk dobbelspel met kleine kadootjes waarbij, je afhankelijk van wat je gooit met de dobbelsteen, je kadootje mag houden of moet weggeven aan een andere speler. Na afloop mogen er altijd nog kadootjes geruild worden met elkaar.”

Kerst vieren in Delft

De kerstvakantie houdt natuurlijk niet op na de twee feestelijke kerstdagen. Voor het basisonderwijs loopt de vakantie door tot na de eerste week van januari. Inclusief Oud en Nieuw. Zo heb je nog wat heerlijke dagen voor de boeg met het gezin, familie en vrienden. Onze Bloei Bloggers hebben nog wel wat leuke tips voor je, voor de komende vrije dagen.

Wendy gaat met haar dochtertje Evi graag naar het kerstconcert van Trio Krul en juf Felice van der Sande. Elk jaar spelen ze ook een voorstelling in Delft voorafgaand aan de kerst. Als je de kans hebt om hier heen te gaan, zeker doen!

Voor Bianca draait het in de kerstvakantie om familie, vrienden en ontspannen. Vooral geen verplichtingen. “We gaan bij beide ouders op visite en vieren oudjaar met vrienden of familie. Mijn zoon kijkt elk jaar uit naar de treinbaan bij mijn vader. Op nieuwjaarsdag gaan we met overgebleven zelfgebakken oliebollen naar de oma van mijn man. Daarnaast proberen ik en mijn man vrij te nemen van werk zodat we met het gezin samen kunnen zijn. Dan gaan we bijvoorbeeld naar het strand, naar het zwembad of naar de dierentuin. Gewoon genieten dat we elkaar hebben.

Bij Tamara moeten zij en haar man dit jaar veel werken in de kerstvakantie. Maar zoals elke vakantie proberen ze leuke dingen te ondernemen die passen in het seizoen. Dit jaar gaan ze naar de schaatsbaan.

Annemarie wil samen met haar gezin de levende kerststal bij Stadsboerderij Buytendelft bezoeken. “Ook ben ik heel benieuwd naar de kinderdisco Dans en Grietje in het Rietveld Theater. Ze organiseren dit elke basisschoolvakantie, maar het is er steeds niet van gekomen om erheen te gaan.

En jij?

Hoe ga jij kerst vieren in Delft dit jaar? Hebben de tips van Bloei Bloggers Wendy, Tamara, Bianca en Annemarie je inspiratie kunnen geven? Heb je zelf nog leuke kersttips? Ook zijn we benieuwd naar de kersttradities binnen jullie familie, je kunt al je tips hieronder delen in een reactie.