4 minuten leestijd

Heb jij ook van die kinderen die graag veel willen weten? Altijd waarom-vragen stellen? Opvallend leuke en doordachte conclusies trekken en nieuwe informatie als een spons opnemen? Misschien is het dan eens leuk om te kijken of je met hen een keer een kindercollege kunt bezoeken.

Stichting Klassewerk

Stichting Klassewerk organiseert op 27 januari 2018 hun vijfde kindercollege in Theater de Veste. Deze stichting doet dit sinds april 2017. Op de homepage van hun website staat dat de stichting “is opgericht om mensen te stimuleren hun potentieel te bereiken en te vergroten.” Een kindercollege past natuurlijk goed bij deze missie. De term ‘kindercollege’ klinkt trouwens best heftig, maar valt eigenlijk reuze mee!

Wat is een kindercollege?

Tijdens de kindercolleges die gehouden worden in Theater de Veste worden echte kindervragen door wetenschappers van de TU Delft en andere universiteiten in Nederland uitgelegd. De thema’s zijn wetenschappelijk en de lezingen interactief. Dus voor kinderen is er ook altijd iets te ‘doen’. Zij worden tijdens de doe-opdrachten gestimuleerd om mee te denken over een wetenschappelijk vraagstuk.

Review kindercollege

Bloei Blogger Alice bezocht het afgelopen jaar twee kindercolleges samen met haar kinderen van 7 en 9 jaar. Zij vinden dit zo leuk dat ze zich ook al weer hebben aangemeld voor de volgende. Allereerst bezochten zij een college over ‘Bio Mimicry’ (ja, ja, dit stond er echt) met Ingrid de Pauw. Van het tweede college waar ze naar toe gingen was het onderwerp ‘programmeren’, met Felienne Hermans.  Alhoewel sommige titels van de thema’s als heel moeilijk overkomen, is de benadering ervan toegankelijk. Maar niet altijd heel makkelijk!

De colleges zijn echt wel voor kinderen die nieuwsgierig zijn en waarbij je merkt dat zij dit soort thema’s interessant vinden. Ook moeten ze wel even stil kunnen zitten op hun plek. Alhoewel er tijdens de colleges ook steeds een (doe) activiteit bij was, wordt er ook veel uitleg gegeven over het thema. De richtleeftijd voor de colleges is acht tot veertien jaar, maar jongere kinderen die bijvoorbeeld heel veel interesse hebben in het onderwerp, kunnen hier ook naar toe. Beide colleges vond ik zelf goed geschikt voor mijn zoon van 9 jaar en dochter van 7 jaar. Kinderen die net even wat meer willen weten en ook in het weekend willen leren, komen hier echt aan hun trekken. Ze ontmoeten die middag ook andere kinderen waar ze mee kunnen samenwerken. Het vergroot hun perspectief op de wereld merk ik.

Omdat de kindercolleges plaats vinden in het theater, is ook wel een echt uitje. Vooral als je daarna nog wat lekkers gaat eten in de buurt. Dat is ondertussen bij ons een traditie. De colleges zijn namelijk rond vijf uur afgelopen. Precies een goede tijd om met kinderen wat te gaan eten in de stad. Want van leren, krijg je vaak ook honger!

De volgende kindercolleges

Op 27 januari 2018 gaat het kindercollege over wat je met een ‘sociale robot’ kunt doen. Het wordt gegeven door Koen Hindriks van robotsindeklas.nl. Hij komt die middag niet alleen, maar neemt ook een robot mee die de kinderen in de zaal zelf gaan programmeren. Na dit college zullen er in 2018 nog twee plaats vinden. Deze data moeten nog vastgelegd worden. De entree is €2,50 per persoon. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten. Voor meer informatie kijk je op www.stichtingklassewerk.nl.

De uitgelichte foto is afkomstig van de website van Stichting Klassewerk.