6 minuten leestijd

“Mama, ik wil ook een keer naar een kinderfeestje” Dit kreeg ik te horen in de eerste week van dit schooljaar. Hij zat pas net op school en Jan van 4 jaar zag nu al hoe een kinderfeestje voor kleuters een belangrijk onderdeel vormt van zijn schoolleven. Gelukkig kon ik hem zoet houden door te vertellen dat je eerst begint met het maken van vrienden in de klas en dan kwamen de feestjes vanzelf wel.

Kinderfeestje voor kleuters

Totdat zijn eigen verjaardag dichterbij kwam. Jan fantaseerde al druk over hoe zijn kinderfeestje eruit moest komen te zien. Op dat moment zat hij in een Buurman & Buurman fase dus het moest in ieder geval een klusfeest worden. En dan wel met écht gereedschap. Heel even kwam daar een paniekerige gedachte om de hoek kijken. Aan de slag met echt gereedschap met vier- en vijf- jarigen, is dat wel haalbaar? En geheel pedagogisch verantwoord? In het verleden heb ik voor mijn werk het ene na het andere kinderfeestje georganiseerd en begeleid. Dus er was vast een manier om dit slim aan te pakken!

Stap 1 – het aantal kinderen

Als het aan Jan lag zouden er 9 kinderen komen waarvan acht jongens. Toen ben ik toch maar terug gevallen op de ongeschreven regel: Je mag net zoveel kinderen uitnodigen als je leeftijd. In Jan zijn geval waren dit er vijf. Dit paste ook precies in onze zeven persoons auto. Ergens probeer je dan toch ook nog een beetje te sturen in wie er wordt uitgenodigd. “Echt maar 1 meisje?” Hoorde ik mijzelf zeggen. Dus uiteindelijk stonden er twee meisjes en drie jongens op de lijst. Wie niet op de lijst stond was de zoon van mijn vriendin, die ook bij Jan in de klas zit. Zelf had ik er meer moeite mee dan Jan dat hij niet zou komen. Jan beredeneerde simpelweg dat zijn vriend al op zijn gewone verjaardag zou komen, dus dan kon hij voor het kinderfeestje wel iemand anders vragen.

Stap 2 – de locatie

Persoonlijk wilde ik niet teveel gedoe en gesleep met de kinderen, dus gewoon thuis leek mij een prima plek. Als kind heb ik zelf ook genoeg feestjes gehad waarbij we bijvoorbeeld gingen bowlen of naar de film maar de leukste herinneringen heb ik nog steeds aan de feestjes thuis. Gewoon lekker samen spelletjes doen.

Stap 3 – wat gaan we doen

Via Pinterest kom je een hoop creatieve ideeën tegen voor feestjes. Maar je kunt ook googlen op het thema dat je wilt gaan uitvoeren. Daarbij vond ik ook een aantal zoekresultaten met een betaald kant-en-klaar kinderfeestje voor kleuters. Sommige hiervan beschrijven vrij uitgebreid wat ze tijdens een feestje aanbieden. Hier kun je dan, ondanks dat je het niet koopt, toch wat inspiratie op doen. Zo zag ik een eigen getimmerde knikkerbaan voorbij komen. Heel makkelijk te maken met wat hout, spijkers, playmais en een opvangbakje onderaan.

Natuurlijk mocht de klassieker ‘het versieren van een cakeje’ niet ontbreken tijdens het feest. Gewoon in de winkel een pak cakejes, slagroom en wat versiersels kopen en je hebt weer een half uur gevuld.

Stap 4 – tijdsduur

In ons geval is de woensdag de beste dag voor een feestje omdat de kinderen dan vroeg uit school zijn, om 12.00 uur. Ik had geschat dat ik een uur bezig zou zijn met het halen van de kinderen, lunch eten en vervolgens kadootjes uitpakken. Voor de klusactiviteit rekende ik ook een uur en een beetje extra tijd voor eventuele uitloop. Dus half 3 leek me een mooie tijd dat de kinderen weer opgehaald konden worden.

Het toeval wilde dat nadat wij de uitnodiging hadden uitgedeeld – wat ik gewoon op de gang had gedaan, maar wat blijkbaar volgens de regels van de school heel stiekem gedaan dient te worden buiten school – dat Jan ook wat uitnodigingen voor andere feestjes kreeg. Feestjes waarbij de kinderen een grote uitstap gingen maken, soms pas laat terugkwamen én ook nog eens thuis werden gebracht. Eén feestje was zelfs inclusief avondeten! Dat was het moment dat ik begon te twijfelen.
Deed ik het wel goed? Was het niet te weinig? Moest ik de kids niet thuis brengen? Maar nee, ik zou die dag alleen met de kinderen zijn en dan was dit voor mij de meest praktische opzet.

Hét feest!

Eindelijk was de dag waarvan Jan wist dat die zou komen daar. Enthousiast haalde ik de kinderen op uit school. De lunch had ik van te voren thuis al op tafel gezet zodat ze meteen konden aanschuiven. Na het eten en het drinken werden in sneltrein vaart alle kadootjes uitgepakt. En toen konden we eindelijk aan de slag. “Wie wil zijn eigen knikkerbaan maken?” vroeg ik de kinderen. Maar deze dag was het toevallig heel mooi weer en alle kinderen, inclusief Jan, wilden veel liever buiten in de tuin spelen! Dus dat is wat ze de rest van de middag hebben gedaan.

Om twee uur hebben we nog wel even de cakejes versierd maar verder hebben de kinderen zich prima zelf vermaakt. Ik had zogezegd ‘geen kind aan ze’. Nadat iedereen netjes rond half 3 weer was opgehaald is Jan op de bank geploft en vertelde hij dat dit zo’n gaaf feestje was geweest dat hij morgen wel weer jarig wilde zijn. Heerlijk toch, zo’n kinderfeestje voor kleuters! En de spullen voor de klusactiviteit? Die bewaar ik gewoon voor het volgende feestje!

Hoe vier jij de kinderfeestjes van jouw kinderen?