5 minuten leestijd

Woensdagmiddag 28 maart 2018 mocht ik samen met mijn kinderen (4 en 7 jaar oud) mee doen aan de allereerste Kidscafé kinderkookworkshop bij Ekoplaza Delft. Sinds de laatste verbouwing bij deze supermarkt aan het Vrouwjuttenland is er de mogelijkheid gecreëerd om hier workshops en proeverijen te organiseren. Een geweldig leuke aanvulling voor de supermarkt! Het Kidscafé wordt elke maand op de laatste woensdagmiddag georganiseerd door Ekoplaza traiteur Manon Perwijk, voor kinderen van 4 tot 10 jaar oud.

Smoothies

Na schooltijd fietsen we naar de supermarkt aan het Vrouwjuttenland toe voor de kinderkookworkshop. De tafels in de lunchroom voorin de winkel zijn al mooi aangekleed met gele tafelkleden. Hierop liggen de professionele snijplanken en de ingrediënten al klaar. Wij gingen aan de tafel zitten met een bakje aardbeien, een bakje blauwe bessen, een tros bananen en een pak kokoswater. De kinderen gaan deze middag zelf smoothies maken. Toen de ‘kookjuf Manon’ vertelde dat wij de ‘roze smoothie’ zouden gaan maken werd er hard gejuicht aan onze tafel. De andere tafels gingen aan de slag met een groene en een gele tropische smoothie. Toevallig hadden we afgelopen week ook thuis smoothies gemaakt, dus ze wisten wel ongeveer wat we gaan doen.

Snijden en blenderen

Na een lekker glaasje appelsap mochten de kinderen aan de slag gaan. Eerste nog even allemaal handen wassen in de keuken natuurlijk. Daarna gaf Manon per tafel uitleg aan de kinderen over hun smoothie en kregen ze messen en lepels om het fruit te snijden en de avocado voor de groene smoothie uit te lepelen. Het fruit dat gewassen moest worden mochten de kinderen om de beurt zelf in het vergiet wassen onder de kraan. Manon’s enthousiasme over het bereiden van de smoothies werkt aanstekelijk en past goed bij de energie van de kinderen. Onze tafel was als eerste klaar met wassen, schillen en snijden. In de keuken mogen ze vervolgens het fruit in de blender doen en op de knop van de blender drukken tot er een heerlijke smoothie gemaakt is.

Proeven en uitdelen

Na het maken van de smoothie wordt er snel geproefd of het wel lekker is. De roze smoothie viel meteen goed in de smaak bij mijn kinderen. Vervolgens werd de smoothie ingeschonken in kleine bekertjes op een dienblad die de kinderen mogen uitdelen aan de andere kinderen en ouders. Alle kinderen vinden het heerlijke en blijven proeven. Na onze roze smoothie is de groene smoothie aan de beurt. Deze is gemaakt van babyspinazie, avocado, banaan en appelsap. Daarna mag de tafel van de gele smoothie blenderen. Deze smoothie wordt gemaakt met verse ananas, mango en kokos-rijstemelk. Alle smoothies vallen in de smaak bij de kinderen. Er wordt onderling uitgebreid geproefd, vergeleken en gesproken over welke smoothie nou de allerlekkerste is. Ze kunnen eigenlijk niet kiezen, zo lekker is alles.

Kinderkookworkshop Kidscafé

Wat was het leuk om deel te nemen aan deze workshop! Alle kinderen en ouders hebben reageerden enthousiast en hebben genoten van het samen koken. Elk kind kreeg ook nog een eigen flesje mee met zijn/haar naam erop, gevuld met de zelfgemaakte smoothie. Zo kan er thuis nog verder gesmuld worden. Leuk om nog te vermelden is dat ik vlak voordat de workshop begon Simone Hoogma van EFT Welvaren tegenkwam. Zij vertelde dat ze vroeger ook naar de kinderkookworkshop bij Ekoplaza ging met haar kinderen, en dat zij hier allen nog steeds met mooie herinneringen op terugkijken. Super leuk dus dat Ekoplaza dit weer heeft opgestart, en ik weet zeker dat mijn kinderen hier ook mooie herinneringen hebben gemaakt.

Volgende Kidscafé’s

Omdat dit de eerste workshop was hebben we gezamenlijk met Manon geëvalueerd hoe de workshop is verlopen. We waren vandaag bijvoorbeeld iets eerder klaar dan de geplande eindtijd. Dit geeft een mooie indicatie dat de volgende workshops nog uitgebreider ingevuld kunnen worden. De volgende keer op 25 april zal er soep gemaakt worden, namelijk op suggestie van de kinderen tomatensoep, pompoensoep en broccoli-courgettesoep. Ook maken ze er kaasstengels bij en zullen ze een koksmuts gaan knutselen tijdens het wachten tot de soep gaar is. Op woensdag 30 mei worden er pizza’s gemaakt! Wil je een leuke, leerzame en gezellige middag beleven dan is deze workshop echt een aanrader. Aanmelden kan via een email naar delft@ekoplaza.nl of in de winkel, kosten zijn €7,50 per persoon.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Annemarie. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Ekoplaza Delft.