6 minuten leestijd

Het tuinseizoen gaat weer bijna van start. Wist jij dit eigenlijk? Dat het lente wordt daar stond ik wel bij stil, want dat merk je aan het weer, de temperatuur, de lammetjes die geboren worden en je ziet de krokussen weer gaan bloeien. Maar dat in april het tuinseizoen begint, realiseerde ik me niet heel bewust. Tegenwoordig ben je voor voeding natuurlijk ook niet meer afhankelijk van de seizoenen of van je eigen tuin. Alles is namelijk het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Hier ligt dus een perfecte kans voor de Delftse Kindertuinen. Want bij hen leren kinderen hoe leuk het is om een zaadje te zien uitkomen en uiteindelijk de onbespoten groente te oogsten en mee naar huis te kunnen nemen!

Vier locaties

Bij de Delftse Kindertuinen kunnen kinderen vanaf april tot oktober komen tuinieren op een vaste dag in de week. Er zijn vier locaties verspreid over Delft waar kinderen lid kunnen worden. Je vindt er één in de Delftse Hout, ééntje vlakbij Den Hoorn en twee tuinen in Tanthof. Elke tuin is weer anders qua inrichting en invulling van het programma. Dit ontdekte ik afgelopen week toen ik een rondleiding kreeg bij de kindertuin Boterbloem in Tanthof, vlak achter de Kinderboerderij en Waterspeeltuin. Uniek aan deze locatie is bijvoorbeeld dat je hier ook kunt ‘familie tuinieren’, dit betekent dat je ook met het hele gezin een stukje grond kunt huren om als moestuin te bewerken. Super handig voor gezinnen met groene vingers die thuis geen mogelijkheden hebben voor een moestuin.

Je eigen moestuintje

Tijdens mijn rondleiding in maart trof ik de kindertuinen aan in volle voorbereiding voor het nieuwe tuinseizoen. De tuintjes waren bijna allemaal gefreesd, en de compost van de composthoop was verdeeld over de tuinen. In april krijgt elk kind dat lid is van de kindertuinen een eigen tuintje. Dit stukje grond van ongeveer 10m2 wordt verdeeld in verschillende vlakken. In elk vlak wordt een gewassoort gezaaid zoals aardappelen, wortels, peulen, kolen, bladgroenten of vruchten. En in één van de vlakken worden bloemen gezaaid. De groenten en fruit worden door de kinderen zelf gezaaid of geplant. Hierbij maken ze gebruik van zaadjes of kleine plantjes die al in de kas zijn opgepot of die zijn aangeleverd door een leverancier. Zo zijn kinderen vanaf het begin al betrokken bij hun tuintjes, die van een kaal stukje grond zullen veranderen in een vrolijk bloeiende moestuin!

Zaaien en oogsten

Na de eerste ronde zaaien en planten is het afwachten tot er wat gaat groeien. Maar daarnaast moet er natuurlijk genoeg gebeuren elke week. Niet alle groenten, fruit en bloemen worden bijvoorbeeld tegelijk geplant, dat hangt ook weer af van het groeiproces van de planten. Daarnaast moet er water gegeven worden, de grond moet bemest worden en de planten moeten gesnoeid worden. Ook onnodig onkruid wordt verwijderd en tot slot moet er uiteraard geoogst worden. En die oogst, mag je zelf mee naar huis nemen om lekker op te eten en mooie gerechten mee te maken. Zo heb je heerlijke onbespoten groenten en fruit voor thuis, alles helemaal zelf gekweekt. Dat zal lekker smaken!

Circle of life

In de kindertuinen staan kinderen dicht bij de natuur. Zo leer je ook respect te hebben voor alles wat groeit en bloeit, zowel voor de planten als voor de dieren die je tijdens het tuinieren tegen komt. Er wordt daarnaast zoveel mogelijk natuurvriendelijk gewerkt. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, mest komt van een boer uit de regio, compost komt van de eigen composthoop en water wordt geschept uit de naastliggende slootjes. Zo dragen de kindertuinen ook bij aan een rijkere flora en fauna in Delft.

Naast het tuinieren worden er ook andere activiteiten georganiseerd zoals het maken van kruidenboter en het maken van bloemstukjes. Zo staan de kinderen ook op een andere manier stil bij wat je kunt doen met de opbrengst van hun tuintje.

Delftse kindertuinen

Elk jaar kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar oud zich inschrijven om een seizoen lang te tuinieren bij de Delftse Kindertuinen voor €55,-. Inschrijven kan in de voorafgaande maanden februari en maart, en begin april gaat het van start. Vanaf dan kunnen de kinderen wekelijks 1,5 uur komen werken in hun eigen moestuin onder begeleiding van de vrijwilligers op de tuin. Dit is toch leuk voor elk kind: lekker buiten bezig zijn, handen in de aarde, leren over voedsel en gezellig elke week samen met anderen aan de slag met je eigen tuintje. Mijn dochter van 7 jaar heb ik dit jaar voor het eerste ingeschreven bij de Delftse kindertuinen! Zij geniet van helpen met koken, de moestuintjes van de Albert Heijn en bezig zijn met snoeien en planten in de achtertuin. Een eigen moestuintje zal dus zeker een mooie belevenis voor haar zijn dit tuinseizoen!

Tuinieren met familie en met de klas

De familietuintjes van 20m2 op kindertuin de Boterbloem in Tanthof kunnen gehuurd worden van €100,- van 15 maart tot 15 november. Zaden en planten moet je zelf meenemen, maar je kunt wel gebruik maken van het aanwezige gereedschap en de kennis van de aanwezige vrijwilligers.

Ook scholen kunnen met een hele klas tegelijk komen tuinieren. Omdat zij vaak korter de tijd hebben om te tuinieren dan kinderen die los van een school lid worden van de Delftse kindertuinen, krijgen de schoolkinderen elk een tuintje van 5m2. Denk je dit ook interessant kan zijn voor de klas van jouw kind? Geef dan deze informatie door aan de juf of meester!

Meer informatie over de Delftse kindertuinen vind je op de website www.kindertuinendelft.nl. Op de website vind je ook het aanmeld formulier.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Annemarie. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Stichting Kindertuinen Delft.