4 minuten leestijd

Zelfs de Koningin heeft wel eens luizen. Dat stond in de informatiefolder met tips om luizen te bestrijden die ik zelf als kind meekreeg op mijn basisschool. Ik weet nog dat er een grappig tekeningetje bij stond van een koningin die krabte aan haar gekroonde hoofd. Dat beeld maakte een enorme indruk op mij. Stel je voor. Beatrix met luizen!

Zeven tips om luizen te bestrijden

We zijn nu 30 jaar verder en inmiddels ben ik zelf luizenmoeder op de school van mijn kinderen. Elke keer als ik een klas ‘pluis’ dan vertel ik ze dat écht iedereen luizen kan krijgen, zelfs de Koning. Want luizen krijgen is simpel; er van af komen is lastiger. Ik zie veel ouders nog worstelen met de strijd tegen luizen. Ik deel daarom graag mijn zeven tips om luizen te bestrijden.

1. Kammen

Kammen, kammen, kammen. Heeft je kind luizen? Kammen is dé beste manier om van de luizen af te komen. Gebruik hiervoor een speciale luizenkam, van plastic of metaal. Je koopt deze bijvoorbeeld bij de drogist. Ik gebruik het liefst de witte plastic variant. Kam vervolgens het haar elke dag pluk voor pluk helemaal door. Na ongeveer twee weken ben je van de neten en luizen af.

2. Wit papier

Luizen zijn piepklein, doorzichtig tot grijs van kleur en daarom lastig te zien. Om beter te kunnen zien of je ze echt verwijderd uit het haar, kun je het haar van je kinderen kammen boven een vel wit papier. Je ziet luizen en neten dan ‘vallen.’

3. Crèmespoeling

Mijn kinderen vinden het kammen met de fijne luizenkam op droog erg haar vervelend. Ik gebruik daarom crèmespoeling tijdens het kammen. Breng tijdens het douchen of badderen ruim crèmespoeling aan op het haar. De kam glijdt nu makkelijker door het haar en de luizen blijven plakken in de crèmespoeling. Deze manier van kammen maakt het ook makkelijker om de luizen te zien. Spoel wel na elke ‘haal’ de kam goed af onder stromend water.

4. Controleer het hele gezin

Luizen kunnen niet springen, maar ze lopen van hoofd naar hoofd. Broertjes en zusjes die gezellig naast elkaar op de bank tv kijken besmetten elkaar daarom gemakkelijk. Heeft één kind in het gezin luizen? Controleer dan iedereen, inclusief jijzelf. Grote kans namelijk dat je tijdens het knuffelen ook besmet bent geraakt.

5. Luizenshampoo is niet nodig

Je ziet regelmatig reclame voorbij komen voor luizenshampoo. In die middelen zitten bepaalde stoffen waar de luizen niet tegen kunnen. Het lijkt een makkelijke en snelle manier om van de besmetting af te komen, echter er zijn verhalen dat luizen inmiddels immuun zijn geworden voor sommige van deze stoffen. De shampoo is niet goedkoop en kammen blijft noodzakelijk om alle neten te verwijderen. Kammen blijft tot nog toe de enige effectieve manier om luizen te bestrijden.

6. Wassen is achterhaald

Het advies om knuffels, beddengoed en jassen in de kookwas te gooien is achterhaald. Een luis kan namelijk niet overleven als het niet op de hoofdhuid zit. Scheelt weer werk! En je knuffels en kleding blijven ook mooier zonder een rondje in de kookwas.

7. Meld het op school

Heeft je kind luizen, meld dit dan bij de leraar. Op school zullen hulpouders de kinderen van de klas controleren. Zo kan verdere besmetting worden voorkomen.

Hoe ziet een luis eruit?

Twijfel je of je kind luizen heeft en heb je geen idee hoe je het verschil kan zien tussen een zandkorrel en een neet? Kijk dan hieronder dit informatieve filmpje van het RIVM: