4 minuten leestijd

Het kinderboek Luuk is Laaiend van schrijver en illustrator Robert Starling van Uitgeverij De vier windstreken ontving ik laatst in mijn brievenbus! We lezen heel graag bij ons thuis. Maar het lezen en voorlezen van dit boek had nog best wat voeten in de aarde. Hoe dat kwam? Nou, dat zal ik je hieronder vertellen.

Luuk is laaiend

Toen ik van Annemarie van Bloei een boek mocht kiezen om te reviewen sprong het boek Luuk is Laaiend er voor mij meteen bovenuit. Waarom? Ten eerste omdat er een draak op de voorkant staat. Dit sluit perfect aan bij het afgelopen thema van de Nationale Kinderboekenweek, ‘gruwelijk eng’! Een draak is tenslotte toch een soort monster. Daarnaast past het ook op dit moment bij mijn “draakje” thuis, die wel eens boos kan worden als hij het ergens niet mee eens is.

Vurig karakter

Luuk is LaaiendQua vormgeving is er goed over het boek nagedacht. Het lijkt alsof draakje Luuk een gat in de kaft van het boek heeft gebrand met zijn vurige karakter. Zijn vriendjes hebben het er goed mee gehad en dat is zichtbaar. Het lettertype is ook vlammend.  De tekst op de achterkant nodigt uit tot lezen, is in begrijpelijke taal en niet te lang.

De voorbeelden waarom Luuk laaiend wordt zijn voor de doelgroep ook zeer herkenbaar. Zoals geroepen worden om iets te drinken terwijl je aan het spelen bent. Of eerst je groenten op moeten eten voordat je een toetje mag. Je aan de regels houden tijdens een spelletje. Allemaal dingen die ‘moeten’, maar in de ogen van een kind soms lastig te begrijpen zijn.

Maar omdat Luuk met zijn vurige buien ook het plezier van de anderen verknalt, zijn Luuk’s moeder en de vriendjes het zat. Ze vertellen hem daarom allemaal hun manier om met boosheid om te gaan. Bijvoorbeeld tot 10 tellen, of huilen als een wolf. Je even goed uitrekken of heel hard rondjes gaan rennen. En als je je energie niet meer steekt in een vurig humeur, kun je je vuur en passie beter voor leuke dingen gebruiken. Dat is dus ook de moraal van het boek Luuk is Laaiend.

Té herkenbaar?

Luuk is een aardig ventje dat laaiend wordt als iemand hem vertelt wat hij moet doen. Voor veel ouders van peuters en kleuters is dit denk ik een heel herkenbaar fenomeen. Hier in huis op dit moment in elk geval wel. Zelfs in die mate, dat hij tijdens het voorlezen zelf na drie bladzijden aangaf dat mama niet verder mocht lezen en dat Luuk niet lief was! Hmm, was het verhaal toch té herkenbaar misschien?

Moeders dacht slim te zijn door het boek in het kader van de Kinderboekenweek aan de juf uit te lenen om op school te kunnen lezen met de kinderen. Maar ook daar bleek meneertje niet zo van gediend. Op exact hetzelfde punt als thuis, riep hij dat de juf moest stoppen met lezen, omdat mama dat moest doen. De juf heeft toen echter uitgelegd dat ze met mama had overlegd dat zij het boek mocht voorlezen vandaag aan de klas omdat het Kinderboekenweek is.

Nuances van boosheid

Of mijn manneke het verhaal nu goed heeft meegekregen durf ik niet goed te zeggen. Al heeft hij het in zijn spel best wel eens over Luuk. Maar ik ga het gewoon nog een keer met hem proberen, misschien lukt het dan wel om het uit te lezen. Hierbij vind ik het wel belangrijk om mee te geven dat je best boos mag worden, want dat dat hoort bij het leven. Maar dat er ook meerdere manieren zijn om met boosheid om te gaan als je dit lastig vindt. Dit had voor mij dan ook iets genuanceerder gemogen in het boek. Maar dat de nuance enigszins mist kan ook komen omdat het oorspronkelijk in het Engels geschreven is. Want in het Engels kennen ze veel meer woorden die nuances van boosheid kunnen uitdrukken dan in het Nederlands. Het boek Luuk is Laaiend is te koop bij bol.com voor €14,50.