6 minuten leestijd

Denk jij wel eens aan een ‘staycation’ tijdens de schoolvakanties? Dit is een vakantie waarin je thuis blijft in plaats van op reis te gaan, en vanuit huis activiteiten onderneemt. Zeker eens doen! Er zijn namelijk in de regio genoeg activiteiten, hotspots en events te bezoeken met het hele gezin! Zoals het Maaspodium in Rotterdam, de standplaats van het gezelschap ‘Maas theater en dans’. Tijdens de voorjaars-, mei-, herfst- en kerstvakanties is dit echt een aanrader voor gezinnen die een dagje uit willen. Elke vakantiedag is hier een jeugdvoorstelling te bekijken en organiseren ze allerlei leuke extra’s daaromheen.

Niet Vergeten

Tijdens de voorjaarsvakantie bezocht ik samen met mijn man en kinderen de voorstelling ‘Niet Vergeten’ in het Maaspodium. Een voorstelling rondom het geheugen, herinneringen en vergeten. Tijdens de voorstelling krijgt iedereen een koptelefoon op, wat het sowieso al een unieke theater ervaring maakt. Maar naast deze unieke feature is de voorstelling zelf ook echt een aanrader. Het duurt 5 kwartier, wat best lang is voor een jeugdvoorstelling. Maar de tijd vloog voorbij en voor we het wisten stonden we al weer buiten de zaal.

Het onderwerp geheugen is heel abstract, niet alleen voor kinderen ook voor volwassenen. Maar met een minimalistisch decor en spel weten ze het heel grijpbaar en persoonlijk te maken. Op het podium zie je namelijk grote ladekasten met allerlei laatjes, met allerlei herinneringen; vrolijke en verdrietige en van heel lang geleden en recente. Maar ook herinneringen die niet waar blijken te zijn of die je juist bent vergeten. Een ingewikkeld concept wordt zo heel aansprekend. Met een vleugje humor. Mijn kinderen hebben het idee van de laatjes ondertussen omarmd, en gebruiken dit ook als ze iets uit willen leggen bijvoorbeeld.

Meer voorstellingen

Naast de voorstelling die wij zagen is er nog veel meer te zien! Op het programma deze voorjaarsvakantie staat een mix van voorstellingen van hun eigen gezelschap en van andere gezelschappen die rondtoeren. De voorstelling ‘Niet Vergeten’ is bijvoorbeeld van het gezelschap ‘Hoge Fronten’. Daarnaast staan er twee voorstellingen ingepland waar ik op Bloei al eerder over schreef. Namelijk ‘De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen‘ van ‘Meneer Monster’, natuurlijk gebaseerd op het gelijknamige boek. Maar ook zonder het boek te hebben gelezen, is dit echt een fantastisch leuke voorstelling! Ook ‘Hallo Familie‘, een productie van Maas zelf, bezocht ik recentelijk samen met mijn dochter. Een wervelende voorstelling, die je aan het denken zet en waarbij we van het begin tot eind geboeid waren.

Hutten bouwen

Voorafgaand en na afloop van de voorstelling kun je in de vakantie’s altijd iets extra’s doen! Zo maakten de kinderen hier afgelopen herfstvakantie een toverdrankje en knutselden ze een magisch wezen in elkaar met klei en herfstbladeren. Deze voorjaarsvakantie konden ze aan de slag met het bouwen van hutten, zowel in de foyer als buiten. Vooraf moesten ze gezamenlijk een kavel kiezen, die met tape op de vloer waren gemarkeerd. Na de keuze kregen ze een bouwbewijs voor dat specifieke kavel, met écht handtekening van de bouwmeester, en een grote kartonnen doos. Op een kar en in een kast konden ze zich uitleven met allerlei knutselmaterialen om er een echt huis van te maken. Ze maakten een deur, een deurbel, een schilderij voor binnen, autootjes van karton om mee te spelen en een poster als behang op de muur.

Foyer en terras

Het Maaspodium zelf is een heel inspirerende plek om te bezoeken. Het is geen theater zoals andere theaters. Het is kleinschalig, veel ramen, een hoog plafond en heeft een unieke inrichting. Het is een inspirerende plek om te zijn. De foyer heeft een gezellige bar voor een drankje, tosti of ijsje. Met de vele raampartijen en uitzicht op een groot grasveld zit je hier prima. Maar als de zon schijnt kun je ook lekker buiten op het terras zitten aan de houten tafels. Tijdens de vakantie kun je zelfs een picknickmand bestellen aan de bar om bijvoorbeeld in je eigen hut of lekker buiten op het gras om te eten met het gezin. Dit hebben we zelf niet gedaan, maar het klinkt super! Dus dat doen we een volgende keer als we weer in het Maaspodium zijn!

Maaspodium

Het Maaspodium ligt in Delfshaven in Rotterdam en is vanuit Delft in een half uurtje met de auto te bereiken. Je kunt er (betaald) parkeren voor het gebouw. Ook met de trein en metro is het theater goed bereikbaar. Het complete programma en randprogramma tijdens de vakanties kun je bekijken op de website www.maastd.nl. Handig om te weten, als je de kaarten vooraf online besteld dan zijn ze €1,- goedkoper dan aan de kassa zelf. Heb je daarnaast een Delftpas? Dan krijg je ook nog eens een korting op kaarten voor volwassenen.

De foto’s in de blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Annemarie. De blog is geschreven in samenwerking met Maas theater en dans.