4 minuten leestijd

“Gaan we dan echt met zijn tweetjes mama? Yeah, dat vind ik leuk!” Mijn dochter stuitert op en neer als ik haar vertel dat we met zijn tweeën naar de musical Aladdin van Theater Terra gaan. De laatste tijd is ze helemaal weg van de Disneyfilm; zelfs haar verjaardagstaart moest en zou in het Aladin thema gemaakt worden!

Decor op wielen

Aangekomen in het theater grijpen we een zitverhoger mee. Zo groot als ze af en toe denkt dat ze is, die verhoger kan ze echt wel goed gebruiken. Als een prinses kijkt ze nieuwsgierig in het rond door het theater; de gordijnen zijn dicht en verhullen nog welk sprookje er straks op het podium tot leven komt.

Als de gordijnen open gaan, valt meteen het frisse decor op. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een duizend en een nacht voorstelling, is het decor groot maar eenvoudig en zonder al te veel tierelantijnen. Niet veel later blijkt waarom: het decor staat op wielen en wordt door de acteurs tijdens de voorstelling steeds heen en weer geschoven. Het maakt de voorstelling dynamische en ondanks het onderwerp, toch lekker hip.

Geest in de lamp

De sfeer zit er meteen goed in als de geest uit de fles rappend tevoorschijn komt. Hij heeft de lachers op zijn hand; de grappige acteur zit opzichtig verstopt achter een levensgrote blauwpaarse pop. Dat je de acteurs duidelijk ziet stoort echter geen seconde.

De geest vertelt over het oude verhaal van straatschoffie Aladdin, die verliefd wordt op de prinses, de dochter van de sultan. Onmogelijk, want hij is arm en woont op straat; de prinses wordt door haar vader beschermd en mag nauwelijks buiten komen. Als Aladdin in een donkere grot een wonderlamp vindt, en de geest die daaruit komt hem vertelt dat hij alles mag wensen wat hij wil, ziet Aladdin dat dit voor hem wel eens de sleutel kan zijn naar een lang en gelukkig leven met zijn mooie prinses. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Anders dan in de film

Het is bewonderenswaardig om te zien hoe de acteurs met zo’n kleine cast (slechts vier personen), een volledige voorstelling kunnen dragen. De speciaal voor de voorstelling gecomponeerde liedjes spreken aan en zijn goed te volgen voor het jongere publiek; mijn dochter heeft het geen minuut jammer gevonden dat de liedjes van de film niet terugkwamen in de voorstelling. Ook dat de prinses in de voorstelling een andere naam heeft, en Aladdin’s maatje geen aap is zoals in de film, maar een rat, vergeet je meteen omdat je in het verhaal wordt gezogen.

Musical Aladdin is een aanrader

De acteurs van Theater Terra zetten een fantastische voorstelling neer, die voor een breed publiek geschikt is, ook voor de wat jongere kinderen, omdat er geen ‘spannende’ elementen in voorkomen. In een kleurrijk maar modern decor word je echt een uur lang meegezogen in de wondere wereld van duizend-en-een-nacht en verliefdheid die sterker is dan alle moeilijkheden die je kunt tegenkomen. Een voorstelling waar je warm van wordt, een aanrader dus!

Aladdin in Delft

De musical Aladdin speelt op vrijdagavond 15 februari in Theater de Veste in Delft. De voorstelling duurt een uur en speelt van 19.30 tot 20.30 uur. Kaarten kosten €17.50 voor kinderen (€15,50 met Delftpas) en €20.25 voor volwassenen. Te koop via de website van Theater de Veste of aan de kassa.

Deze blog werd geschreven in samenwerking met Theater de Veste