4 minuten leestijd

Ben je net zwanger? Wat een supergoed nieuws! Behalve het regelen van praktische zaken, is er ook genoeg leuks om naar uit te kijken. Zeker in Delft! Bloei Blogger Wendy verwacht in oktober een kleintje en blogt over het eerste trimester van haar zwangerschap.

Net zwanger

Ik kan me nog goed herinneren hoe blij we waren toen ik voor de eerste keer net zwanger was. En hoe snel ik in de actiemodus kwam. De zwangerschapstest was nog maar net af te lezen en ik kroop al achter de laptop om van alles te regelen en uit te zoeken: opvang, kraamhulp, cursussen, noem maar op. Dat was bijna drie jaar geleden en inmiddels is het weer raak: in oktober verwacht ik mijn tweede kindje. Een tweede zwangerschap is heel anders als je al een peuter hebt rondlopen, maar toch is het weer net zo bijzonder om de eerste echo te zien, het hartje te horen en met de babykamer aan de slag te gaan.

Verloskundige

Om maar bij de praktische dingen te beginnen: als eerste maakte ik een afspraak bij de verloskundige. In Delft zijn er meerdere, maar ik had een goede ervaring met de verloskundigenpraktijk Buitenwatersloot (die me vorige keer was aangeraden door de doktersassistente), dus daar heb ik me weer aangemeld. Dezelfde verloskundigen als drie jaar geleden werken hier nog steeds en gedurende de zwangerschap wordt ervoor gezorgd dat je iedere verloskundige wel een keer ziet. Allemaal zijn ze erg betrokken, ze geven goede tips en werken fijn samen met het Reinier de Graaf ziekenhuis, waar ik ook dit keer weer hoop te kunnen bevallen.

Zwangerschapskleding

Iedereen die voor de tweede keer (of vaker) zwanger is, zal het vast herkennen: je buik begint ‘helaas’ al veel eerder te groeien. Al rond de 11 weken had ik behoefte aan een relaxte zwangerschapsbroek. Gelukkig ging een groot deel van de collectie bij Piekaaboe in de Delftse binnenstad toen in de sale. Ik heb inmiddels een aantal leuke items gescoord en wat een bijkomstig voordeel was: ik had op zaterdagmiddag de hele eerste etage tot mijn beschikking waar ik in alle rust de hele collectie kon passen. Mijn tip is dan ook: kijk op de website of de socials van deze winkel, want er zijn regelmatig acties.

Alcohol

Het is voor sommige vrouwen een minpunt van de zwangerschap: 9 maanden geen alcohol kunnen drinken. Ik had daar de eerste keer geen last van. Maar deze tweede zwangerschap mis ik soms wel een lekker wijntje. Gelukkig kreeg ik van vriendinnen goede tips voor alcoholvrije wijn en… ze zijn in Delft te koop. Gewoon bij Gall & Gall in de binnenstad zijn zowel de mousserende alcoholvrije wijn van Freixenet als de wijn van Torres te koop. Allebei zijn ze heel anders van smaak, maar zeker de moeite waard.

Eten en drinken

Veel praktische dingen kon ik me niet meer goed herinneren van mijn eerste zwangerschap. Bijvoorbeeld wat je wel en niet kunt eten/drinken. Toen ik op de site van het Voedingscentrum keek kwamen veel tips weer boven. Maar wat viel me ook op? Zelfs ten opzichte van 3 jaar geleden is er alweer het één en ander veranderd. Ik raad iedereen dus aan in het begin van de zwangerschap even een rondje te maken op de site. Natuurlijk maak je zelf de beslissing of je bepaalde adviezen opvolgt, maar het is in ieder geval een goede leidraad.

Ben je ook net zwanger? Of zwanger geweest? Hoe waren jouw eerste weken? Wat deed je en waar heb je je aangemeld? Heb je nog tips? Deel jouw ervaringen hieronder.