7 minuten leestijd

Hoe leuk zou het zijn om als kind in het donker in de binnenstad rond te mogen lopen. En om dan allemaal leuke dingen te mogen doen. Elk jaar in oktober kan dat! Dan vindt namelijk de ‘Night At The Museum For Kids’ (NATMFK) plaats. Dit is een kinderevenement rondom het Agathaplein in Delft tussen 16:00 en 22:00. Vorig jaar ben ik er voor het eerst geweest en toen was het een zeer geslaagde middag en avond. Dit jaar kreeg je met de Delftpas gratis entree. Genoeg redenen om dit jaar dus weer van de partij te zijn!

Een snufje cultuur

Wat kun je allemaal doen tijdens Night at the Museum? Er worden allereerst diverse voorstellingen gegeven voor verschillende leeftijden. Bij mijn kinderen, van vijf en zes jaar oud, was Hakim favoriet. Zijn voorstelling in de Riddertent op het Agathaplein was voor alle leeftijden. Wat hebben ze gelachen om zijn clownstreken en zich verwonderd waar hij toch al die ballen in zijn mond had bewaard. Het was een voorstelling met een glimlach. Heel laagdrempelig en de kinderen deden gezellig mee.

Later die avond hebben we de futuristische voorstelling van Oortwolk van theatergezelschap Kopland gezien in de Genestetkerk aan de Oude Delft. Deze voorstelling werd geadviseerd voor zes jaar een ouder, maar persoonlijk vond ik hem meer voor oudere kinderen geschikt. Het was donker in de kerk en de combinatie van lichtgebruik en muziek was toch erg spannend. Ook de verhaallijn vond ik te complex voor een zesjarige. Maar de voorstelling vond ik wel de moeite waard en mijn kinderen hebben het er nog wel eens over.

Griezelen

Naast de diverse voorstellingen is er nog veel meer te zien en te doen. Zo was er dit jaar wel een heel speciale auto die tijdens zijn ritje door de stad af en toe een snoepje gaf. En wat deed die gele blob nou? En heb je de beestachtige demonen gezien? Er zwaaide er eentje naar me. Tussen het Agathaplein en Oude Delft was een laken gespannen. Hierachter kon je jezelf verkleden en griezelige schaduwen maken. Grote kans dat je de voorbijgangers aan het schrikken kon maken. Hartstikke leuk!

In de Waalse kerk, naast het Prinsenhof Delft, wandelden we in een vreemde wereld. Hadden ze hier bomen geplant? En wat deed die rare man? Deze installatie was aangemerkt vanaf 4 jaar, maar mijn kinderen vonden het toch wel eng. De sfeer was op bijzondere wijze neergezet. Ik zag andere jongere kinderen zich er wel voor openstellen en zij gingen er helemaal in op. Het is dus echt afhankelijk van het kind hoe ze alles ervaren en erop reageren.

Museum Madame de Berry – een ervaring extra vaganza

Mijn collega Bloei Blogger Lucinda was met haar dochter Jelka (8 jaar) ook naar ‘Night At The Museum For Kids’ geweest. Zij bezochten het Museum Madame de Berry:

Zijn we wakker? Of dwalen we al slaapwandelend door een alternatieve wereld. Een sprookjesland? Een droom? Jelka en ik moeten soms ons lachen onderdrukken. Want wat een gek en bijzonder museum is dit. We zijn in het verborgen huis van Madame de Berry. De alter ego van Berry Visser, de oprichter van MOJO concerts. In zijn woonhuis aan de Voorstraat heeft Madame door de jaren heen een extravagante droom gecreëerd.

De rij is lang, maar Jelka wacht geduldig. Wat we gaan zien en meemaken? We hebben geen idee. Dan zwaait de barokke voordeur open en worden we welkom geheten door een gastvrouw. We krijgen vervolgens een koptelefoon met audiotour en een slaapmuts op. Dan start de tour en volgen we Berry in zijn droom. We slaapwandelen door de vertrekken geleid door verhalen en muziek. Jelka en ik kijken onze ogen uit. We komen zintuigen te kort om alles in ons op te nemen. Elke centimeter van dit huis vertelt namelijk een verhaal.

Wat zien we allemaal

We zien oude familiefoto´s, schilderijen, gouden spiegels, een bank bezaait met knuffelkonijnen. We zitten op het bed van Madame, drinken een glas limonade in haar keuken en houden een dansfeestje in de gang. In de badkamer woont een dino (van plastic). Eenmaal buiten kijken we elkaar lachend aan. Wat is dit bijzonder en te gek.

Het Verborgen huis van Madame de Berry is sinds dit jaar elke zondag te bezichtigen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar (op de site staat zelfs 11, maar Jelka kon het al aardig volgen). Aangezien je echt een tour maakt door het huis en allemaal trappen op en af moet, is het echter niet geschikt voor hele jonge kinderen en baby’s.

Lucinda Sterk

Bloei Blogger, Bezocht Madame de Berry tijdens Night at The Museum for Kids

Knorrende magen

Van al dat griezelen krijg je natuurlijk honger. Gelukkig stonden op het Agathaplein verschillende foodtrucks waar je je honger kon stillen. Wij kozen voor heerlijke oerpatat. Verder kon je dit jaar zelf pizza maken, een broodje worst of popcorn eten. Voor de kinderen schonken ze griezellimonade en voor de volwassen onder andere bier en gluhwein. Tip is om je wel warm aan te kleden. Een deel van het programma, zoals het eten, is buiten en dan kan het ‘s avonds best koud zijn in oktober.

De handen uit de mouw steken

Tijdens ‘Night at the Museum for Kids’ kunnen kinderen ook zelf dingen doen. Dit jaar kon je bijvoorbeeld lollies knutselen om de snoepslinger naar het huis van Hans en Grietje vol te hangen. Ook mocht je het huis beplakken met echte snoepjes. Als beloning mocht je daarna een echte snoepketting maken die je lekker op kon smikkelen.

In het Prinsenkwartier hebben we bingo gedaan. Het was een bingo met getallen, dus je kinderen moesten wel snel getallen kunnen lezen of je moest ze helpen. Maar het was zeker vermakelijk met veel grappige PRRRRRRIJZEN en een grappige quizmaster.

Original market Night at the Museum

Net als vorig jaar kon je de Original market in de Van der Mandelezaal vinden. Een kraampjesmarkt van lokale ondernemers. Hier konden de kinderen knutselen en kon je hebbedingetjes kopen. Wij hebben bijvoorbeeld een griezelballon bij Studio Springboon gemaakt. Dat was echt een superleuke knutselactiviteit. Wat je nodig hebt is een witte ballon, een waxinelichtje op batterij, tule, stickerogen een stok en een lintje: griezelen maar! Ik vond het een leuke variatie op een lampion.

Delftpas

Met de Delftpas kun je elk jaar gratis of met veel korting van allerlei uitjes, cursussen en culinaire uitstapjes gebruik maken. Maar wist je dat ze ook maand-, seizoens– en last minute acties hebben? Een paar keer per jaar krijg je een magazine in de brievenbus, maar je kunt de acties ook op de website terugvinden. Wij konden met de tijdelijke actie gratis kaartjes krijgen voor de Night at the Museum for Kids. Het loont dus zeker om af en toe te kijken of er nog zo’n leuke actie is!

Zijn jullie ook naar Night at the Museum for Kids geweest? Wat vonden jouw kinderen het griezeligst?