10 minuten leestijd

Omdat ik in dagelijkse situaties met mijn kinderen (4 en 6 jaar) best met wat opvoedvragen werd geconfronteerd leek het me een goed idee om hiervoor wat input te gaan zoeken. Juist op dat moment kwam ik de nieuwe online opvoedcursus ‘Opvoeden met plezier’ tegen. Ontwikkeld door kindercoach Delia van Tilburg en gezinstherapeut Marga van Holsteijn. Marga van Holsteijn kende ik al van een eerdere workshop bij het Mama Café Delft en de infoavonden in haar Praktijk Trotse Moeders over de methodes ‘spiegelkind’ en opvoedopstellingen. Dit sprak mij al erg aan. Niet zo raar dus dat ik inhoudelijke elementen van eerdere momenten weer herkende in de cursus.

Vooral de basisgedachte achter de online opvoedcursus sprak mij heel erg aan. Zij gaan namelijk uit van het in contact en in verbinding zijn met je kind, in tegenstelling tot bijvoorbeeld straffen en belonen. Daarnaast bouwen ze de lessen op vanuit het idee dat je samen groeit met je kind en dat opvoeden ook een persoonlijke ontwikkelingsweg is. Kernbegrippen die door de cursus heen klinken zijn verbinden en loslaten. En dit op basis van menselijke gelijkwaardigheid, vertrouwen en wederzijds respect.

Ik koos speciaal voor de PLUS variant van de online opvoedcursus in plaats van de basis variant. In de PLUS versie krijg je naast de online lessen ook een aantal gesprekken met één van de cursusleidsters. In overleg is dit voor mij vormgegeven in één gesprek en één keer een opvoedopstelling met Marga. Ik was erg benieuwd hoe ik dit zou gaan ervaren en wat het me zou gaan brengen. Maar eerst maar eens aan de slag met de online cursus. De gesprekken volgden later.

Online opvoedcursus

Hoe zit de online opvoedcursus in elkaar

Via een dashboard binnen de website van Opvoeden met Plezier kon ik iedere week weer een nieuwe les openen. Elke les bestaat uit een introductiefilm, een Prezi presentatie en een document met theorie. Tot slot zijn er een aantal verdiepende vragen en oefeningen. Het inleidende filmpje en de dynamische presentatie keek ik vaak ‘s avonds wanneer het thuis lekker rustig was. Deze vertelden voor mij heel helder over het betreffende onderwerp. De ontspannen en rustige sfeer van de presentaties vond ik ook erg fijn om naar te kijken en luisteren. Vaak keek ik het ook nog eens met mijn man, zodat we het er ook samen over konden hebben.

Theorie

Het lezen van de bijbehorende theorie gaf mij extra verduidelijking over het onderwerp. De aanreikingen en suggesties hierin hielpen mij om me meer bewust te worden van mijn eigen situatie. Het onderzoekende karakter van de oefeningen met boeiende vragen en opdrachten werkten voor mij heel verhelderend en gaven mij veel persoonlijke verdieping.

Verdiepende vragen en oefeningen

De afwisseling in de cursus tussen de verdiepende vragen, goed voor een rustig moment ‘s avonds, en tips en oefeningen die ik direct en gedurende de week kon toepassen in dagelijkse situaties, vond ik heel prettig. Voor mij werkte het bijvoorbeeld fijn om het theoriegedeelte en de vragen en oefeningen uitgeprint in een map thuis bij de hand te hebben. Voor de meer praktische observatieoefeningen vond ik dit sowieso handig. Want vaak schoten mij overdag nieuwe gedachten te binnen naar aanleiding van de theorie en de vragen. Ik vond het echt inspirerend om te merken hoe mijn perspectief veranderde en de drukkende wolk van gedachten, maar vooral van vragen, in m’n hoofd steeds meer opklaarde.

Tijdsduur en Facebookgroep

Het tijdsbestek van één week per les is op zich prima te doen. Het is wel handig om eens per week een moment in te plannen om de les door te nemen. Ik viel vaak ‘s avonds met de kinderen al op tijd in slaap en dan was de week zomaar weer om! De cursusduur bestrijkt theoretisch 10 tot 12 meer weken voor zeven lessen. Ik heb zelf de online opvoedcursus over nog iets meer weken uitgestreken om het in m’n eigen tempo te kunnen doen.

De besloten Facebookgroep behorende bij de online opvoedcursus bracht mij veel herkenning. Pffew, ik ben niet de enige die het soms even niet meer weet met het gedrag van m’n kind en het opvoeden. Binnen de groep kun je jouw vragen en ervaringen delen met anderen die de cursus volgen.

Mijn ervaringen met de onderwerpen in de cursus

De lessen van de online opvoedcursus vond ik bijzonder overzichtelijk. Ze zijn in een mooie en boeiende opeenvolging van verschillende onderwerpen in elkaar gezet. De eerste lessen over  ‘Wie ben ik als ouder’ en ‘Wie is mijn kind’ heb ik wel even als confronterend ervaren. Maar ze hebben me ook verrast bij het ontdekken van dieper liggende gelijkenissen tussen mezelf en m’n kinderen. Ik kreeg door deze lessen bijvoorbeeld het inzicht dat hoewel het gedrag per persoon kan verschillen, er wel dezelfde emotie achter kan schuilen. Ook was het voor mij een goede oefening om verbanden te leggen tussen hoe het met mij ging en wat mijn kind me op dat moment liet zien met zijn/haar gedrag.

Verdiepende onderwerpen

De les ‘In verbinding’ gaf mij al gauw een ruimer zicht op wat er dan wel mogelijk is als het even niet lekker loopt. Door verandering van inzicht en en zelf iets anders doen veranderde m’n kind bijna als vanzelf mee waardoor we thuis een prettiger sfeer kregen en het mij op dat moment ook minder energie koste.

De verdieping zat voor mij ook in de hoofdstukken ‘Straffen en belonen’, ‘Grenzen stellen’ en ‘Loslaten’. Hierbij moest ik nadenken over wat deze onderwerpen betekenen in mijn leven. En ook hoe zich mijn gedachten en gevoelens hierover zich onbewust in mijn gedrag uiten. Ondanks dat ik er een heel ander idee en wensbeeld bij heb voor mijn kinderen. Door aan de hand van de cursus te onderzoeken hoe zowel ikzelf als mijn kinderen zich gedragen kreeg ik veel duidelijkheid. Ook rondom wat er nog meer speelde in onze wisselwerking en waar geduld en meer duidelijkheid bij ons een uitkomst bood voor een meer ontspannen omgang met elkaar.

Balans in je gezin

In de laatste les ‘Balans in je gezin’ vallen veel eerdere thema’s uit de online opvoedcursus voor mijn gevoel weer samen. Dat is natuurlijk ook de constellatie waarin zich alles afspeelt. Deze les heeft mij vooral geleerd om meer in het moment te accepteren hoe gaat en daarnaast niet teveel tegelijk te willen. Maar ook om te genieten van (kleine) eenvoudige simpele dingen met elkaar, en ook zeker om mijn eigen moment te nemen!

Bonus!

De extra bonus die je na de laatste les thuis ontvangt vond ik echt een verrassing. Ook de kinderen vonden het erg interessant en vroegen telkens “Mama, waar is het cadeautje? Ik wil er even iets van kiezen!” Maar meer verklap ik er nu niet over, dan is het geen verrassing meer voor degenen die de online opvoedcursus nog gaan volgen!

Mijn persoonlijke ontwikkelingsweg

Alhoewel ik de onderwerpen ‘In verbinding’ en ‘Loslaten’ erg waardevol vond, zit voor mij de meerwaarde in de combinatie van de verschillende thema’s. Deze zijn namelijk enorm goed uitgekozen. Door hier onderzoekend mee bezig te zijn voelde het voor mij als puzzelstukjes die in elkaar vallen tot een compleet geheel. Ik kreeg meer overzicht in mijn gezinsleven, waardoor we weer meer ontspanning kregen in het gezin.

Opvoedopstelling

De opvoedopstelling heb ik als een mooie aanvulling ervaren op mijn proces. Na eerst een verkennend gesprek met Marga gingen we aan de slag met het neerleggen van matjes die personen symboliseren. Daarna mocht ik er wat mee schuiven of verlegde Marga iets en nam ik positie in op mijn matje om te gaan voelen wat het met me deed. Schijnbaar gebeurde er niet zoveel, maar toch merkte ik naderhand dat er iets veranderd was. Alsof ik een bepaalde ballast uit mijn familiesysteem kwijt ben geraakt. Hierdoor sta ik nu iets steviger in m’n schoenen en ook merk ik dat ik vaker een plotselinge inzichten krijg. Waardoor voor mij al langer lopende vragen als vanzelf een antwoord hadden gekregen. Ik ben zeker van plan in de toekomst nog iets met opvoedopstellingen te gaan doen.

Samen met mijn man

Aanvankelijk dacht ik de cursus echt samen met m’n man te gaan doen. In de praktijk is dat er toch niet helemaal zo van gekomen. Maar aangezien ik nu na afloop van de cursus nog onbeperkt toegang tot het online gedeelte heb, kunnen we dat altijd nog eens doen. Maar ook in volgende fases van de opvoeding van onze kinderen kan de cursus ons weer op ideeën brengen hoe om te gaan met zich dan aandienende situaties.

Aanrader voor iedere ouder

Ik kan de online opvoedcursus ‘Opvoeden met plezier’ zeer zeker van harte aanbevelen aan iedere ouder. De cursus heeft mij vooral geleerd meer te vertragen, vereenvoudigen en in het nu aanwezig te zijn bij m’n kinderen. Ook ben ik me erg bewust geworden van hoe belangrijk het is dat ik goed voor mezelf zorg en dat ik werk aan mijn eigen balans.

Voor mij ging de cursus voor een belangrijk deel over het werken aan mezelf, als ouder. Want wat ik laat zien in al mijn uitingen heeft invloed op de vorming van m’n kind en de wisselwerking tussen ons. Als ouder vind ik dat ik de verantwoordelijkheid heb om mijn kind te leren omgaan met het leven in al z’n facetten, ook al ben ik zelf ook nog lerende. Dat is ook wel hoe ik de bijzondere en inspirerende uitdaging die opvoeden heet zie. Door mijn eigen ontwikkeling en groei kan ik mijn kind de mogelijkheid geven te groeien tot wie hij werkelijk is. Samen groeien en bloeien!

De online opvoedcursus is ontwikkeld door kindercoach Delia van Tilburg en gezinstherapeut Marga van Holsteijn. Meer informatie over de cursus vind je op de website www.opvoedenmetplezier.nl. Bloei mag aan haar volgers een actiecode op de cursus weggeven voor 10% korting op het lesgeld. Als je de code ‘EXTRAKORTING’ invoegt in het couponcode veld bij het afrekenen ontvang je de korting. Meer informatie over deze actie lees je hier

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Magrieta. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met ‘Opvoeden met Plezier’.