5 minuten leestijd

Tijdens de Kinderboekenweek worden er tal van activiteiten rondom lezen, voorlezen en kinderboeken georganiseerd voor kinderen in en rondom Delft. Zo zijn er verschillende voorleescafé’s, kinderboekenmarkten en workshops om het plezier in lezen te stimuleren bij kinderen. Zie hiervoor ook de Bloei Agenda. Ook op scholen wordt er extra aandacht aan de Kinderboekenweek gegeven. Bij de onderbouw zijn er bijvoorbeeld vaak extra voorlees momenten, waarbij ouders maar ook favoriete opa’s en oma’s komen voorlezen. Op sommige scholen worden er boekenmarkten georganiseerd, waar kinderen hun oude boeken kunnen verkopen of ruilen met elkaar. Tot slot bieden leerkrachten hun leerlingen na het voorlezen vaak creatieve opdrachten aan rondom het thema. Maar hoe kun je binnen het gezin aandacht geven aan de Kinderboekenweek?

Plezier in lezen

Er wordt dus van alles georganiseerd rondom de Kinderboekenweek. Maar denk als ouder nu niet, dat je hier zelf niets meer aan toe kunt voegen. Want uit de onderzoeken van De Leesmonitor van Stichting Lezen is gebleken dat het nog altijd de ouders zijn die er de meeste invloed op hebben of kinderen veel gaan lezen. Dit begint van jongs af aan door veel voor te lezen. In de Nederlandse cultuur is dit vaak vlak voor het slapen gaan. Maar boeken kun je ook inzetten op andere momenten. Zoals samen even tot rust komen met een boekje op de bank, na een drukke schooldag.

Welk boek is leuk?

Probeer als ouder vooral in te zetten op het plezier in lezen. Kies daarom boeken met onderwerpen waarvan je weet dat je kind er in geïnteresseerd is. Houdt je kind niet van fictie? Dan kun je ook eens samen in een informatief boek duiken. Samen een taart bakken? Lees een kookboek met recept. Zelf het glibberigste slijm maken? Lees een creatief activiteitenboek. Vind je het lastig om te kiezen? Vraag dan advies bij de boekhandel of bij de bibliotheek.

Voor de oudere schoolkinderen, die ook al veel zelf lezen, is het leuk om eens een keer een tijdschrift abonnement cadeau te krijgen. Voor een verjaardag of voor de feestdagen. Het maakt namelijk niet uit wát kinderen lezen, als ze maar lezen, en hier plezier in hebben. Als ouder ben jij ook hierin het grote voorbeeld. Pak daarom gerust eens een boek voor jezelf uit de kast wanneer de kinderen lekker aan het spelen zijn. Hierdoor zien en leren ze dat lezen leuk en ontspannend is.

Praten over boeken

Ook praten over boeken helpt heel erg mee aan het bevorderen van het plezier in lezen. Misschien heb je op zolder nog wat van je eigen oude jeugdboeken liggen en kun je deze samen eens herlezen. Onderneem ook boek gerelateerde uitjes, zoals Blogger Vivian die haar kinderen mee nam naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Of bezoek een voorlees sessie in de bibliotheek. Dit zijn uitstapjes waar je het later nog vaak over kunt hebben met je kinderen.

Films over Boeken

Er zijn ook heel leuke films die gebaseerd zijn op populaire kinderboeken. Zo draait Superjuffie vanaf 10 oktober in de bioscoop. Een bezoekje aan deze film zet ze vast aan tot het willen lezen van de hele boekenserie. Dit najaar verschijnt er op de KRO een animatiereeks naar aanleiding van de boeken van Vos en Haas door Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing. Maar als je hier niet op kunt wachten dan zijn er al heel veel andere films en animaties die gebasseerd zijn op een boek die je kunt bekijken. Denk aan: Mees Kees, Dolfje Weerwolfje, Wiplala, Nijntje, Minoes, Dikkie Dik en Kikker en zijn vriendjes.

Apps over boeken

Natuurlijk zijn er ook kwalitatief goede apps die aansluiten bij de boekenwereld. Zo heeft uitgeverij Gottmer de volgende apps ontwikkeld: Boer Boris gaat naar zee, Dikkie Dik en Gonnie en Gijsje, en Aadje piraatje. Bij ons thuis op de Ipad staan de volgende apps: Wij gaan op berenjacht, Mama kwijt en Anton kan toveren. Leuk als extra af en toe om het plezier in lezen te stimuleren. Maar er gaat echt niets boven een boek dat je kunt vasthouden, ruiken, doorbladeren en als je nog heel klein bent zelfs… proeven!

De foto in deze blog is gemaakt door Bloei Blogger Tamara. Sommige links in het artikel zijn partnerlinks naar bol.com.