7 minuten leestijd

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is ‘Kom erbij’, vrij vertaald naar ‘vriendschap‘. Als ouder kun je spelenderwijs van alles ondernemen in deze periode, om stil te staan bij het belang lezen en voorlezen. Daar schreef ik al eerder deze blog over: ‘Plezier in (voor)lezen‘. Wil je echter thuis creatief aan de slag gaan met je kind in het thema van de Kinderboekenweek? Maak dan eens een portret! Hieronder vind je een aantal ideeën:

Portretten maken

Hoe zie jij je vriend? Of hoe zie jij jezelf? Kies allereerst of jullie zelfportretten willen maken of juist portretten van elkaar. Er zijn vervolgens tientallen manieren om portretten te maken. Voor Bloei heb ik er een aantal voor jullie uitgewerkt voor verschillende leeftijden. Niet alleen leuk voor tijdens de Kinderboekenweek, maar ook voor een feestje!

Loose parts

Een portret door gebruik van ‘loose parts’ Vaak wordt hierbij kosteloos en alledaags materiaal gebruikt. Ga op zoek naar materialen in huis of spaar wat doppen, deksels, linten, schroefjes en verpakkingen. Ook kun je ervoor kiezen om buiten op zoek te gaan naar bladeren, kastanjes en stenen.

Stap 1

Kies een basis vorm. Dit kan een lege fotolijst, onderzetten of een wegwerpbord zijn.

Stap 2

Laat de kinderen zelf nadenken oer hoe zij vorm geven aan hun portret. Terwijl de kinderen aan het bouwen en experimenteren bouwen zij kennis op. Spelend leren wordt dit ook wel genoemd. De kinderen bekijken en ontdekken zelf wat de mogelijkheden zijn van het aangeboden materiaal. Dit heet divergent denken.

Stap 3

Je kunt ervoor kiezen om de onderdelen vast te zetten maar ook kun je een foto maken van het eindresultaat zodat alle onderdelen weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Spetterend Portret

Voor een spetterend zelfportret werk je met verschillende materialen.

Stap 1

Laat de kinderen zichzelf tekenen met enkel een zwarte stift. Dit kan op blanco papier of op krantenpapier voor een extra leuk effect.

Stap 2

Laat ze op een papier of canvas lijnen trekken met verschillende kleuren wasco, vanuit het centrum naar buiten.

Stap 3

Laat de kinderen met ecoline of waterverf de rest van het papier inkleuren.

Stap 4

Nadat het papier droog is kan het zelfportret in het midden worden geplakt. Het spetterend portret is nu klaar!

Wie ben ik?

Leer elkaar kennen door een beeldend of juist een woord silhouet te creëren.

Stap 1

Een silhouet kun je gemakkelijk maken door één kind voor een muur te zetten met daarachter een vel papier. Schijn nu met een felle (zak)lamp op de zijkant van het hoofd zodat dit een schaduw geeft op het papier op de muur.

Stap 2

Teken de buitenste lijnen van deze schaduw over

Stap 3

Het buitenste gedeelte, buiten de schaduwlijnen, kleur of verf je zwart.

Stap 4

Het gedeelte dat wit blijft kun je opvullen met zaken die kenmerkend zijn voor de persoon om wie het gaat. Dit kunnen beelden, foto’s uit tijdschriften maar ook tekeningen zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit met woorden te doen. Hiervoor gebruik je kranten en tijdschriften.

Variaties

  1. Een variatie ‘Wie ben ik’ is om een silhouet te bewerken van het hele lijf.

Net zoals hierboven kun je met een felle lamp waar iemand voor staat een schaduw creëren op een groot stuk papier of karton op de muur en deze overtrekken.

  1. Voor de jongere kinderen is het praktischer om een aantal rollen MÅLA tekenpapier van IKEA (€2,99 per stuk) aan te schaffen. Deze rol je gemakkelijk uit over de vloer. De kinderen kunnen in tweetallen aan de slag. Eén kind gaat op het papier liggen en de ander tekent de omtrek met wascokrijt.

Het is leuk om de kinderen zichzelf ‘binnenstebuiten’ te laten tekenen. En dan niet alleen maar dingen zoals je botten, maar bijvoorbeeld die appel die je vanmorgen hebt gegeten of een voetbal bij je hart omdat je zo dol op voetballen bent.

  1. Mocht het weer het toelaten dan zou dit ook buiten op de stoep uitgevoerd kunnen worden. Gebruik dan stoepkrijt i.p.v. gewone wasco.

Flip-over boek

Maak een boek met ogen, neuzen en monden zodat je steeds een ander portret kunt maken! Maak jezelf of een ander na met alle opties in je boekje.

Wat heb je nodig:

  • Dik wit papier
  • Dun karton
  • Boekbind ringen
  • Perforator
  • Stiften
  • Schaar
  • Optie plakoogjes of andere versieringen

Stap 1

Zorg dat je een kartonnen achterkant hebt dat net zo groot is als je witte papier. A6 is vaak een fijn formaat om mee te werken. Knip het witte papier in 3 gelijke stroken. Herhaal dit een aantal keer, afhankelijk hoeveel vellen je wilt gebruiken.

Stap 2

Maak drie gaatjes met de perforator in het karton zodat de stroken wit papier hier mooi op passen. Maak ook op gelijke hoogte gaatjes in het witte papier.

Stap 3

Rijg een boekbind ring door de 3 gaten heen zodat het witte papier nu als bladzijde kan omslaan

Stap 4

Teken op de bovenste rij papier ogen. Op elke bladzijde andere ogen. Op de middelste rij teken je neuzen. En op de onderste rij teken je allerlei soorten monden

Stap 5

Als je boekje af is kun je door telkens één of meerdere bladzijden om te slaan iedere keer andere gezichten creëren.

Vriendschapsarmbandjes

Niets zegt meer dat je echte vrienden bent dan door voor elkaar een vriendschapsarmbandje te maken. Er zijn heel veel variaties voor het maken van armbanden maar we hebben de makkelijkste manier voor je opgezocht. Met slechts een rond stuk karton, breigaren in zeven kleuren, een scherp geslepen potlood,  en een schaar maak je de mooiste armbanden.

Stap 1

Knip een cirkel uit een stevig stuk karton ongeveer net zo groot als een cd.

Stap 2

Druk in het midden van de cirkel een gat met het potlood. En maak 8 kleine inkepingen aan de zijkanten van de cirkel evenredig verdeeld

Stap 3

Knip een van alle kleuren draad een halve meter af en leg aan één kant een knoop in alle draden tegelijk.

Stap 4

Trek het draad door het gat in het midden en verdeel de zeven draden aan de andere kant door de inkepingen.

Stap 5

Vanaf de inkeping die over is tel je het derde draad, deze pak je vast en plaats je in de lege inkeping. Vanaf de inkeping die nu leeg is pak je weer de derde draad. Dit blijf je herhalen totdat je armband lang genoeg is. Blijft wel opletten dat je één en dezelfde kant op blijft werken, zeker als je af en toe pauzeert tussendoor.