6 minuten leestijd

Bij Filmhuis Lumen aan het Doelenplein draaien er elke week toegankelijke kinderfilms. Ik ga hier vaak regelmatig heen met mijn kinderen. Meestal op de woensdagmiddag, want dat sluit goed aan met het ophalen uit school. Maar ook op de zondag worden er hier kinderfilms vertoond. Ik vind het heerlijk om met hen naar dit filmhuis te gaan. De laatste film waar we naar toe zijn gegaan is Rita en Krokodil. Dit is een van oorsprong Deense film uit 2014, maar wij bekeken de Nederlands gesproken versie.

Lumen Kids

Bij Filmhuis Lumen draaien ze de kinderfilms onder de naam ‘Lumen Kids’. Onder deze categorie op de website vind je ook terug welke kinderfilms er draaien. De films die ze draaien vind je meestal niet in de grotere bioscopen. En andersom vind je je in Lumen vaak niet de films die in Pathé draaien bijvoorbeeld. Vaak staan er namelijk kortere of buitenlandse films op het programma. Maar ze draaiden de afgelopen periode bijvoorbeeld ook Buurman&Buurman. Eigenlijk vinden mijn kinderen de films bij Lumen altijd leuk.

Hoe kort de film ook is, er is altijd een korte pauze tussendoor. Zelfs bij de film Rita en Krokodil die 40 minuten duurt, was er een pauze halverwege. Deze pauze is ook té leuk om over te slaan. De kinderen krijgen dan namelijk een beker limonade en een klein bordje met poffertjes. Als ze willen kan er ook poedersuiker overheen. Het is dus altijd feest om hier heen te gaan!

Wat mij als ouder ook erg aanspreekt, is de kleinschaligheid van de bioscoop. Achter de kassa en de bar staan vrijwilligers. De bioscoopzalen zijn niet zo groot. We komen er vaak bekenden tegen. En meestal zit de zaal niet vol. Dit vind ik zelf helemaal geen probleem. Voor ons is dat lekker rustig, ook tijdens de pauzes. Voor het filmhuis kan ik me echter voorstellen dat ze graag meer filmliefhebbers verwelkomen. Ga dus zeker eens naar een film hier, als je weer naar de bioscoop wilt gaan met je kinderen.

Rita en Krokodil

Ik bezocht de film Rita en Krokodil samen met mijn kinderen en twee andere gezinnen. In onze groep waren de kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 9 jaar oud. De film bestaat uit acht korte verhaaltjes over Rita, een vastberaden en fantasievolle kleuter van 4 jaar. Ze heeft een vriendje, Krokodil. Waarschijnlijk bestaat Krokodil alleen in de fantasie van Rita, maar dat zullen de kinderen die naar de film kijken nog niet door hebben als achterliggende gedachte. Hij vormt in de filmpjes namelijk vaak het geweten van Rita.

De onderwerpen van de filmpjes zijn zeer herkenbaar voor jonge kinderen. Het gaat onder andere over over kastanjes rapen, hutten maken, kamperen, in het bos spelen, blauwe bessen plukken en sleeën in de sneeuw. Dit zijn herkenbare avonturen voor kleuter en middenbouwer. Maar wat het vooral herkenbaar maakt zijn de onderliggende thema’s die aangesproken worden, zoals de weg kwijt raken, delen met een ander, uitvinden wat je durft en hier je grenzen in aangeven, bang zijn in het donker, en begrijpen wat van jezelf is en wat van een ander is.

Leeftijd en tarieven

De filmpjes van Rita en Krokodil zijn vrolijk, lief, aansprekend getekend en ze kijken gemakkelijk. Er zit veel humor in. Mijn zoon (4 jaar) zat heerlijk te lachen! En wij als ouders moesten ook vaak lachen, omdat we onze eigen kinderen herkenden in de situaties uit de filmpjes. Alleen het filmpje over het kamperen in het donker was erg spannend. Ook de kinderen van 6 en 7 jaar oud die mee waren, vonden dat een klein beetje eng. De leeftijdsindicatie voor Rita en Krokodil is vanaf 2 jaar oud. Ik denk inderdaad dat je heel goed met een tweejarige hier heen kunt. Maar volgens mij zijn de filmpjes het leukst voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar, de echte kleuters in de onderbouw. Ook kinderen uit groep drie zullen zeker geboeid zitten te kijken.

Een toegangskaartje tot een Lumen Kids film kost €6,50 per stuk. Zowel voor ouders als voor kinderen. Ben je met een groep van meer dan 10 personen, dan kun je met groepskorting kaartjes van €6,- per stuk kopen bij de kassa.

Winactie kaartjes filmhuis Lumen

In samenwerking met Filmhuis Lumen mag Bloei een twee vrijkaartjes ter waarde van €13,- verloten!

 • De twee kaartjes zijn ter waarde van €6,50 per stuk
 • Ze geven toegang voor twee personen
 • Elk kaartje is zowel geldig voor een volwassene als voor een kind
 • Kinderen moeten altijd onder begeleiding van een volwassene zijn in de filmzaal
 • Bezoek aan een Lumen Kids film is inclusief limo en poffertjes voor kinderen (niet voor volwassenen)
 • De kaartjes kunnen gebruikt worden voor een Lumen Kids film naar keuze, exclusief Cinekid
 • Ze zijn geldig tot en met 10 september 2018

Hoe kun je deelnemen aan de winactie? 

 • Deelnemen kan door ons te laten weten met wie je naar de film zou willen gaan in een reactie onder dit artikel OF onder het winactiebericht op onze Facebookpagina.
 • Je kunt reageren tot en met zondag 21 januari 2018. Op maandag 22 januari 2018 maken we de winnaar bekend via Facebook en sturen we de winnaar hier een bericht over! 
 • Like de Facebookpagina’s van Bloei en Filmhuis Lumen. Zo blijf je ook meteen overal van op de hoogte!
 • Door mee te doen aan deze winactie ga je automatisch akkoord met onze actievoorwaarden.
 • De winnaar wordt gekozen door The Good Luck Fairy van Fanpage Karma

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Annemarie. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Filmhuis Lumen.