Toen Annemarie van Bloei vroeg of ik een kinderboek van de uitgever De Vier Windstreken wilde recenseren, zei ik meteen JA. Ik heb zelf altijd van boeken gehouden en heb deze liefde aan mijn twee kinderen (3 en 5 jaar) doorgegeven. Van baby af aan lezen ik en mijn man onze kinderen voor en hebben we allerlei soorten boeken in huis. Voelboekjes, kartonboekjes, prentenboeken, voorleesboeken en stripboeken passeren bij ons de revue. Ik was daarom erg benieuwd welk boek de uitgever zou opsturen. Ik had geen specifiek boek uitgekozen, omdat ik me wilde laten verrassen. Toen ik de brievenbus hoorde klepperen liep ik dan ook snel naar de voordeur. In de envelop zat het boek ‘Roodkapje’ in de uitvoering van Vojtěch Kubašta!

Roodkapje

Het sprookje van Roodkapje kennen we allemaal denk ik wel. Bij ons thuis hebben we ook al een prentenboek over Roodkapje in onze boekenverzameling. Maar het leuke van Roodkapje is dat het verhaal op allerlei manieren verteld kan worden en het elke keer weer vermakelijk is. Het bijzondere van de opgestuurde versie is dat het geen gewoon prentenboek is. Het is namelijk een pop-up sprookje gemaakt door een Tsjechische kunstenaar.

Voorlezen en zelf lezen

Ik besloot om het boek overdag na het ontbijt aan de kinderen voor te lezen. Ik vertelde hen dat ik een boek had ontvangen en dat ik dat graag wilde voorlezen. Vervolgens liet hun de kaft zien en zonder dat ze kunnen lezen schreeuwden ze enthousiast: “Roodkapje, leuk”! Het pop-up boek lees je niet van rechts naar links, maar van onder naar boven. Is dat even gek. Zeker als er dan een hele wereld in het boek blijkt te zitten. Het boek leeft. Mijn kinderen hingen dan ook aan mijn lippen. Tijdens het lezen bleef het boek ons verrassen. Op verschillende pagina’s kun je het beeld laten bewegen. Zo valt de wolf met de deur in huis en verschuilt Roodkapje zich achter haar bosje bloemen. Het is een interactief boek dat de verbeelding van het kind stimuleert. Daarnaast is het prettig geschreven wat het voorlezen extra leuk maakt.

Nadat ik het boek had voorgelezen, vroegen ze meteen of ik het nog een keer wilde lezen. Daarna wilden ze het eigenlijk nog wel een keer horen, maar ik vond twee keer wel genoeg. Dus nam mijn dochter het boek op schoot en begon ze zelf te ‘lezen’. Ze vertelde het verhaal bij de verschillende pagina’s en liet de karakters in het boek leven. Het werd als het ware een poppenkastvoorstelling. Toen mijn man ’s avonds thuis kwam, las mijn dochter ook met enthousiasme het boek aan hem voor. Zo leuk om te zien!

Aanrader

Het pop-up sprookje Roodkapje is zeker een aanrader. Het is niet zomaar een prentenboek. Het boek leeft en neemt de kinderen mee in hun fantasiewereld. Ook als je het verhaal over Roodkapje al in huis hebt, is dit boek beslist een waardevolle toevoeging. Je kunt dit mooie pop-up prentenboek hier bestellen bij bol.com voor €13,95.

IN SAMENWERKING MET UITGEVERIJ DE VIER WINDSTREKEN

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *