6 minuten leestijd

De boekenbeurt van mijn dochter Liz (8) zit er weer op! Voor deze boekbespreking koos ze voor het boek ‘Simon de Schaker: Akelige Arnold’ van Joyce van der Meijden. De keuze voor het boek was al snel gemaakt. Daar waar veel kinderen kiezen voor boeken met daarin gedeeltelijk een stripverhaal, vond Liz het boek over Simon de Schaker en akelige Arnold beter bij haar passen. Liz is namelijk zelf ook een schaker.

Boekenbeurt

Ze zag eerst wel een beetje op tegen haar boekenbeurt. Maar uiteindelijk vond ze het toch leuk om te doen! Op de basisschool van mijn dochter worden er vanaf groep 5 boekenbeurten gehouden. De leerlingen krijgen dan een formulier mee naar huis met daarop de ‘vereisten’. Dit fungeert als een handleiding die volgens mijn dochter heel precies opgevolgd moet worden. Nu in groep 6 is deze handleiding onveranderd gebleven. Aan alles moet gedacht worden, de auteur, illustrator, jaar van uitgave, de uitgever, de hoofd- en bij personen, de samenvatting en natuurlijk je eigen mening. Oh ja en natuurlijk de dia’s, ja want je maakt de boekenbeurt natuurlijk in Powerpoint. De sheets met ‘Vragen?’ en ‘Einde’ mogen daarin niet ontbreken.

Boekenkeuze

Met trots vertelt ze bij haar ‘eigen mening’ over het boek dat ze inmiddels al twee jaar op schaak les zit. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9. De hoofdpersoon zelf, Simon, is 10 jaar. Het taalgebruik en de zinsconstructies zijn niet heel eenvoudig. Het verhaal is wel makkelijk te volgen en je hoeft volgens Liz geen schaker te zijn om het boek leuk te vinden. En voor een meisje is het ook een leuk boek. De zus (Nikki) van de beste vriend van Simon kan namelijk ook heel goed schaken!

 

Het verhaal

Simon is een jongen die niet van spelling houdt. Maar wel van schaken. Zijn oom Arnold is schaakkampioen en Simon zou graag van hem willen leren schaken. Maar daar heeft die akelige oom Arnold geen zin in. Simon gaat vervolgens naar zijn oma, die in het schuurtje in de tuin woont, en zij geeft hem een schaakcomputer. Als hij die krijgt, begint het verhaal echt. De computer zorgt bij Simons vader namelijk voor irritaties. Hij wil liever dat Simon een goede voetballer wordt. Ook mag zijn broer, (oom) Arnold, niets weten over deze computer die ooit geprogrammeerd is met slimme schaakzetten door Simons opa en oma.

Omdat de schaakcomputer verstopt moet worden en Simon er alleen in het geheim met Nikki mee mag spelen, ontstaan er allerlei spannende situaties. En, zoals Liz tijdens haar boekenbeurt zegt, je moet het boek lezen om te weten te komen wat er allemaal gebeurt met Simon als blijkt dat zijn oom de computer dringend nodig heeft om op te oefenen zodat hij aan het volgend wereldkampioenschap kan meedoen. Ik verklap hier dus verder ook niets! Maar spannend en grappig is het wel. Natuurlijk loopt het goed af en ontdekt Simon ook nog eens een groot geheim. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een onderhoudend jeugdboek.

Schaken

Het boek speelt ook een beetje in op de ‘hype’ van het schaken onder kinderen. Daar waar deze denksport lange tijd een ietwat stoffig imago had, lijkt dat tegenwoordig lang niet meer zo te zijn. En of je er per se intelligent voor moet zijn? Zanger Nick Schilder (je weet wel, van Nick en Simon) die het boek tijdens de kinderboekenweek voorlas in de openbare bibliotheek in Hilversum zegt in een interview, van niet.

Op veel basisscholen zijn er schaakclubjes actief. Wil je het wat serieuzer aanpakken, alhoewel het er bij mijn dochter ook erg serieus aan toe gaat elke donderdag na schooltijd, kan je kind natuurlijk ook lid worden van een schaakvereniging. Veel verenigingen hebben een speciale jeugdafdeling. Als dit allemaal teveel van het goede is, kan je natuurlijk ook gewoon een mooi schaakbord kopen en zelf met jouw kind aan de gang. Liz is bijvoorbeeld erg tevreden met haar magnetisch schaakbord van Goki. We kochten het bij Speldorado maar het is ook te koop bij Bol.com. Ze had eerste een wat kleiner bord met losse pionnen, die vielen geregeld om en dat was frustrerend.

Simon de Schaker

Het boek is het debuut van schrijfster Joyce van der Meijden. En wat ik al zei, je moet er net even iets ouder voor zijn. Ik denk dat het boek vanaf groep 6 geschikt is. Als je niet van schaken houdt dan is dat trouwens geen probleem. Maar voor kinderen die er juist wel van houden, zou het boek een leuke bevestiging kunnen zijn dat schaken een gewone hobby is en dat je dan niet gelijk valt onder de categorie ‘nerd’. Het is voor hen dan ook een ideaal boek voor de boekenbeurt op school om klasgenoten er misschien ook enthousiast voor te krijgen! Er is trouwens ook al een deel 2 in de maak van Simon de Schaker, genaamd Oma’s schat! Wie weet kiest mijn dochter die volgend jaar wel voor haar boekenbeurt.

Nog even de feitjes op een rij:

Auteur: Joyce van der Meijden
Uitgever: FC Klap
Jaar van uitgave: 2018
Illustraties: Oirik
Aantal bladzijden: 165

Het boek Simon de Schaker is te koop bij bol.com voor €13,95.

Einde 😉