7 minuten leestijd

Met de kinderen ben ik nog nooit eerder bij een speelotheek geweest. We wonen nu we verhuisd zijn echter ontzettend dichtbij Stichting speelotheek Delft SpeelOké. Daarnaast hebben we dit jaar voor het eerst een Delftpas, waarmee we korting krijgen op een jaarabonnement. Al hoef je het sowieso om de prijs niet te laten, want een jaarabonnement is slechts €10,-. Speelgoed lenen bij een speelotheek past daarnaast helemaal in ons straatje. We geven de kinderen namelijk graag mee dat je bewust en duurzaam met spullen en speelgoed om moet gaan.

Klein maar fijn

Bij aankomst bij de Speelotheek Delft aan de van Kinschotlaan zie je meteen waar je moet zijn. Het krijtbord staat buiten en de vlag hangt uit. Mijn kinderen renden er dan ook meteen enthousiast naar binnen, terwijl ik de fiets nog op slot aan het zetten was. Als ik binnen stap valt het me op dat het best wel klein is. Eigenlijk kleiner dan ik van tevoren had verwacht. Er staat wel een heel grote uitleenbalie in de ruimte waar de vrijwilligers achter staan. Daarnaast staat er veel speelgoed in stellagekasten. Als we goed gaan rondkijken zie ik echter dat er ondanks de beperkte ruimte best veel speelgoed aanwezig is, het staat gewoon ontzettend efficiënt uitgestald.

Wat voor speelgoed vind je hier?

In de kasten staan plastic opbergdozen met allerlei speelgoed zoals Playmobil, Lego en Little Pet Shop. Op de dozen zit een sticker geplakt met een afbeelding erop en een lijstje met welk speelgoed er in zit. Dat is ook handig met terugbrengen, want dan kun je zelf goed checken of alles erin zit wat erin hoort. En er geen kleine onderdelen nog ergens onder de bank liggen bijvoorbeeld. Op andere planken ligt weer veel speelgoed voor de jongsten kindjes, maar er is ook een kast die volgestapeld ligt met allerlei soorten bordspelletjes. In een hangkast vind je de verkleedkleding en in de hoek naast de ingang staat en hangt het buitenspeelgoed. Zoals een glijbaan en skelter maar ook bal- en kegelspellen.

Wat kozen mijn kinderen

Namens Bloei mochten mijn kinderen een keer speelgoed komen lenen in de Speelotheek Delft. Ze mochten drie dingen uitkiezen om deze vervolgens te lenen voor een periode van drie weken. Met de kinderen had ik van tevoren afgesproken dat ze allebei iets voor zichzelf mochten kiezen en daarnaast iets gezamenlijks moesten uitzoeken. Mijn zoon koos een set van Playmobil, de familiewagen met aanhanger. Hij is gek op Playmobil, auto’s en aanhangers dus dit was een keuze die goed bij hem paste. Mijn dochter koos een speelset bestaande uit een strijkplank, wasmachine, strijkbout en wasrek. Ik heb net een nieuw strijkijzer, dus ze heeft waarschijnlijk mama vaak hiermee aan het werk gezien de afgelopen periode.

Voor hen samen kozen ze een soort skelter, waar ik nog nooit van had gehoord. Het is een EzyRoller, een lage fiets zonder trappers, ketting of motor waar je zelfstandig mee vooruit komt door je voeten om de beurt tegen het stuur aan te duwen. Nu we verhuisd zijn, kunnen ze heerlijk buiten spelen dus dit was ook een leuke keuze om lekker buiten mee aan de slag te gaan!

Uitlenen

Bij het uitlenen worden je gegevens in de computer gezet en wordt het speelgoed gecheckt voordat je het mee neemt. Mocht er bij het uitlenen al iets missen of kapot zijn dan wordt dit meteen genoteerd. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan als je het speelgoed weer terug brengt na de uitleenperiode. Van de vrijwilligers achter de balie begreep ik dat het speelgoed, wanneer dat nodig is, wordt gerepareerd en dat missende onderdelen worden aangevuld. Ook wordt de collectie speelgoed regelmatig aangevuld met nieuw speelgoed, zo blijft er altijd weer wat nieuws te lenen voor de leden van de Speelotheek Delft!

Met de Delftpas naar Speelotheek Delft

Ben je benieuwd naar de Speelthotheek Delft? Stap gerust een binnen of bel ze op als je vragen hebt. De vrijwilligers zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Check wel de openingstijden op de website voordat je langs gaat, want ze zijn beperkt geopend. Je kunt voor €13,50 per jaar abonnee worden en als je een Delftpas hebt betaal je slechts €10,-. Als abonnee kun je het hele jaar door speelgoed lenen. Per speelgoed dat je leent betaal je afhankelijk van de waarde van het speelgoed €0,50, €1,- of €1,50 per uitleenperiode van drie weken. De waarde staat aangegeven met een sticker op het speelgoed met 1, 2 of 3 stippen. Maar het is ook mogelijk om eenmalig hier iets te lenen zonder abonnee te worden. Bijvoorbeeld als je een kinderfeest organiseert en je een spel nodig hebt kan dit heel handig zijn.

Onze ervaringen

Toen we het speelgoed net hadden geleend gingen mijn kinderen er direct mee aan de slag. Mijn zoon heeft ook zorgvuldig ervoor gezorgd dat hij zijn Playmobil set steeds weer goed weer in de bijbehorende doos opruimde als hij er klaar mee was. De was- en strijk speelset verhuisde na een paar dagen van de woonkamer naar de slaapkamer van mijn dochter. Na een paar intensieve speeldagen heeft ze er ook nog een keer met een vriendin mee gespeeld. Maar nu wordt het minder interessant, en komt het dus perfect uit dat het straks weer terug kan naar de speelotheek in plaats van dat het een ‘sta in de weg’ wordt. De Ezyroller is een gaaf ding, dat zou nog wel eens iets kunnen zijn dat we bijvoorbeeld als verjaardagskado kopen voor de kinderen. Super handig dus, dat we dat op deze manier hebben kunnen testen.

Wij gaan zeker nog eens terug, want ik wil met mijn kinderen ook wel wat meer bord- en kaartspellen uittesten en hier hebben we tijdens dit bezoek aan de speeltheek niet eens echt goed naar gekeken. We hebben nu wel eens spellen liggen thuis waarvan je van tevoren denkt dat er veel mee gespeeld gaat worden, maar in de praktijk blijkt dat ze het niet heel vaak pakken. Dan kan lenen van een spel hier uitkomst in bieden. Ook wil ik nog wel een kijkje nemen met ze bij de verkleedkleding. Ze zijn gek op verkleden, maar ze groeien er toch ook snel weer uit.

Het is voor ons dus een makkelijke manier om afwisseling in speelgoed aan te kunnen bieden en om de kinderen mee te geven dat dit een mooie manier is om duurzaam met spullen om te gaan. Kom jij ook wel eens bij de speelotheek? Wat zijn jouw ervaringen?