8 minuten leestijd

Het mooie weer komt er eindelijk aan dus we kunnen weer lekker naar buiten! Al eerder beschreef ik op Bloei een speeltuinroute in Den Hoorn. Dat werd enorm goed ontvangen! Het Mama Café Delft organiseerde zelfs een bijeenkomst waarin ze mijn speeltuinroute hebben gelopen met een groep ouders en kinderen. Dus na dit succes schrijf ik nu een vervolg, maar dan langs de leukste speeltuinen in de Harnaschpolder waarbij je zowel in Delft als in Den Hoorn komt.

Het is een route van ruim 1.5 kilometer voor grote en kleine kinderen door de nieuwe wijken, waarin je je speeltuinhart goed kunt ophalen. Je kunt de route zowel wandelen als fietsen. En wil je optimaal gebruik maken van alle speeltuinen, ga dan op pad gewapend met schepjes, een emmer, iets lekkers voor de eendjes, een voetbal en een pingpongsetje. En als je van vissen houdt, zou je ook een schepnetje of vishengel mee kunnen nemen. Je kunt de speeltuinen in de Harnaschpolder als één wandelroute langslopen of fietsen, maar je kunt ze natuurlijk ook los bezoeken.

Startpunt Kristalweg

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Eerste speeltuin aan de Leehoeve

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Tweede speeltuin aan de Kortenhoeve

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Derde speeltuin aan de Zuidmade

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Vierde speeltuin kruising Kerkmeesterland en Egmondland

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Vijfde speeltuin aan de Dotterbloem

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Mini speeltuintje aan de Dotterbloem

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Startpunt en parkeren

We beginnen onze wandeling bij de brug tussen de Kristalweg en de Hoefslagendreef in. Kom je met de auto, let dan goed op aan welke kant van het water de Look je de auto wilt parkeren, want door ‘de knip‘ kun je niet met de auto het water oversteken en dan zou je misschien enorm moeten omrijden. Parkeren kan bijvoorbeeld aan de Hoefslagendreef of aan de Dijkhoornseweg.

Speeltuin aan de Leehoeve

Sta je bij de Kristalweg dan ga je richting Den Hoorn over de brug heen en direct links de Lookwatering op. Kom je vanaf de Hoefslagendreef dan sta je al aan de goede kant van het water en kun je direct de Lookwatering op de lopen. Op de brug staan trouwens dichtregels, zoals ‘Krekel, kikker, kind in ‘t Kroos: Lokroep van de Look’. Als je kinderen kunnen lezen, dan kun je ze dit zelf laten voorlezen en tijdens het verder lopen kunnen jullie filosoferen over wat dit precies betekent.

Je blijft het water langs de Lookwatering volgen en na de smalle brug met de witte leuningen, ongeveer na 130 meter, sla je rechtsaf op de Leehoeve richting het Hoflandpark. Hier ligt aan je linkerhand een heel mooie speeltuin verstopt, waar je heerlijk kunt spelen in het zand. Grotere kinderen kunnen er heerlijk klimmen en klauteren op het klimtoestel met touwen en een trapeze. Neem lekker je zandschepje en een emmer mee en je hebt hier een heerlijke tijd!

Let op, er staan helaas geen zitbankjes in de speeltuin maar er liggen wel oude boomstammen waar je op kan gaan zitten.
Tip: Langs het water aan de overkant van het pad kun je ook nog de eendjes voeren of lekker gaan vissen.

Speeltuin aan de Kortenhoeve

Daarna wandel je verder op de Leehoeve met de bocht mee, en na ongeveer 100 meter vind je na de brug de tweede speeltuin aan de Kortenhoeve, aan je linkerhand. Hier staat een klein speelschip met een glijbaan,wipkip en klimrek. Ook is er een bankje waar je lekker kunt zitten terwijl de kinderen spelen. Om de speeltuin heen zijn er hekjes gemaakt van wilgentakken zodat het veilig is afgeschermd van het omringende water.

Speeltuin aan de Zuidmade

Daarna wandelen we 350 meter verder naar de derde speeltuin. Vanaf de speeltuin vervolg je het slingerpaadje langs het water Vervolgens blijf je langs het water lopen langs de Vrouw Rijssensloot tot je bij de Hoflandendreef uitkomt. Hier neem je de busbrug linksaf over het water en steek je de weg over richting het appartementengebouw aan de kruising Gasthuisland en Koningsveldland.

In deze speeltuin waan je je ineens in een echt Teletubbie Wonderlandschap. Dit is een speeltuin die ook heel geschikt is voor de allerkleinsten omdat het helemaal is afgesloten. Je kan er heerlijk picknicken onder de bomen, er is schaduw en er staan bankjes. Er is een glijbaan en heel veel gras, dus je kunt er heerlijk rennen, spelen en voetbalen. Ook kun je over touwbruggen lopen. Ik vind dit echt een verstopte parel onder de speeltuinen in de Harnaschpolder.

Speeltuin kruising Kerkmeesterland en Egmondland

Vervolgens lopen we weer 300 meter naar de vierde speeltuin. Je loopt het Koningsveldland in en ga je naar rechts de Egmondland in. Het Weeshuisland en Sionsland laat je links liggen en je loopt door tot je de Kerkmeestersland tegenkomt aan je linkerhand. Op deze kruising kom je in een waar Walhalla voor de grote kinderen!

Je vindt hier allemaal groen, gras en heuvels. Daarnaast zijn er een touwbrugladder, hindernisbanen, boomstammentouwen om op de klimmen en lopen. Ook staan bankjes waar je lekker kunt zitten. Mijn oudste kan hier haar lol niet op, het is namelijk echt een geweldige speeltuin waar ik jaloers op ben als ik dat vergelijk met het speeltuintje bij ons voor de deur. Dat stelt dan eigenlijk echt niks voor! Alles is afgesloten met hekken dus de kinderen kunnen veilig spelen.

Speeltuin aan de Dotterbloem

Tot slot wandelen we 750 meter naar de vijfde en laatste speeltuin in deze route aan de Dotterbloem. Je loopt terug op het Egmondland en slaat rechtsaf bij het Koningslandveld. Dan ga je linksaf bij de Achterdijkshoorn steek de de Lookwatering en het water de Look over en loop je rechtdoor op de Voordijkshoorn. Bij de brug aan je linkerhand steek je weer het water over en ga je de Dotterbloem op.

Hier vind je een grote speeltuin inclusief voetbalveld en pinpongtafel. Als je wilt voetballen of pingpongen moet je natuurlijk wel zelf een voetbal en of een pinpongset meenemen. Verder staat er een klimtoestel met klimmuur en glijbaan. Ook zijn er bankjes waar je lekker kunt zitten. Alles is ook weer geheel autovrij. Aan de overkant van het fietspad aan de Dotterbloem is trouwens ook nog een klein mini speeltuintje voor de allerkleinsten.

Speeltuinen in de Harnaschpolder

Vanaf de Dotterbloem kun je verder lopen naar de Boomkwekerij, als je hier linksaf slaat kom je weer op de Dijkhoornseweg. Als je hier rechts gaat kun je langs het water helemaal rechtdoor lopen tot aan het startpunt aan de Kristalweg. Ik wens jullie heel veel speel- en wandel- of fietsplezier. Deze speeltuinen in de Harnaschpolder zijn zeker de moeite waard om eens langs te gaan. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met deze speeltuinen en misschien ken je zelf ook nog leuke speeltuinen in de Harnaschpolder die ik nog niet ken. Laat hieronder dan jouw tip achter, ik ga ze dan zeker verkennen samen met mijn kinderen. Groetjes van Lenneke!