8 minuten leestijd

Ben je zwanger, maar wil je niet negen maanden lang op de bank blijven zitten? Dat hoeft ook niet! In en rond Delft zijn genoeg sport- en beweegactiviteiten om fit te blijven tijdens je zwangerschap én daarna. Bloei Blogger Wendy zet een aantal opties om te sporten tijdens je zwangerschap op een rij.

Sporten tijdens je zwangerschap

Als je voor het eerst zwanger bent gaat er een wereld voor je open, ook als het gaat om sporten tijdens je zwangerschap. Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik op zoek naar wat er allemaal te doen was in en rond Delft. Ik wilde namelijk graag verantwoord blijven sporten en bewegen, maar ook fit de bevalling in gaan. Ik heb me toen voor meerdere activiteiten aangemeld. En met succes! Ik had een soepele bevalling én was snel hersteld. Nu ik mijn tweede kindje verwacht heb ik weer het geluk dat ik me goed genoeg voel om lekker bezig te blijven, dus dat hoop ik dan ook tot het eind vol te kunnen houden.

Het grappige is dat ik nog steeds vaak verbaasde blikken zie als ik vertel over bijvoorbeeld de trainingen van Mom in Balance of de fitnessschool waar ik tijdens mijn vorige zwangerschap meerdere keren per week (tot het eind) naartoe ging. “Huh? Kun je dat allemaal gewoon blijven doen dan?” en  “Is er dan zoveel te doen aan sport?” zijn meestal de eerste reacties. Natuurlijk, je moet je wel goed voelen (en niet over je grenzen gaan) en niet voor elke zwangere is het mogelijk om zo actief te blijven tot het eind. Maar als je een fitte zwangere bent, dan kom je een heel eind. Hieronder help ik je op weg en geef ik een aantal leuke sport- en beweegtips.

Mom in Balance

‘The place to be’ als het gaat om verantwoord sporten tijdens je zwangerschap, en erna. Ik vind het nog steeds jammer dat veel vrouwen een onjuist beeld hebben van de trainingen bij Mom in Balance. Ze denken dat het sporten té zwaar is, ze niet geschikt of sportief genoeg ervoor zijn of dat ze zich moeten zien te handhaven tussen fanatieke ‘fitmoms’ die met twee vingers in de neus een training afwerken en in no time ‘back in shape’ zijn.

Nee hoor, de trainingen zijn voor iedereen en je kunt zo ver gaan als je zelf wilt. Ik ben bij Mom in Balance in Delft begonnen tijdens mijn eerste zwangerschap en sport er nu (tijdens mijn tweede zwangerschap) nog steeds. Ik vind het fijn dat er verschillende workouts zijn (voor zwangeren, vrouwen die na de bevalling willen herstellen en moeders die vervolgens fit willen blijven) en op meerdere dagen/tijden in de week. De trainingen vinden onder meer plaats in de Delftse Hout, Ypenburg of het Wilhelminapark.

Sterkere armen

Van de zwangerschapsworkout bij Mom in Balance heb ik veel profijt: enige tijd had ik last van mijn bekken en tijdens de training ontdekte ik welke oefeningen minder belastend zijn. Ook ben ik niet zo sterk in mijn armen en wordt daar, onder meer met behulp van weerstandsbanden, veel aandacht aan besteed. Handig toch, om een beetje sterker te worden als je straks de hele dag met een maxicosi moet gaan zeulen? Bovendien is het erg gezellig om met andere ‘moms to be’ samen te sporten tijdens je zwangerschap. Maar ook om ervaringen uit te wisselen.

Ik raad iedereen aan om ook na de bevalling door te gaan bij Mom in Balance, en niet alleen te sporten tijdens je zwangerschap. Dat kan na zes weken alweer bij de ‘back in shape-workouts’. Je wordt goed begeleid in wat je weer kan en mag doen en er is speciale aandacht voor bijvoorbeeld het herstel van je bekkenbodem.

Fitness (of buiten wandelen/fietsen)

Ik schreef hierboven al dat ik tijdens mijn vorige zwangerschap vaak in de fitnessschool te vinden was. Van tevoren had ik daar echter geen beeld bij. Ik had geen idee wat de laatste paar weken van mijn zwangerschap inhielden, maar ik verwachtte dat ik dan zelfs niet meer zou kunnen fietsen bijvoorbeeld. Niets was minder waar. Een aantal dagen per week startte ik mijn dag op de loopband voor een minuut of twintig, waarna ik nog eens twintig minuten op de hometrainer en/of de crosstrainer zat en eindigde ik mijn workout op de apparaten waar ik mijn benen/armen nog wat trainde. Dit allemaal op een rustig tempo natuurlijk.

Heerlijk om even wat te doen en onder de mensen te zijn. Als je een goede fitnesschool uitzoekt, bijvoorbeeld Fitness & Health Club Delft, kun je bovendien af en toe eens advies vragen aan de instructeurs die er rondlopen. Deze zwangerschap heb ik geen fitnessabonnement, mede door het mooie weer (vorige keer was het hartje winter). In de plaats daarvan wandel ik regelmatig, stap ik op de fiets of ben ik druk in de weer met een stuiterende peuter.

Hardlopen

Ik vind het heerlijk om hard te lopen. Als ik nu hardlopers zie, dan kan ik niet wachten tot ik weer zonder in de weg zittende buik, zwangerschapspijntjes en op hoger dan slakkentempo aan de slag kan. Toch kun je best lang door blijven lopen als je zwanger bent. Mijn ervaring is dat ik in het begin (de eerste drie maanden) vooral last had van de vermoeidheid (zie dan maar eens ’s avonds na een drukke werkdag van de bank af te komen), maar als ik doorzette dan was het heerlijk. Het helpt om een doel te stellen. Ik wilde bijvoorbeeld nog graag de halve marathon lopen tijdens de CPC afgelopen maart. Ondanks dat ik al negen weken zwanger was heb ik dat toch van mijn lijstje kunnen afvinken!

Pas bij ruim twintig weken begon ik last te krijgen van kwaaltjes tijdens het lopen. Het is natuurlijk vervelend als je beginnende zwangerschapsbuik in de weg zit, maar in deze periode krijgen veel vrouwen ook last van hun bekken. Ik dus helaas ook. Gelukkig kon ik tegen de dertig weken zonder problemen wel weer een beetje joggen, dus toen heb ik de schade deels ingehaald. In principe kun je zelfs tot het eind van je zwangerschap blijven joggen, maar het moet wel goed voelen natuurlijk!

Zwemmen

Veel vrouwen zweren erbij: zwemmen tijdens de zwangerschap. Ik kan daarover meepraten: In het (warme) water beweeg je makkelijk, het is ontspannen en je traint heel veel spieren. Bovendien is het water lekker op temperatuur (+- 30 graden), waardoor je nog eens extra ontspant. Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik bijna wekelijks. De les bestond uit baantjes trekken, verschillende (kracht)oefeningen en ontspanningsoefeningen.

Helaas is het zwangerschapszwemmen bij het Sportfondsenbad in Delft uit het programma geschrapt, maar ik hoor goede verhalen over de lessen bij zwembad de Viergang in Pijnacker, die elke donderdagavond worden gegeven. Natuurlijk kun je ook zonder deel te nemen aan een les naar één van de zwembaden. Het kan al fijn zijn om zelf wat baantjes te zwemmen.

Yoga

Zwangerschapsyoga is erg populair onder zwangeren. Ik heb vorige keer de cursus ‘yoga voor de bevalling’ gevolgd bij Neo Yoga Delft. Dit was een serie van een aantal lessen (inclusief een partnerworkshop) waarin je werd voorbereid op de bevalling. Ik leerde wat er met mijn lichaam gebeurt en hoe ik daar met yogaoefeningen mezelf bij kon ondersteunen. Ook ademhalingsoefeningen stonden centraal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik op het moment supreme door de pijn geen van de yogahoudingen echt fijn vond (al is het handig om ze in je achterhoofd te hebben), maar dat de verschillende ademhalingstechnieken mij onbewust zeker wel hebben geholpen. Dit terwijl ik van tevoren best sceptisch was over of die technieken wel bij mij zouden passen.

Wil je je helemaal onderdompelen in de yoga, dan raad ik je aan om gedurende langere tijd zwangerschapsyogalessen of Pilates te volgen. Dat kan wekelijks bij Neo Yoga, maar ook bij bijvoorbeeld Womanhood Studio, Yoga Studio Jnana, Yoga Plaza (Delfgauw) of Banyan Yoga.

Zwangerfit, Mamafit en BBB Health Boutique

Zit hierboven niets voor je tussen? Don’t worry, in Delft en omgeving zijn nog meer plekken waar je terecht kan om te sporten tijdens je zwangerschap. Zelf heb ik geen ervaring met de onderstaande cursussen of lessen, maar wie weet kun jij wel één van de volgende activiteiten uitproberen:

• Zwangerfit: deze lessen worden gegeven bij Fysiotherapie Delft. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werk je aan bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatie.
• Mamafit: bij Sportcenter Allround in Den Hoorn kun je de cursus Mamafit volgen. Er zijn wekelijkse trainingen, maar ook theorieavonden.
• BBB Health Boutique: Bij BBB Health Boutique ga je de warmtecabine in voor je workouts. Voor zwangeren wordt de warmte aangepast tot max 30 graden. Je wordt begeleid door coaches die een aangepast zwangerschapsprogramma voor je kunnen samenstellen.

Wat is jouw ervaring met sporten tijdens je zwangerschap? Wat deed jij om fit te blijven? Heb je nog leuke tips? Deel ze hieronder.