Morgen beginnen de basisscholen in Delft weer. En veel kinderen zullen voor het eerst gaan starten op de basisschool dit jaar. Nog niet eens zo heel lang geleden (eind mei) startte mijn zoontje Mats ook op school. Spannend dat ik dat vond! Misschien nog wel spannender dan hij het zelf vond.

Ik was niet zo zeer bang dat het niet goed zou gaan of dat mijn zoon het niet leuk zou vinden. Het was gewoon alles eromheen. Hoe worden dingen geregeld op school? Hoeveel brood moet ik mee geven voor tussen de middag? Is de BSO niet te zwaar voor een net vier jarige? Ik vroeg daarom mijn Bloei collega’s om advies. Hun tips heb ik samen met mijn eigen ervaringen verwerkt in deze blog met tips & tricks voor ouders van wie hun kind gaat starten op de basisschool.

Zoveel keuzes!

Op 29 mei was het zo ver. Bepakt en bezakt met zijn splinternieuwe rugzak liep Mats naar school! De eerste week zijn we rustig aan gestart door Mats halve schooldagen naar school te laten gaan in plaats van hele dagen. Dat kostte mij wel wat vrije dagen op het werk, maar ik ben super blij dat ik dit toch gedaan heb. We hadden hierdoor ‘s middags lekker de tijd samen en hij kon zo alles wat hij mee maakte in zijn eigen tempo verwerken.

Want er komt behoorlijk wat af op een kind als je start op school. Mats kon bijvoorbeeld ook moeilijk kiezen waarmee hij zou gaan spelen elke morgen bij binnenkomst. De keuze was namelijk enorm. Op vrijdag middag viel hij zelfs al om 17 uur in slaap tot de volgende dag. Pittig dus, die eerste dagen. Maar leuk dat hij het vond! Het cliché is immers waar, ze zijn op een gegeven moment gewoon toe aan nieuwe uitdagingen.

Communicatie met school

Wat ook enorm was, was de hoeveel communicatie die wij als ouders ontvingen. Zowel een ouder-nieuwsbrief, als een klassen-nieuwsbrief als het ouderbord. Één ding was direct duidelijk voor mij, dit nieuwe schoolleven vraagt om agenda beheer! Nu vielen wij ook wel met onze neus in de boter zo aan het einde van het schooljaar. Er stond in de laatste weken van het jaar nog een studiedag gepland, een schoolreis, projectweek presentatie, juffendag, én een theaterbezoek. Kortom, er moest van alles in onze gezinsagenda. We zijn dus maar meteen maar onze digitale agenda’s gaan delen thuis.

Klassenmoeder

Gelukkig was mijn steun en toe verlaat rondom het starten op de basisschool de klassenmoeder van de klas, die privé gelukkig al dicht bij ons stond. Zij was mijn rots in de branding tijdens deze beginperiode. Ik vond het ook erg leuk om te zien hoe betrokken zij was bij de klas. Toen er dus een oproep binnenkwam met de zoektocht naar nieuwe klassenmoeders heb ik mij dan ook maar direct aangemeld. Dit moet je natuurlijk wel liggen, maar het betekent aan de andere kant ook dat je op de hoogte bent van alle ins en outs. Mijn voornemen als klassenmoeder is om voor nieuwe ouders een ‘welkom en zo werkt het’ inleiding te schrijven.

Hulpouder

Na de eerste maand heb ik ondervonden dat het als ouder erg leuk is om deel te nemen aan schoolactiviteiten. Zo ben ik bijvoorbeeld mee geweest op schoolreis. Deels omdat ik Mats nog wat jong vond voor zoiets indrukwekkend, maar ook om als ouder iets bij te dragen. Naast de schoolreis heb ik natuurlijk ook ‘minder’ leuke klusjes gedaan, zoals het speelgoed schoonmaken. Al was dat niet eens zo erg want we konden zo thuis lekker spelen met het speelgoed van school.

We vinden onze draai wel

Inmiddels weet ik ook wat handig is om mee te geven naar school qua eten en drinken. De eerste dagen gaf ik veel te veel eten mee! Toen er steeds de helft terug kwam van wat ik mee gaf wist ik wat Mats ongeveer nodig heeft om de dag door te komen.

Mats kan eigenlijk niet wachten om morgen weer naar school te gaan. Want school vindt hij wel erg leuk! Dat snap ik heel goed want het geeft een kind structuur en het ziet elke dag dezelfde gezichtjes. Voor hem is het dus morgen weer een groot feest, want dan kan hij weer spelen met zijn vriendjes die hij tijdens de zomer toch wel heeft gemist.

Gaat jouw kind ook starten op de basisschool binnenkort? Geef je kind de tijd om te wennen en ‘let it go’. Je ontdekt van alles vanzelf! En onthoudt ook dat een kind tot 5 jaar nog niet leerplichtig is. Dat betekent dat af en toe een dagje thuis op adem komen gewoon kan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *