8 minuten leestijd

De kerstviering op school staat weer op de agenda deze week? Bij elke school organiseren ze dit weer anders. Meestal hoort er wel een moment bij van gezamenlijk eten met de hele klas, in de vorm van een kerstontbijt, kerstlunch of kerstdiner. Hiervoor worden kinderen en hun ouders gevraagd om iets lekkers te maken! Let op, zitten er bijvoorbeeld 30 kinderen in de klas dan betekent dat niet dat je ook 30 hapjes hoeft te maken. Als iedereen dat namelijk doet dan is er veel te veel! Heb je last minute nog wel wat inspiratie nodig voor een hapje in kerstthema? Hieronder vind je de leukste tips voor makkelijke kersthapjes van Delftse ouders bij elkaar!

Kerstspiesjes

Pasta salade spiesjes

Spiesjes doen het altijd goed, makkelijk om te maken en voor kinderen zijn het vaak toegankelijke smaken om te eten. Claudia van Studio Claver maakte vorig jaar kerstspiesjes van pastasalade. Daar is haar dochter namelijk helemaal gek op! De spiesjes bestonden uit vlinderpasta, blokjes ham, kaas, salami, komkommer, en cherrytomaatjes afwisselend op een houten prikker geregen. Claudia’s kids vonden het zelf ook super leuk om zelf mee te helpen met het maken van deze kerst snack!

Nutella kerstboom

Ook snacks met bladerdeeg zijn vaak een succes in de klas! Linda van Mamaliefde maakte er een iets uitgebreidere variant van dan de standaard knakworstjes in bladerdeeg, en ging voor een heuse Nutella kerstboom! In het filmpje hiernaast zie je hoe ze dit aanpakte, welke ingrediënten je nodig hebt en wat het resultaat was. Je kunt de kerstboom ook maken met bijvoorbeeld pesto of tomatensaus.

Kerstkoekjes

Finse gemberkoekjes

Tarja woonde 11 jaar lang in Delft, maar is recentelijk weer terug geëmigreerd, samen met haar gezin, naar haar thuisland Finland. Vorig jaar maakte ze voor de Delftse kerstviering op school van haar kinderen Finse gemberkoekjes! Het recept voor het deeg lijkt erg op speculaas. De stekers van dierenvormen kocht ze bij IKEA. Na het bakken versierde ze de koekjes met gekleurde sugar icing, gemaakt van poedersuiker en eetbare kleurstof.

Koekjesmix

Masja kocht samen met haar dochter bij de Lidl een siliconen koekjesvorm. En bij de Big Bazar (boven de Hema in de binnenstad) kochten ze koekjesmix. “De bakmixen van Big Bazar zijn goedkoop en echt lekker, ook de muffins”, vindt Masja. Met eetbare stiften van de Albert Heijn hebben ze op de koekjes getekend. “Sarah vindt dat reuzeleuk en ze kan het ook heel goed!” Het was echt leuk om samen de koekjes te maken, en dochter Sarah was apetrots om dit mee te kunnen nemen naar school voor het kerstontbijt!

Versierde koekjes

Vuurpijlen en kerstbomen

Bianca van Bianca’s fOtOwerk maakte voor haar zoon vuurpijlen van knakworsten omwikkelt met bladerdeeg. Na het bakken in de oven heeft ze bovenop een punt gemaakt van een driehoekje rode paprika. Haar dochter houdt niet van knakworsten, dus daar maakte ze pizza kerstbomen voor! Gemaakt van met gekruide tomatensaus ingesmeerde reepjes bladerdeeg en kaas eroverheen. Daarnaast maakte ze voor beiden kids ook nog heerlijke rauwkost kerstbomen!

Rendierbroodjes

Annemarie liet zich inspireren door een free printable die ze online had gevonden. Tarwebrood met chocopasta erop. Korstjes eraf en in vierkantjes snijden. Daarna prik je ze op een prikker met een rendier of kerstman afbeelding bovenaan. Want chocopasta doet het altijd goed bij kinderen! “De kinderen hielpen de dag voor het kerstontbijt met het uitknippen van de figuurtjes. Op de ochtend zelf hoefde ik alleen nog de broodjes te smeren en rijgen. Tot slot heb ik ze in een kool omwikkelt met aluminiumfolie geprikt.”

Versierde koekjes

Tips voor makkelijke kersthapjes

Genoeg inspiratie in deze blog om lekker aan de slag te gaan met de tips voor makkelijke kersthapjes. Wat ga jij maken? En heb je zelf nog leuke tips, laat dan van je horen door een reactie hieronder te plaatsen! Door het delen van je ervaringen helpen we elkaar weer verder! Want die kersthapjes komen elk jaar weer terug zo lang de kids op school zitten.