4 minuten leestijd

Ben je zwanger? Wat een supergoed nieuws! Behalve het regelen van praktische zaken, is er ook genoeg leuks om naar uit te kijken. Zeker in Delft! Bloei Blogger Wendy blogt over het tweede trimester van haar zwangerschap. 

20 wekenecho

De eerste drie maanden van mijn zwangerschap zitten erop. Ik had vooral rond de 9 weken heel veel last van vermoeidheid, maar gelukkig is dat nu voorbij. De tijd breekt aan om leuke dingen te gaan doen en te regelen. Eén van de mijlpalen is natuurlijk de 20 wekenecho. Die werd bij mij gedaan in echocentrum De Look in Den Hoorn. Ik keek er vooral naar uit om livebeelden van de baby te zien, maar natuurlijk is het ook even spannend als ze elk stukje van je ongeboren kind tot in detail bekijken om te zien of alles wel in orde is. Dat was gelukkig het geval!

Pretecho

In dit trimester wilde ik, net als vorige keer, weer een pretecho laten maken. Dat heb ik bij 16 weken gedaan bij BabyVision in Delft. Het is raadzaam om ruim van tevoren een afspraak te maken, vooral als je een bepaalde dag en tijd in je hoofd hebt. Dit was de eerste keer dat we hier kwamen en ik kreeg een goede indruk. De praktijk is erg ruim, je kunt je hele familie meenemen als je wilt, en er werd voldoende de tijd genomen.

Ik had een hele enthousiaste echoscopist, die zelf fanatiek op zoek ging naar leuke plaatjes. Ook betrok ze onze dochter erbij, die het grote scherm daardoor erg interessant vond. Ik koos voor een 2D echoconsult van 30 minuten (inclusief 6 foto’s) voor 55 euro. Je kunt ook korter maar ik vind het erg bijzonder dat je zo’n lange tijd naar je baby kunt kijken, één van de weinige keren. Het geslacht werd ook meteen duidelijk: we verwachten een jongetje!

Sporten in je tweede trimester

Voor mij werd het rond week 20 tijd om te stoppen met fanatiek sporten. Veel buikspieren trainen kan niet meer, sprintjes trekken is een hele opgave en (in mijn geval) rug- en bekkenklachten kunnen snel ontstaan. Ik heb me, net als tijdens mijn eerste zwangerschap, weer aangemeld voor de zwangerschapstrainingen van Mom in Balance. Ze worden gegeven in de Delftse Hout (op meerdere dagen per week) en op donderdagavond in het Wilhelminapark.

Het is heel fijn dat de workouts zijn aangepast aan de zwangerschap én het is leuk om met andere zwangeren te sporten en ervaringen uit te wisselen. Bovendien ben je lekker buiten bezig! Ik raad het elke zwangere vrouw aan. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het sporten tot week 40 er vorige keer voor heeft gezorgd dat ik een soepele bevalling had en ik daarna heel snel hersteld was.

Grote zus

Dit is mijn tweede zwangerschap en het leuke hieraan is dat mijn dochter van 2,5 jaar nu ook weet dat ze grote zus wordt. Ze snapt het uiteraard nog niet helemaal, maar heeft het wel de hele dag over ‘de baby in de buik’ of ‘het broertje’. Sterker nog, als ik haar moet geloven heeft ze zelf ook een baby in haar buik. Het is leuk om je oudste kind erbij te betrekken. Zo heb ik met haar spulletjes uitgezocht voor de babykamer, maar ook heeft ze zelf een nieuw groot bed uitgezocht. Verder luistert ze regelmatig naar mijn buik, om te horen wat ‘het broertje’ te zeggen heeft.

We lezen ook samen boeken hierover. Bij de bibliotheek, zowel in Delft als Den Hoorn, zijn verschillende boekjes te leen over dit thema. De Rijswijkse uitgeverij De Vier Windstreken heeft ook twee van deze themaboeken: ‘Hier is ze dan‘ (vanaf 3 jaar) en ‘Wat groeit er in mama’s buik‘ (vanaf 5 jaar). Over dit laatste boek schreef Bloei Blogger Nathalie ook een mooie review op Bloei.

Wat doe/deed jij tijdens het tweede trimester van je zwangerschap? Heb je nog tips? Deel ze hieronder.