4 minuten leestijd

In mijn vorige blog over verhuizen met kinderen heb ik jullie meegenomen in ons verhuisavontuur. We zochten een huis en na een zoektocht in diverse wijken in Delft en Den Hoorn vonden we het. Het was een nieuwbouwproject dat aan al onze wensen voldeed. Maar dit was slechts het begin. Na tweeënhalf jaar kregen we eindelijk de sleutel. In al die tijd hebben we onze kinderen meegenomen in ons verhuisavontuur.

Verhuisavontuur

Een verhuizing is meestal niet alleen een ander huis. Zeker voor het leven van een kind verandert er een hoop. Ondanks dat wij binnen Delft verhuisden, hebben we er toch voor gekozen om een andere school voor onze kinderen uit te kiezen. De wereld van een vierjarige en zesjarige is nog niet zo groot. Wij vonden het daarom belangrijk dat hun vriendjes en vriendinnetjes in de buurt wonen. Ook is het fijn als onze kinderen op een gegeven moment zelf naar school kunnen zonder allemaal gevaren in het verkeer te hoeven trotseren.

Nieuwe school

We vonden de nieuwe school misschien nog wel spannender dan onze kinderen. Ze hadden het namelijk prima naar hun zin op hun oude school. Zou het onderwijs wel bij hen aansluiten? Zouden ze nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken? En zouden ze het wel met hun juf of meester kunnen vinden? Voor we onze schoolkeuze maakten, hebben we vijf scholen in de buurt bezocht. Een luxepositie eigenlijk met zoveel keuze. Maar als er wat te kiezen valt, dan wil je natuurlijk wel de school waar je zelf het beste gevoel bij hebt.

We waren uiteindelijk blij met onze keuze en gelukkig onze kinderen ook. In het begin vonden ze het wel spannend met een nieuwe juf en allemaal nieuwe kinderen. En op de nieuwe school hadden ze niet één klas, maar eigenlijk twee of drie klassen. Gelukkig ging alles als van zelf. Vooral mijn dochter loopt na iets meer dan een maand de klas in alsof ze er al jaren komt. Dat is zo fijn om te zien. En mijn zoon kan ineens al woordjes lezen. Ondanks de nieuwe omgeving neemt hij de lesstof goed op. Ik ben trots op ze!

Nieuwe BSO

Onze oude BSO heeft geen locaties bij de nieuwe school in de buurt. Daarom gingen we ook op zoek naar een andere BSO. Omdat onze kinderen op hun oude BSO veel zelfstandigheid hadden en vrij buiten konden spelen, hebben we bij onze keuze naar een BSO gezocht die hier op leek. We hebben daarom voor ZON! gekozen. Een goede keuze, want ze voelden zich er meteen thuis. En het bleek al gauw dat een aantal buurtkindjes op dezelfde BSO zitten. Gezellig als je elkaar ook in de speeltuin tegenkomt.

Vriendschap

Na ruim drie maanden in het nieuwe huis en ruim een maand op de nieuwe school, is het nog te vroeg om te spreken over nieuwe vriendschappen. Maar het doet me goed als mijn kinderen op straat door klasgenootjes worden herkend en dat ze dan enthousiast hun naam roepen. Langzaamaan leren ze de kinderen in de klas en in de buurt kennen. Er worden vriendenboekjes uitgewisseld en ze lopen met kinderen in de straat mee om te spelen. En ook de eerste afspraakjes na school zijn een feit. Dat was voor mij toch ook wel een juichmomentje. Natuurlijk missen ze hun oude schoolvriendjes en praten we hierover, maar het gesprek gaat steeds meer over nieuwe namen. En echte vriendschap blijft bestaan; ook als je elkaar niet meer op school ziet.

En weer door

Ons verhuisavontuur komt langzaam tot een eind. Natuurlijk is het huis nog niet helemaal af en kennen we nog lang niet alle ouders uit de klas. Maar de weg naar school is al bijna routine en het huis voelt al fijn vertrouwd. Het is tijd om op zoek te gaan naar een nieuw avontuur!

Zijn jullie onlangs ook verhuisd? Hoeven vonden jullie kinderen het verhuisavontuur?