4 minuten leestijd

Wat groeit er in mama’s buik?‘ is het boek dat ik graag vanaf het begin van mijn zwangerschap al had willen hebben om uit voor te lezen, plaatjes te bekijken en over te praten met mijn zoon van vier jaar. De boeken die ik eerder had gevonden waren namelijk meer voor peuters en pasten niet goed bij de belevingswereld van mijn zoon. Boekjes voor kleuters zoals Ik vind jou lief waren juist meer informatief rondom seksualiteit en niet echt gericht op een kind dat binnenkort een grote broer zou worden. Hoewel we het boek niet vanaf het begin van de zwangerschap hebben gelezen, ben ik zeer blij dat ik het boek ‘Wat groeit er in mama’s buik’ voor Bloei mocht lezen en reviewen. Het bleek enorm waardevol voor ons!

Zeer uitgebreid

Bijna alles wat mijn nieuwsgierige kleuter wilde weten over zwangerschap, voortplanting en geboorte staat in dit boek. In het boek lees je het verhaal over Sophie, de moeder van Eva en Daan, die zwanger is van haar derde kindje. Ik heb het boek in gedeeltes voorgelezen omdat het een zeer uitgebreid verhaal is. Daarnaast stelde mijn zoon steeds vragen tijdens het voorlezen waarin hij de mama uit het boek met zijn eigen mama probeerde te vergelijken. Je zou het boek ook per fase van de ontwikkeling van de zwangerschap kunnen voorlezen.

Zeer informatief

Daarnaast staan er in het boek ‘Wat groeit er in mama’s buik?‘ veel kaders met leuke weetjes op een speelse manier verwoord. Bijvoorbeeld dat de baby van een olifantenmama maar liefst 22 maanden in haar buik zit. Toevallig was dit ook een vraag van mijn zoon: “Bij welk dier is de mama het langste zwanger?” Want weetjes rondom de langste, de grootste, en de hoogste is voor hem, en voor veel andere kleuters, zeer interessant.

Zaadjes uit mijn piemel

Ook los van het voorlezen was onze zoon met het boek bezig. Zo keek mijn vriend mij tijdens het ontbijt heel verschrikt aan toen onze zoon opgewekt verteld: “Als ik 18 ben komen er ook zaadjes uit mijn piemel en kan ik ook papa worden”. Mijn moeder logeerde die week bij ons en zat ook aan de ontbijttafel. Zij vond deze informatie een beetje teveel van het goede. Hier ben ik het echter niet mee eens. Kleuters hebben namelijk veel vragen over de geboorte en seksualiteit en ik vind het juist heel belangrijk om hier op in te gaan. Dit prentenboek geeft een mooi handvat voor ouders om rondom deze vragen duidelijke informatie te kunnen geven, passend bij de leeftijd.

Samen kijken naar de tekeningen

De tekeningen in het boek, gemaakt door illustrator Joëlle Tourlonias, zijn echt geweldig! Ze zijn lief, aansprekend en duidelijk. Ze vertellen naast de tekst het verhaal en geven veel informatie. We hebben heel fijn samen naar te tekeningen gekeken en daar ook zelf weer een verhaal bij gemaakt.

Wat groeit er in mijn mama’s buik?

Kortom, het is een boeiend en leerzaam boek om meerdere keren voor te lezen en meerdere keren te bekijken. We hebben het met veel plezier gelezen, voorgelezen, besproken en bekeken. Het boek is geschreven door Anna Maria Herzog, een Duitse schrijfster die daarnaast ook werkt als arts. Bij het tot stand komen van het boek ‘Wat groeit er in mama’s buik?‘ heeft ze naast haar eigen medische kennis gebruikt en ook samengewerkt met een gynaecoloog, zodat alle informatie in het boek juist is. Het boek (Ein Baby in Mamas Bauch) is vertaald door Maria van Donkelaar en uitgegeven door de Rijswijkse uitgeverij De Vier Windstreken. Het is te koop voor €14,95 bij bol.com.